Suomi
Gamereactor
arviot
Halo Wars 2

Halo Wars 2

Se oikein tehty konsolistrategianaksu on täällä taas.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Konsolit ja reaaliaikaiset strategianaksuttelut eivät sovi kovinkaan hyvin yhteen. Itse asiassa vasta alkuperäinen Halo Wars osoitti, miten lajityyppi saadaan toimimaan konsoliohjaimella. Täydellinen se ei ollut, mutta toimivan ohjauksen ja nerokkaan tehtäväsuunnittelun yhdistelmänä luotiin onnistunut pelikokemus konsolipelaajille. Kahdeksan vuotta alkuperäisen julkaisun jälkeen markkinoille tuodaan nyt Halo Wars 2, jonka vetovastuussa on toiminut Microsoftin 343 Industries. Apua on haettu myös strategiapelien veteraaneilta Creative Assemblylta. Halo Wars 2 käyttää ensimmäisen pelin pohjapiirustuksia hyvinkin uskollisesti, joten kyse on enemmänkin ohjauksen ja yleisen toimivuuden päivittämisestä kokonaan uuden luomisen sijasta. Peli julkaistaan myös PC: lle, mutta Halo Wars 2 on rakennettu nimenomaan konsolit mielessä.

Reaaliaikastrategian kaikkien toimintojen sovittaminen Xbox Onen ohjaimelle ei ole helppoa, mutta Creative Assembly on onnistunut urakassaan hyvin. Ristiohjaimella esimerkiksi vaihdetaan kameranäkymää eri yksiköiden ja tukikohtien välillä, ja oikealla liipaisimella pystyy jakamaan joukkoon neljään ryhmään. Kikka on loistava keino estää joidenkin haavoittuvien yksiköiden täystuho vihollisen yllättäen hyökätessä. Lisäksi se mahdollistaa useamman asian hoitamisen kätevästi samaan aikaan. Napin painallusta tulee sitäkin harrastettua paljon, sillä nopea näpäytys valitsee kaikki ruudulla olevat joukot tuplanapautuksen asettaessa kaikki kentän yksiköt pelaajan komentoon samanaikaisesti.

Ohjauksen suvereeni hallinta on keskeinen avain voittoon varsinkin verkkokarkeloissa. Mekaanisesti Halo Wars 2: n taistelut ovat hyvin perinteisiä naksuttelutaistoja, jotka noudattavat kivi-paperi-sakset-logiikkaa. Sellainen vaikutelma tosin jää, että Creative Assemblylta loppuivat napit niin sanottuja johtajavoimia määritettäessä. Tehokasta täsmäiskua käyttääkseen on ensin painettava vasen liipaisin pohjaan pyörövalikon avaamiseksi. Sen jälkeen valitaan haluttu voimakyky ja painetaan A-nappia. Sitten valitaan kartalta maali ja lopulta painetaan uudestaan A: ta. Näitä erikoiskuja tulisi käytettyä paljon enemmän, jos ne olisi voinut laittaa pikavalintaan esimerkiksi ristiohjaimelle. Johtajakyvyt saattavat onnistuessaan kääntää koko ottelun kulun, mutta niiden käyttäminen kuluttaa liikaa aikaa.

Halo Wars 2: n tarjonta jakautuu kolmeen osa-alueeseen. Tarinatila kattaa kolme näytöstä ja yhteensä tusinan verran tehtäviä. Aloitus on sanalla sanoen hidas, eikä erilaisia etenemisratkaisuja juuri ole käytössä. Myöhemmin homman nimi alkaa aueta, jolloin luvassa on mieleenpainuvia ja hyvin suunniteltuja tehtäviä. Kartat tarjoavat omaa vaihteluaan: välillä on pakko enemmän hyökätä, ja joskus taas rakentaa lähinnä vahvoja puolustusasemia. Osa tehtävistä keskittyy muutaman avainhahmon täsmäiskuihin, jolloin resurssien käytöstä ja tukikohdan rakentamisesta ei tarvitse huolehtia. Kokonaisuus tarjoaa hyvin uudelleenpeluuarvoa löydettävien tavaroiden ja vaihtoehtoisten strategioiden muodossa.

Tämä on mainos:

Pelin toinen osa-alue on niin sanottu perinteinen verkkomoninpeli. Saatavilla on neljä erilaista pelimuotoa, ja kokonaisuus on selvästi suunniteltu kilpailulliset kohtaamiset silmällä pitäen. Mukaan ympätyt päivittäiset ja viikoittaiset haasteet edellyttävät nekin usein verkkomatsien suorittamista. Halon vanhat fanit tunnistavat tällaisen rakenteen, joten kehittäjät ovat selvästi ottaneet huomioon pelaavan kansan mieltymyksiä. Monella tavalla juuri verkkomoninpeli on se paikka, jossa pelin koko monipuolisuus ja taktisuus tulevat parhaiten esiin. Tarinatila pitää tilanteet tiukasti ohjattuina ja hallittuina, kun taas verkossa pelaajien luovuus päästetään täysin valloilleen. Vaihtoehtoina on kahden pelaajan matsin ohella 2 vs. 2 ja 3 vs. 3. Useamman kaverin kanssa sotatoimien onnistunut koordinointi on erittäin palkitsevan tuntuista puuhaa.

Kolmas osa kokonaisuudesta on Blitz, joka on riisuttu versio tavallisista verkkomatseista. Tukikohdat on korvattu kortteihin perustuvalla järjestelmällä. Tavoitteena on vallata ja pitää hallussa kolmea kartalla olevaa pistettä. Ottelun alussa valitaan oma sankariyksikkö, jonka jälkeen ryhdytään keräilemään kortteja kentällä olevista paketeista (joita voi myös ostaa). Korteissa on odotetusti erilaisia yksiköitä, ja toiset kortit ovat yleisempiä kuin toiset. Kerätyt kortit järjestetään sitten pakoiksi, joita voi muovata joko kauttaaltaan tasapainoisiksi tai tiettyä vihollisyksikköä vastaan räätälöidyiksi.

Blitzissä voi pelata niin muita pelaajia kuin tekoälyäkin vastaan. Kaverin kanssa tekoälyä vastaan vedettäessä Blitz Firefight on ilahduttavan monipuolista ja strategista pelaamista. Suurin ongelma on se, että Blitziä pelataan tasan yhdellä kentällä, jonka nimi on Proving Grounds. Areena tarjoaa paljon mahdollisuuksia erilaisiin lähestymistapoihin, mutta silti useampi kenttä olisi ollut ehdottoman tervetullut lisäys. Toivottavasti lisäkarttoja saadaan julkaisun jälkeen DLC-latauksien muodossa, sillä Blitz on hyvinkin koukuttava pelimuoto.

Halo Wars 2Halo Wars 2
Tämä on mainos:

Graafisesti Halo Wars 2 ei ole se kaikkein mahtavin peli Xbox Onella. Syy tähän käy ilmeiseksi pelin edetessä, kun pääsee ohjastamaan massiivisen kokoista armeijaa ottamassa yhteen toisen samanlaisen kanssa Blitz Firefightissa. Taiteellisella puolella Halolle ominainen tyyli on edelleen paikallaan, ja se tekee nykyään yhtä hyvän vaikutuksen kuin silloin joskus 15 vuotta sitten. Tarina itsessään on hyvin kerrottu, vaikkakin se tuntuu enemmän isomman kokonaisuuden sivutehtävältä. Silti Halo Wars 2: n draama onnistuu nivoutumaan osaksi Halon maailmaa onnistuneella tavalla. Lisätietoa voi halutessaan imeä lukemalla etsittäviä tekstitiedostoja ja käskynantoja tehtävien välillä.

Pääosin Hallo Wars 2 on erittäin nautinnollinen kokemus, mutta ongelmiakin on. Suurin heikkous ovat valikot. Esimerkiksi kesken jääneen tarinan jatkaminen viimeisimmästä tallennuksesta ei ole automaattisesti se ensimmäinen tarjottu vaihtoehto. Toisaalta varsinkin kameran käyttämisen erilaiset tavat ovat hieno juttu. Halolle ominaiseen tyyliin mukana on vino pino erilaisia saavutuksia avattavaksi ja tilastoja vilkuiltavaksi. Latausajat ovat aivan liian pitkät, ja joskus peli juuttuu kokonaan latausruutuun vaatien koko komeuden uudelleenkäynnistyksen. Tällaiset mokat varmasti korjataan ajan myötä, eivätkä ne pilanneet pelikokemusta. Ärsyttäviä moiset ongelmat silti aina ovat tapahtuessaan.

Halo Wars 2 ei keksi pyörää uudestaan sen enempää strategiapelien kuin konsolinaksuttelunkaan osalta. Oikeastaan ainoa uusi juttu on Blitzin nopeatempoinen kortteihin perustuva pelimuoto. Luvassa on hyvin tehty kokonaisuus niin tarinan kuin moninpelinkin osalta, joko kaverin kanssa tai häntä vastaan.

Halo Wars 2Halo Wars 2
HQ
HQ
HQ
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
Halo Wars 2
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Konsolistrategianaksu on tehty oikein, hyvä yksiköiden ohjattavuus, toimivat kilpailulliset pelimuodot, Blitz
-
Tarina alkaa hitaasti, bugit, huonosti optimoidut valikot, vain keskitason grafiikka
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Kimmo Pukkila

Testattu: PC (Intel Core i5, 8 Gt RAM, Geforce GTX 770, Windows 10)

Edeltäjästään poiketen Halo Wars 2 julkaistaan myös tietokoneelle. Kovatasoisessa strategiatarjonnassa peli pyrkii erottautumaan klassisena mutta helposti lähestyttävänä vaihtoehtona, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Vauhdikkaine Blitz-moodeineen ja parannettuine kontrolleineen tavoite täyttyy osittain. Mutta enemmänkin olisi voitu tehdä.

Pelirunko on paljolti 2009 julkaistun ykkösosan kaltainen. Se tarjoaa virtaviivaisen ja pääosin viihdyttävän naksuttelukokemuksen, joka kuitenkin kalskahtaa hivenen ontolta. Suuret taistelut ovat näyttävää efektitykitystä, mutta matala kamerakulma ja yksinkertaiset komennot eivät anna tilaa tilanteiden täydelliseen hallintaan. Pelinautinto syntyy enemmänkin kaoottisesta massavyörytyksestä ja sarjan ystäville tunnistettavista erikoiskyvyistä, kuten vihollisalusten kaappaamisesta Spartan-soturien hyppyhyökkäyksellä.

Tervetulleena uudistuksena yksikkönsä voi nyt jakaa omiin valintaryhmiinsä. Pc-versiossa ryhmiä tuetaan kymppiin asti, koko numerorivistön mitalta. Myös hiiriohjaus toimii pelissä erinomaisesti. Valintojen maalaaminen on kursorilla luonnollista, ja konfliktista toiseen on näppärä hyppiä minimappia klikkailemalla. Muilta osin käyttöliittymä on lähes häilyvän minimalistinen, mutta se on uudelleenasemoitu ruudun alareunaan, mikä on luonnollisempi vaihtoehto rts-pelaajille.

Silti, vaikka yksiköiden voimasuhteisiin vaikuttaa selkeä kivi-paperi-sakset-mekaniikka, jäävät pelaajan käytettävissä olevat taktiset komennot pintapuolisiksi eikä tiettyä konsolimaisuutta voi olla havaitsematta. Yksiköitä ei esimerkiksi voi komentaa partioimaan tai puolustamaan aluetta. Asemapuolustukseen pääsee vain karttaan kuuluvissa harvoissa vartiopisteissä - samoin tukikohtia ja kasarmeja voi pystyttää vain niille osoitetuille paikoille. Aloitteleville tai lyhytpinnaisille pelaajille suoraviivaisuus sopii, mutta kilpapelaajien suosima Starcraft II tarjoaa syvyyttä ja tekemistä monin verroin enemmän.

Koska kampanja on tässäkin tapauksessa lähinnä esimakua moninpelille, paljon riippuu siitä kuinka paljon pelaajia Halo Wars 2 pc:llä lopulta kerää. En lähde kohtaloa arvailemaan, mutta epäsuosittu Windows Store -sidoksisuus ja korkeahkot laitevaatimukset eivät ole lupaavin lähtökohta - varsinkaan kun moninpeli Xbox Onen kanssa ei ole tässä tapauksessa tuettuna.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Halo Wars ei ole saamassa jatkoa

Halo Wars ei ole saamassa jatkoa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Mesiä

Halo Wars 2:n ilmestymisestä on vierähtänyt jo vuosia, ja viimeisimmästä päivityksestäkin on mennyt puoli vuotta. Nyt tekijät kertoivat, ettei teoksen parissa enää...

0
Halo saa uusitun ulkoasun?

Halo saa uusitun ulkoasun?

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Halo 4 ja Halo 5 -pelien taiteellinen tyyli ei täysin säväyttänyt pelaavaa kansaa, sillä ihmiset olivat tottuneet aiempien osien värikkääseen tyyliin, jota myös Halo Wars...Ladataan seuraavaa sisältöä