Suomi
Gamereactor
artikkelit
Velma (HBO Max) [Episod 1-2]

HBO Maxin Velma on kahdella ensimmäisellä jaksollaan aivan kauhea

Verkon porina on oikeassa: Velma on aivan kauhea sarja.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

"Tämä on MINUN tarinani kerrottuna MINUN tavallani! Minä, minä ja MINÄ!"

Katsottuani HBO Maxin uutta sarjaa Velma vain minuutin ajan tuntuu selvältä, että kyseessä on The Office -näyttelijätär Mindy Kalingin ikioma projekti. Kaling on laittanut itsensä Scooby-Doo-hahmo Velmaksi ulkonäköä ja ääninäyttelyä myöten asenteesta puhumattakaan.

Jostain syystä on ajateltu, että juuri nykyajan elkeitä Hanna Barberan klassinen perheystävällinen sarja kaipaa: seksiä alastomuutta, järjetöntä väkivaltaa, kammottavia henkilöhahmoja, kyynisyyttä ja huumeita. Kaling ei näytä ymmärtäneen sitä, että aikuisille suunnatut animaatiot ovat muutakin kuin verta, maitorauhasia ja raakuuksia. Dekkarinen animaatiosarja Velma epäonnistuu täydellisesti.

Velma on jonkinlainen koulumurhan ja samalla mysteerejä ratkovan joukkion syntytarina. Scooby Doo itse kuitenkin puuttuu kokonaan. Hänet on ilmeisesti tapettu, jotta sarjalla olisi entistä vähemmän tekemistä lähdeaineistonsa kanssa.

Tämä on mainos:

Kenelle tämä sarja on oikeastaan suunnattu? Rick and Mortyn fanit eivät tähän tule koskemaan, ja Scooby-Doon fanit vielä vähemmän. Kohderyhmä saattaakin olla Mindy Kaling itse, joka näyttää saavan nautintoa yleisönsä ja faniensa loukkaamisesta.

TV-sarjana Velma todistaa sen, miten itseriittoisia käsikirjoittajat osaavat olla. Kerran 30 sekunnissa katsojaa pommitetaan sillä, miten hyvin käsikirjoittajat ovatkaan perillä populaarikulttuurin elkeistä. Samaan aikaan käsikirjoittajat ovat onnistuneet itse luomaan maailmanhistorian vähiten luovuutta uhkuvan sarjan. Sarja on kaikin tavoin viimeisen päälle moderni ja progressiivinen, mutta samaan aikaan ylilyövän stereotyyppinen. Päähenkilö tuomitsee jatkuvasti muita heidän ihonvärinsä ja sosiaalisen asemansa perusteella. Fred oli ennen niin mahtava henkilöhahmo, mutta on tässä uudessa sarjassa muuntunut hemmotelluksi kakaraksi, jolla on mikropenis.

Huumori ei iske missään vaiheessa, ja sarkasmi tihkuu kuin virtsa märästä matosta. Kaikki henkilöhahmot esitetään joko aivokuolleina jauhoaivoina tai brutaaleina psykopaatteina. Velma on selvästi innoittunut uuden polven Harley Quinnin omasta TV-sarjasta. Mutta toisin kuin Velma, Harley Quinn onnistui olemaan terävä juuri oikealla tavalla. Velman tekijät eivät ole ymmärtäneet, miten tarinaa kerrotaan pilke silmäkulmassa. Näin ollen sarja tuntuu epätoivoiselta, väsyneeltä, surulliselta ja säälittävältä.

Velma haluaa järkyttää, mutta liittyy osaksi jo muutenkin ruuhkaisaa tarjontaa väkivaltaisten aikuisille suunnattujen animaatioiden joukkoon. Se on sanottava, että itse animaatio on yleensä tehty hyvin. Joskus tosin sarja on ulkoisestikin yhtä mätä kuin sisältä.

Tämä on mainos:

Jos on etsimässä aikuisille suunnattua animaatiosarjaa, kannattaa katsoa vaikka se Harley Quinn. Oikeastaan kannattaa katsoa mitä tahansa muuta kuin Velmaa.

2/10

Velma (HBO Max) [Episod 1-2]
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä