Soundbarien markkinoilla on tuotteita vaikka minkälaisia, mutta Harman Kardon uskoo löytäneensä voittajan reseptin.
Ensivilkaisulla Citation MultiBeam 700 vaikuttaa hyvin erilaiselta, mutta tarkemmin tanskalainen Kvadrat on itse asiassa hyvin erilainen. Nyt ollaan lähempänä B&O:ta hienovaraisuuden osalta, ja sivuilla olevat aaltojohdot ovat riittävän vankkaa materiaalia. Kaikki näyttää siis herkulliselta. Materiaalin pitäisi olla likaa hylkivä ja tulenkestävä. En kuitenkaan kaatanut testikappaleen päälle multaa tai koettanut sytyttää sitä tuleen. Jos perheessä on pieniä lapsia, on lupaus lian hylkimisestä ja paloturvallisuudesta varmasti iso plussa.
Minulle iso plussa on pieni LCD-näyttö. Käyttö on mukavaa ja helppoa varsinkin asetuksien laittamisen ja muuttamisen osalta. Symbolit ja valikot ovat helppoja ja yksinkertaisia. Värit ovat yllättävän hyvät, ja luovat kaikkiaan futuristisen vaikutelman soundbarille.
Asetukset tehdään Google Homessa, ja aikaa se ottaa noin minuutin verran. Paljon yksinkertaisempi ei prosessi enää voisi olla. Osa äänistä toistuu melkoisen kovalla voimakkuudella, mutta vastaavasti järjestelmä toimii erittäin hyvin. Valmistaja olisi kuitenkin voinut kertoa enemmän siitä, mikä on laitteen toimintaperiaate.
Mukaan voi liittää niin etu- kuin takakaiuttimen bassovahvistimen ohella. Harman Kardonilla on selvästi ollut ajatuksena, että MultiBeam 700 on se kodin tilaäänijärjestelmän kulmakivi, ja lopulta se keskimmäinen kaiutin. Mukana tulee mukavat kiinnitystelakat seinälle laittamista varten, mikäli kotona ei ole TV:lle varattuja huonekaluja. Kyseessä on eräs harvoista soundbareista, joka näyttää tyylikkäältä osana muuta sisustusta.
Iso plussa on Bluetooth-yhteys. Kyseessä on ensimmäinen kohtaamani soundbar, joka yhdistyy välittömästi television kanssa. Näin ollen käytössä on yksi kaapeli vähemmän. Ja se on hieno juttu.
Kaukosäädin on melkoisen kattava. Käytännössä kaikki soundbarin toiminnot ovat oman nappinsa takana, kuten Night Mode, Surround Modes, Presets ja bassotasot. Ohjaaminen onnistuu myös äänellä, mikäli napin painaminen tuntuu ylivoimaiselta tai vanhanaikaiselta. Firmware-ohjelmisto latautuu ja päivittyy automaattisesti, kuten pitääkin.
Yhteyspaikat ovat optiset, HDMI ARC, Bluetooth, ja WIFI kuin myös AUX, jonka tarkoitusta en välttämättä ymmärrä. Toimiihan se toisaalta ongelmia ratkoessa, mikäli ääni ei toimikaan. Jos et laillani käytä lainkaan Smart Assistanteja, voi sen myös laskea hyväksi ominaisuudeksi. Joskin standardiominaisuutena pitäisi olla se, että kaikki mikrofonit voi kytkeä pois päältä. Sen jälkeen asian voi varmistaa LED-valolla edessä, joka samalla toimii mukavana äänitason ilmoittajana. Olisin silti pitänyt enemmän numeroista.
Mukana on sisäänrakennettuna Chromecast ja Airplay 2. Toisin sanoen kaikki suoratoistopalvelut pitäisi olla tuettuna. Ja jos ei ole niin aina on se Bluetooth. Tämä tarkoittaa sitä, että on mahdollista käyttää eri valmistajien kaiuttimia. Moista ominaisuutta olisi voinut käyttää markkinoinnissa enemmän.
Stereoääni saadaan kahdella treble-pisteellä osoittamassa omaan suuntaansa. Näin ääni kuuluu fyysisesti kahdesta eri suunnasta kera viiden 2" keskiääniyksikön (itse asiassa vain 50 mm eli samaa kokoa kuin kuulokkeissa). Tämä on ehkä se ainoa asia, johon olen pettynyt. Missään ei sanota treblen ja keskiääniyksiköiden materiaaleista, joissa käytetään DSP:tä, eikä siitäkään, mitkä vahvistinmoduulit tuottavat 210 W. Lisäksi jotkut ovat ehkä sitä mieltä, että mukana pitäisi olla Dolby Atmos ja HDMI 2.1 eikä 2.0, ja olen samaa mieltä. Lisäksi en ymmärrä, miksei kaiuttimessa lue, miten kovalla äänellä se voi soida. Tällaisia tietoja pitäisi kertoa selvemmin mahdolliselle asiakkaalle. Lisäksi tuettuna on ainoastaan Dolby Digital, mutta ei DTS. Moinen ratkaisu ei ole viisas.
Ääni on yllättävän hyvä, korkea ja selkeä. Ja hintaansa nähden hyvin erottuva. Kyseessä on merkittävä päivitys riippumatta siitä, millaista televisiota on käyttänyt. Omien bassokaiuttimien puute asettaa omat rajansa varsinkin, jos haluaa toistaa ääntä kovalla voimakkuudella. Alaääniä puuttuu selvästi, mutta ottaen huomioon viisi pientä yksikköä tilanne on kunnossa. On kuitenkin hankittava erillinen bassovahvistin, jos haluaa kunnolla alapään potkua.
Tilaääni ei ole aito, ja mukana on selvä takakaiuttimien puute. Mutta bassovahvistimen ja huoneessa tehdyn korjauskierroksen jälkeen lopputulos on kelvollinen. Joskaan ei missään nimessä kotiteatteritasoa.
Hintaa on 500 euroa, eikä hinnan puolesta kilpailijoita juuri ole. Toisaalta hintaa ei varmasti ole keinotekoisesti nostettu liian korkealle. Sama pätee myös Sub S:n kanssa, jolla on hintaa 400 euroa. Puhutaanpa siitä enemmän.
Asetuksien tekeminen on melko helppoa. Laita virta päälle, paina pientä nappia, kerro soundbarille, että käytössä on myös bassovahvistin, ja siinäpä se. Harman Kardon on tehnyt asiat todella helpoksi. Jopa Apple jää toiseksi.
Sub S on tehty samasta materiaalista kuin Kvadrat, ja lopputulos on hieno. Mukavin bassovahvistin, minkä olen aikoihin nähnyt. Asetan kyseenalaiseksi sanat "bassovahvistin" ja "syväbasso". 6,5" koolla kyseessä ei ole mitenkään päin bassovahvistin vaan keskiäänien kaiutin. Teknisesti kyseessä on bassokaiutin eikä bassovahvistin.
Suosittelen bassovahvistimen hankkimista, sillä MultiBeam 700 on hyvä, ja muuttuu lisäbassolla paremmaksi. Jos on rahaa, kannattaa ottaa iso Citation Sub, mikäli siis on ihan OK katsella elokuvat televisiosta projektorin sijaan. Auton ostaja haluaa tietää ennakkoon irtoavat hevosvoimat, ja sama koskee äänentoistolaitteiston ostajaa. Mutta nyt tällaisia perustietoja ei ole kertoa. Moisen on muututtava.
Ääni on sopiva olohuoneeseen, ja kyseessä on merkittävä parannus mihin tahansa perustelevisioon. Dolby Atmos puuttuu, mutta toisaalta soundbar on mukavan kokoinen ja hyvän hintainen. Ja sitä voi käyttää myös musiikin kuunteluun.