Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Murder on the Orient Express

Idän pikajunan arvoitus

Loistava elokuva, mikäli kuuluu sen kohderyhmään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Brittiläisen Agatha Christien ehkä tunnetuin hahmo on eläkkeelle jäänyt belgialainen poliisi Hercule Poirot. Ylivoimaisesti tunnetuin murhamysteeri, johon Poirot joutuu, on puolestaan Murder on Orient Express eli suomalaisittain Idän pikajunan arvoitus. Tarina on sovitettu elokuvaksikin jo useaan kertaan, mutta ainahan klassikon voi tehdä uusiksi. Veteraaninäyttelijä Kenneth Branagh päätti sekä ohjata että näytellä pääroolin elokuvassa, johon hän pestasi mukaan suuren joukon itsensä lailla alan rautaisia ammattilaisia. Tällä tavalla saadaan elokuva, joka uhkuu laatua kaikilla osa-alueillaan. Ainoaksi puutteeksi voi laskea sen, ettei Branaghin habitus maskeerattunakaan muistuta riittävästi sitä Poirotia, jonka voi lukea romaaneista.

HQ

Luin teininä paljonkin Agatha Christien kirjoja, ja niiden joukosta valitsin nimenomaan Hercule Poirot -romaanit. Aloitin Idän pikajunan arvoituksesta, jonka muistan edelleen kaikkein parhaiten. Näin ollen sen enempää tarina kuin loppuratkaisukaan eivät elokuvaa katsoessa yllättäneet. Teos julkaistiin vuonna 1934, ja elokuvakin sijoittuu samaan aikakauteen. Hercule Poirot nousee Istanbulissa Idän pikajunaan, jonka on määrä kulkea talvisen Euroopan halki. Tämä muodostaa tarkasti rajatun ympäristön, jossa matkustajat ovat pakotettuja tulemaan toistensa kanssa toimeen. Eipä aikaakaan, kun juna juuttuu paikoilleen lumivyöryn seurauksena, ja eräänä yönä tapahtuu raaka murha. Tekijä on joku junan mukana kulkevista ihmisistä. Osittain muun tekemisen puutteessa Hercule Poirot päättää ottaa haasteen vastaan.

Rakenteeltaan Idän pikajunan arvoitus on varsin selkeä. Ensin esitellään alkutilanne, sitten syvennytään itse junaan, perehdytään kaikkiin henkilöhahmoihin erikseen, ja murhan tapahduttua alkaa hahmojen vaikuttimiin syventyminen. Ovatko matkustajat niitä, mitä väittävät olevansa? Kuka valehtelee, ja ennen kaikkea miksi? Vastaukset kysymyksiin aukeavat hyvällä tempolla turhaan kiirettä pitämättä.

Murder on the Orient ExpressMurder on the Orient ExpressMurder on the Orient Express

Ulkonäöstään ja käytöksestään äärimmäisen tarkka Hercule Poirot on tietenkin keskiössä, ja hänen persoonansa on kaikkiaan onnistuneesti esitetty. Toinen erityisen onnistunut suoritus on Johnny Deppillä, joka huolitellusta olemuksestaan huolimatta onnistuu tuomaan roolihahmoonsa suoranaista niljakkuutta. Muut henkilöhahmot jäävät vaikuttavuudessaan näiden kahden jättiläisen varjoon, mutta siitä huolimatta heidän osuutensa tarinassa on tarpeellinen ja onnistuneesti toteutettu.

Tämä on mainos:

Dialogia on huomattavan paljon, mikä johtaa pitkiin kohtauksiin. Varsin usein myös otokset ovat pitkiä, jolloin kuvaaja on tosissaan saanut tehdä töitä liikkuessaan näyttelijöiden mukana. Puvustus ja lavasteet yhdessä maltillisten digitaalitehosteiden kanssa ovat huippuluokkaa. Tällä tavalla kaikki ruudulla nähty auttaa kuljettamaan katsojan 1930-luvun tunnelmaan.

Jo edellä mainitun Branaghin epäpoirotmaisen habituksen ohella särön muuten niin romaaneille uskolliseen toteutukseen tekee se, että uusi Hercule Poirot ajattelun ohella myös tappelee. Toimintakohtaukset ovat nekin hyvin tehtyjä, mutta rikkovat häiritsevästi elokuvan muun tunnelman. Hercule Poirot on kirjoissa ja aiemmissa elokuvissa aina painottanut sitä, että hänen voimansa on jalkojen sijaan aivoissa.

Suomeksi tekstitettyjä lisämateriaaleja on muutama tunti. Mukana on Agatha Christien uran luotausta elämäkertureiden ja kirjailijan sukulaisten kertomana. Elokuvan tekemisen eri puoliin perehdytään niin ikään onnistuneesti. Odotettua rinkikehumista ja selkään taputtelua on, mutta onneksi se pysyy pääosin aisoissa. Kaiken kaikkiaan lisämateriaalit linkittävät juuri nähdyn elokuvan hyvin kaikkeen siihen, mistä itse tarina ammentaa, mistä se alun perin syntyi, kuka sen kirjoitti ja minkä vuoksi.

Muutamaa Hercule Poirotin hahmolle tyystin sopimatonta säröä lukuun ottamatta uusi Idän pikajunan arvoitus on mitä loistavin elokuva, jos kokee kuuluvansa sen kohderyhmään.

Tämä on mainos:
Murder on the Orient Express
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä