Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge

Vaikuttava kahden Oscarin elokuva keskittyy vain pieneen välähdykseen päähenkilönsä elämästä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mel Gibsonin ohjaama kahden Oscarin voittaja Hacksaw Ridge - aseeton sotilas perustuu Desmond Dossin (1919-2006) edesottamuksiin aseettomana lääkintämiehenä Okinawan taistelussa vuonna 1945. Doss palkittiin sodan jälkeen Medal of Honor -kunniamerkillä, joka on se korkein kunniamerkki vastaten ehkä suomalaista Mannerheim-ristiä. Hacksaw Ridge on vaikuttava elokuvakokemus, mutta se luo harhaanjohtavasti käsityksen siitä, että Dossin sotareissu olisi kattanut ainoastaan sen Okinawan.

HQ

Elokuva alkaa painottamalla, että tarina on tosi. Lyhyen taustatyön jälkeen vaikuttaa siltä, että näin todella on. Leffa jakautuu karkeasti kahteen osaan. Ensimmäinen puolikas keskittyy armeijan palvelukseen vapaaehtoisena värväytyvän Dossin kokemuksiin ennen sotatoimiin lähtemistä, ja se toinen puoli on sitten pauketta Okinawan saarella. Sotimista edeltävä jakso olisi saanut olla selvästi lyhyempi, sillä se sisältää paljon sellaista tietoa, jota ilmankin tarina olisi toiminut. Olkoonkin, että Dossin kotiolot ja ennen kaikkea ensimmäisen maailmansodan traumatisoima isä ovat mielenkiintoisia henkilöhahmoja.

Se varsinainen Hacksaw Ridgen tappelu on tehty suurimmaksi osaksi rautaisesti. Ainoaksi ongelmaksi voi nostaa sen, että ajoittain tilanteita kuvataan hyvin läheltä, mikä luo omanlaisensa hiekkalaatikkomaisen tunnelman. Toisin sanoen lavasteet eivät ilmeisesti ole olleet riittävän suurikokoiset. Toisekseen näyttelijät ovat pääosin liian lihaksikkaita ja kookkaita verrattuna siihen, mitä sotineet kundit oikeasti tuohon aikaan olivat. Tällainen pikkujuttu tosin vaivannee vain sellaisia, jotka ovat perehtyneet keskimääräistä syvällisemmin käsiteltävän aikakauden historiaan.

Elokuvan painopiste on liian pitkää alkupuolikasta lukuun ottamatta hyvin onnistunut, mutta sitä ei tehdä riittävän selväksi. Kuten jo mainitsin, katsojalle jää mielikuva, että Dossin sota olisi rajoittunut ainoastaan sinne Okinawaan. Todellisuudessa hän oli jo varsin kokenut veteraani sinne saapuessaan, eikä suinkaan pelokkaasti taistelukenttää vilkuileva keltanokka, jollaisena elokuva hänet esittää. Lisämateriaaleja ei ole lainkaan, mutta niitä ei tarvita. Itse leffa nimittäin loppuu lyhyeen katsaukseen, jonka mustavalkoisessa uutispätkässä Doss vastaanottaa mitalinsa, ja sitten se oikea Doss ja muutama muu veteraani päästetään vanhoina miehinä ääneen.

Hacksaw Ridge on puutteistaan huolimatta vaikuttava elokuva, jota voi suositella lämpimästi. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että väkivalta on varsin brutaalia lentelevine irtoraajoineen kaikkineen.

Tämä on mainos:
Hacksaw RidgeHacksaw Ridge
Hacksaw RidgeHacksaw Ridge
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Vaikuttava kahden Oscarin elokuva keskittyy vain pieneen välähdykseen päähenkilönsä elämästä.Ladataan seuraavaa sisältöä