Suomi
Gamereactor
arviot
Grand Theft Auto V

GTA Online

GTA V on yksi kaikkien aikojen parhaista peleistä, mutta pari viikkoa julkaisun jälkeen avautunut moninpeli ei ansaitse yhtä yksiselitteistä kiitosta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Grand Theft Auto V:n online-avaus meni kirjaimellisesti penkin alle, kun Rockstarin palvelimet pettivät ja jättivät monet jumiin jo ensimmäiseen tutoriaaliluontoiseen kilpailuun. Sittemmin peliä on paikattu pariinkin otteeseen. Ruuhkahuippu on nyt ylitetty, ja peli luistaa onneksi kohtuullisen vakaasti. Silti satunnaisia teknisiä ongelmia esiintyy yhä.

Ikävyyksiä kuitenkin sietää, koska GTA Online ei ole mikä tahansa moninpeli. Rockstar olisi voinut tehdä siitä suoraviivaisen perusräiskinnän, mutta studion kunnianhimo puskee GTA Onlinen lähempänä oikeaa massiivimoninpeliä. Vapaan remuamisen lisäksi tarjolla on vino pino erilaisia aktiviteetteja ja tehtäviä, joita tarjoillaan yksinpelin tavoin koko Los Santoksen mitalla. GTA Online on tässä genressä kenties ensimmäinen vakavasti otettava yritys yhdistää yksinpelien ja moninpelien parhaat puolet.

Grand Theft Auto V
Osan online-tehtävistä voi suorittaa yksinkin, mutta kilpailuihin ja tappomatseihin kaivataan luonnollisesti peliseuraa.

Aluksi on luotava oma hahmo, josta tulee puuttuva pala GTA V:n hahmopyörään. Hahmoeditori ei kerää kiitosta kattavuudellaan, mutta melko geneerinen Mr. Pinkyni sai myöhemmin pelissä tyystin uuden tyylin käytyään kampaajalla sipaisemassa kuontalonsa kuntoon ja noutamassa vaatekaupasta bokserit ja puvuntakin. Moninpeli erottuu yksinpelistä siinä, että hahmonkehitys on syvempää. Pelkkien tekemällä karttuvien kykybonusten lisäksi hahmolle kerrytetään tehtävistä kokemustasoja, joiden myötä peliin avautuu uusia tehtäviä, ajoneuvoja, aseita ja auton päivitysosia. Näin maailma "avautuu" hiljalleen. Yksinpelissähän sama tapahtuu tarinan tahdissa.

Tämä on mainos:

Tutut hahmot näyttäytyvät myös moninpelipuolella tehtävien antajina, mutta moninpelistä jää puuttumaan yksinpelin hykerryttävä dialogi, koska pelaajien luomat hahmot ovat tuppisuita. Tämä tekee välinäytöksistä joskus kömpelön oloisia, mutta toisaalta peli tiedostaa rajoitteensa. Esimerkiksi Trevorin voi kuulla kommentoivan, että onpa outoja hiippareita, kun pari mykkää viiksivallua rosmoaa tälle prätkäjengin pakun.

Moninpelielämys on lähestulkoon sitä, mitä GTA V:n puitteissa voisi odottaa. Muiden pelaajien läsnäolo lisää Los Santosiin arvaamattomuutta ja elämää, jollaiseen paraskaan tekoäly ei pystyisi. Kun GTA:n aseet ja ajoneuvot yhdistetään pelaajien kekseliäisyyteen, tilannekomiikalla ei ole rajoja. Hintana on vain se, että liikennettä on jouduttu hieman karsimaan ja fysiikkamoottorissa esiintyy enemmän outouksia, kenties verkkoviiveestä johtuen.

