Hisense on kasvanut isoksi yhtiöksi, joka on valmistanut televisioita vuodesta 1969. Olkoonkin, että on vasta viime vuosina ollut mahdollista ostaa televisioita Hisensen merkillä. Kuitenkin Hisensea on jo pitkään ollut saatavilla monien pienempien merkkien näytöissä ja paneeleissa, joka ovat länsimaissa tunnetumpia.
Hisensella on se etu, että toisin kuin monella muulla merkillä, heidän ei tarvitse ostaa paneeleita ja teknologiaa muualta, sillä heillä on omat tehtaansa ja kehitysosastonsa. Tämä on muun muassa johtanut siihen, että he ovat varsin pitkällä edellä 100% omissa mini-LED-televisioissa.
Tavallisemmille kuluttajille Hisense valmistaa todella hyviä QLED-televisioita - eli siis LED-paneeli Quantum Dot -värikerroksella, joka tuottaa paremmat värit ja silti korkean kirkkauden LED-paneelista - ilman, että hinta karkaa käsistä. Muotoilu on klassinen ja kulmikas kumpaankin alalaitaan sijoitetulla metallijalalla. Toisin sanoen televisio ei ole kovinkaan hyvä seisomaan TV-pöydällä, ellei se sitten ole erityisen leveä. Lisänä voin mainita, että televisio ei ole symmetrinen 400x400 VESAn standardilla, vaan 400x300 - onneksi huomasin tämän ajoissa.
Hisense pitää erityisesti E7-mallistostaan, jota markkinoidaan vahvasti videopelaajille. Mukana on jopa erityinen katselutila Black Myth: Wukongille, jossa siis kaikki on optimoitu juuri tälle pelille. On jokseenkin erikoinen lähestymistapa tarjota televisiolle pelikohtaisia profiileja. Ymmärtääkseni tämä katselutila kehitettiin suoraan yhdessä pelinkehittäjien kanssa, ja näin tuloksena on paremmat HDR-tehosteet, mustan tason optimointi ja värit on kalibroitu erityisesti käytössä olevalle LED-paneelille. Viimeksi mainittu ominaisuus on erityisen vaikuttava, ja voin vain toivoa, että muutkin pelinkehittäjät tekisivät yhteistyötä TV- ja monitorivalmistajien kanssa varmistaakseen sen, että värit ja HDR-tehosteet ovat yksilöllisiä juuri kyseiselle pelille. Ominaisuus on kuitenkin mukana vain valikoiduissa Hisense-televisioissa, ja vain Black Myth: Wukongille. Mutta tällaisella kalibroinnilla on paljon mahdollisuuksia, sillä teoreettisesti televisiota voisi päivittää tavallisilla ohjelmistopäivityksillä.
Viive on hyväksyttävällä tasolla - alle 20 ms Hisensen mukaan - mutta tätä voi aina parantaa, joskin LED-teknologialla on rajoituksensa. Videopelaamisen tilassa se kuitenkin putoaa 11 ms Hisensen omien lukemien mukaan, ja sitten alkaakin näyttää todella hyvältä. Onneksi videopelaaminen otetaan tosissaan, ja siksi mukana on täysi HDMI 2.1 -tuki kaikille neljälle paikalle - kiitokset vain siitä. 120 Hz natiivi paneeli on ylikellotettu 144 Hz automaattisesti Gaming Modessa, ja käyttöönotto vaatii ainoastaan kaksi painallusta kaukosäätimestä. Suurin piirtein kaikki muu onkin täysin automaattista.
Alusta on Linux-pohjainen VIDAA-järjestelmä, joka, sen lisäksi että on varsin miellyttävä graafisesti, tarjoaa myös paljon yksilöintimahdollisuuksia, joihin en edes ehtinyt tutustua - sillä niitä on paljon. Mutta se suurin ero on kuitenkin monen asian tekemisessä samaan aikaan. Käsittely on selvästi parempaa kuin monella muulla järjestelmällä, jotka alkavat tökkimään heti, kun avaa kolmannen sovelluksen. Kuitenkin kaukosäädin on sitä kaikkein halvinta muovia, jota olen käsissäni pitänyt pitkään aikaan - laatu voisi olla selvästi parempaakin ottaen huomioon, että television hinta liikkuu keskikastissa. Mukana on myös varsin miellyttävä ikoneihin luottava TV-sovellus, joka on selvästi parempi kuin esimerkiksi LG:llä ja Samsungilla.