Pelaamaan pääsee julkisessa instanssissa enimmillään 15 vieraan kanssa tai yksityisellä puolella vain omien kavereiden seurassa. Julkisella puolella meno käy joskus jo turhankin anarkistiseksi, kun pelaajat hyökkäilevät toistensa kimppuun taskurahojen toivossa. Mikäli kaupunkia haluaa tutkia omassa rauhassa, mahdollisuus passiiviseen moodiin on tarjolla. Tehtäviä voi aloittaa yksinkertaisesti menemällä niiden luo, mutta onneksi kaikkien ei tarvitse kokoontua samaan paikkaan. Kaverin aloittamasta tehtävästä saa ilmoituksen virtuaalipuhelimeensa, jolloin tehtävään voi hypätä yhdellä napinpainalluksella.

Grand Theft Auto V
Julkisella puolella rehottava anarkia voi verottaa peli-iloa. Palkintorahat kannattaa tallettaa pankkiin turvaan.
Tämä on mainos:

Tehtäviin kuuluu muun muassa autoryöstöjä, venekilpailuja, tikanheittoa, golfia, laskuvarjohyppyjä, kädenvääntöä, Horde-tyyppisiä selviytymishaasteita ja huumekuljetuksia, joissa kaksi tiimiä tavoittelee samaa pakettia. Yhdessä tehtävässä toinen tiimi pakenee prätkillä maastoon, kun toinen tykittää näitä hävittäjillä. Koska tahansa voi myös improvisoida kilpailun yksinkertaisesti asettamalla yhteisen määränpään. Kunhan palkintorahoja on karttunut tarpeeksi, maailmasta voi ostaa oman kämpän, johon kutsua kavereita katsomaan piirrettyjä. Mahdollisuudet ovat mahtavat.

Silti GTA Onlinesta huokuu tunne, että paras on vasta edessäpäin. Kirjoitushetkellä ei vielä ollut saatavilla heistejä, jotka on luvattu lisätä ilmaisena päivityksenä myöhemmin. Nämä ennakkosuunnittelua vaativat ryöstökeikathan ovat yksinpelin parasta antia, joten niiltä on lupa odottaa paljon myös moninpelinä. Tulevaan sisältöön kuuluu myös deathmatch-editori, jolla voi luoda omat tappomatsinsa muiden pelattavaksi.

Samaan aikaan Rockstarin on jatkettava tekniikan oikomista, koska GTA Onlinessa on selkeistä parannuksista huolimatta edelleen muutamia ärsyttäviä pikkuvirheitä. Kavereiden peleihin liittyminen on joskus tarpeettoman monimutkaista, peli saattaa heittää kaverit eri instansseihin ja jonkun valikon avaaminen juuri väärään aikaan voi jättää pelin ikiluuppiin, josta selviää vain uudelleenkäynnistyksellä. GTA Online ei siis ole vielä kympin arvoinen, mutta potentiaalia siinä on vaikka mihin.

Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kunnianhimoinen yritys yhdistää yksinpelin ja moninpelin parhaat puolet, iso maailma, monipuolisesti sisältöä, tilannekomiikka.
-
Julkaisuvaikeudet, satunnaiset tekniset ongelmat, kaikkea sisältöä ei vielä saatavilla.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • CubaLibre
    Moraali tarkoittaa yleistä käsitystä oikeasta ja väärästä. Kaiken tarinankerronnan perimmäinen tarkoitus on tutkia ihmistä moraalisten... 10/10
  • modernipoika
    Grand Theft Auto V Päätin vihdoin ja viimein tehdä arvion pitkästä aikaa, ja tottakai vuoden 2013 odotetuimmasta ja yhdestä parhaimasta... 10/10
  • lurikka32
    Täytyy myöntää että olin pikkuriikkisen pettynyt joihinkin asioihin gta v:ssä. Ryöstöt eivät olleet mielestäni niin mahtavia kuin olin... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Grand Theft Auto VScore

Grand Theft Auto V

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Jotain on tehty oikein, kun sama peli julkaistaan kolmatta kertaa ja netti sulaa riemusta. Myyntiennätyksiä rikkonut Grand Theft Auto V on viimein saapunut PC:lle.Ladataan seuraavaa sisältöä