Hisense on jäljessä tiedon kertomisen osa-alueella. Esimerkiksi siinä on sisäänrakennettu bassovahvistinjärjestelmä, mutta tästä on hyvin vaikeaa löytää tietoa Hisensen verkkosivuilta. Perustiedot kirkkaudesta löysin vasta Yhdysvaltain melkein saavuttamattomissa olevalta sivulta. Kuitenkin kirkkaus on enimmillään 450 NITS, mikä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta se itse asiassa toimii hyvin, ainakin hyvin valaistussa huoneessa. Lisäksi ei ole mahdollista saada tarkkoja lukemia himmennysalueista - muuta kuin "alle 100".
Ääni on yllättävän hyvä. Muuta tietoa ei ole, mutta kaiuttimet ovat kukin 10 W ja bassovahvistin on 20 W. Se on vähän kuin sanoisi autossa olevan 55-litrainen bensatankki - käyttökelpoinen tieto, joka ei kuitenkaan kerro mitään äänen laadusta. Suosin ainakin yhden äänipalkin tai oikeiden kaiuttimien hankkimista, mutta tämä televisio voi oikeasti toimia hyvänä hätäratkaisuna. Ylimääräinen bassoyksikkö (kutsun sitä hädin tuskin bassovahvistimiseksi) lisää dynaamisuutta ja voimaa ääneen, olkoon kyseessä sitten autojen iskeytyminen asfalttiin tai konekiväärillä ampuminen. Se antaa myös täyteläisyyttä ja vaihtelua ääniin - jopa niin yksinkertaiseen asiaan kuin uutisiin. Itse asiassa menisin jopa niin pitkälle, että kyseessä on varsin hyvä standardi television äänille, missä melkein kaikki muut mielestäni epäonnistuvat. Mutta edelleen - riennä jo ostamaan edes äänipalkki.
Kuvanlaatu on tietenkin se kaikkein tärkein asia. Huolimatta ohjehinnasta olin positiivisesti yllättynyt punaisen ja vihreän kalibroinnista heti tehdasasetuksilla. Värit ovat vahvat, ja saattavat olla liikaakin HDR-sisällön kanssa, mutta se on se juttu. Valo on tasaisesti jakautunut, ja vihreä väri vaikuttaa riittävän luonnolliselta. Harmaan sävyt ja mustan tasot tahtovat olla se iso ongelma ei-OLED-paneeleissa, mutta huomasin, että kääntämällä kirkkauden vain lukemaan 45 tekee selvän eron mustan ja harmaan laadussa. Kuva on sujuva ja erittäin kirkas varsinkin Gaming Modessa, mutta suosittelisin silti useimmille ihmisille Film Maker Modea kaikkeen muuhun paitsi videopelaamiseen. Perustila ei ole niin ylikyllästetty väreillä kuin monessa muussa televisiossa, ja liikemoottori ei ole niin aggressiivinen, että kaikki näyttäisi kummalliselta kuumehoureelta, kuten usein kaupoissa huomaa. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että ainoastaan Sport Modessa saa puristettua ulos kaiken valon ulos televisiosta - olisi ollut hienoa, jos sama olisi ollut mahdollista kaikissa HDR-tilanteissa. Televisio tukee sellaisia kuin HLG, HDR10+ ja Dolby Vision IQ.
Ylöspäin skaalaaminen on todellakin kohtuullinen, ja suurin osa 1080p-sisällöstä näyttää oikein hyvältä, kunhan ei katso liian läheltä. Suosittelen, kuten jo sanoin aiemmin, laskemaan kirkkautta lukemaan 45, ja käyttämään kaiken aikaa Film Maker Modea.
Kyseessä on erittäin helppokäyttöinen televisio, ja VIDAA-käyttöjärjestelmä tekee kokemuksesta ulkoisesti miellyttävän käyttää ja katsoa nykyaikaista sisältöä hyvillä väreillä. Televisio on myös loistava konsolipelaamiseen, ja vaikka kovan luokan kotiteatteri-intoilijat haluavat varmaankin parempaa mustan tasoa ja parempaa kirkkautta, on oltava realistinen sen suhteen, että sellainen televisio maksaa merkittävästi enemmän kuin Hisense E7 Pro.