Suomi
Gamereactor
arviot
Gotham Knights

Gotham Knights

Näyttävä supersankariviitta kätkee alleen persoonattoman ja jäykän patsastelijan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Batman ei ole taistellut Gothamin alamaailmaa vastaan pelipuolella useaan vuoteen, joten olikin jo aika WB Games Móntrealin julkaista aiheeseen liittyvä uusi ja odotettu peli. Usean vuoden kehittelyn, ainakin yhden siirretyn julkaisupäivämäärän ja vanhempien konsoleiden pois tiputtamisen jälkeen Gotham Knights on täällä.

Batman on kuollut ja sen myötä Gotham vaipuu entistä syvemmälle rikollisten käsiin. Kaikki toivo ei ole kuitenkaan menetetty, sillä Batmanin opeissa olleet Robin, Nightwing, Batgirl ja Red Hood päättävät jatkaa mestarinsa jalanjäljissä Gothamin rikollissaastan putsaajana. Opettajansa jälkeen jättämän viestin avulla Gothamin ritarit pääsevät mystisen rikoksen jäljille, joka vie uusia taistelijoita pitkin kaupungin alamaailmaa ja mahdollista totuutta siitä, mitä Batmanille oikeasti tapahtui.

Gotham KnightsGotham KnightsGotham KnightsGotham Knights
Tämä on mainos:

Gotham Knights polkaistaan käyntiin nykypäivän standardien vastaisesti harvinaisen pitkällä välivideolla, joka pohjustaa tapahtumat ja saattaa pelaajan matkaan. Arkham-pelejä pelanneille tunnelma on tutun synkkää ja oivallisesti vinksallaan Gothamin värikästä rikollisporukkaa silmällä pitäen. Peli tekee hyvää jälkeä käydessään läpi tuttuja ja mahdollisesti hieman tuntemattomampiakin uhkia pelaajan kolutessa kaupungin pimeitä katuja. Tarina saa kiinnostavaa lisämaustetta useammasta pelattavasta sankarista, joiden henkilökohtaiset ominaisuudet muokkaavat pelityyliä.

Mielenkiintoisista lähtökohdista ja hyvästä tarinasta huolimatta pelin kerronta hieman takkuilee. Vaikka useammat pelattavat hahmot antavatkin väriä menoon, tuntuvat itse tehtävät hieman kliseisiltä ja yllätyksettömiltä. Jos Arkham-pelejä on tullut aikoinaan mätettyä, ei Gotham Knightsin meno tunnu juurikaan niistä ajoista muuttuneen. Ei tämä nyt suoraan ongelma ole, mutta jotenkin pelissä leijuu pakon sanelema jäykkyys eikä niinkään orgaaninen eläväinen tunnelma.

Gotham KnightsGotham KnightsGotham KnightsGotham Knights

Pelaaja ohjaa valitsemaansa ritaria kolmannen persoonan näkökulmasta vapaasti pitkin Gothamin katuja ja kattoja. Lääniä riittää ihmeteltäväksi mukavissa määrin, ja apostolinkyydin lisäksi tarjolla on erilaisia kulkuvälineitä riippuen valitusta hahmosta. Pääjuonen tehtävien ohella pelaaja voi pysähtyä estämään ympäri kaupunkia tapahtuvia rikoksia, vaikkeivät kaupungin poliisit juuri välitäkään omankädenoikeuden harrastajista. Apua taisteluun rikollisuutta vastaan saa myös kaverilta netin välityksellä. Kaveri voi hypätä peliin avuksi milloin vain sekoittamatta niin sanotun pääpelaajan etenemistä millään muotoa.

Tämä on mainos:

Pelattavan hahmon taistelu muodostuu muutaman napin ympärille. Visuaalisin merkein ilmoitettuja vihollisten hyökkäyksiä väistetään yhdestä napista, kun muutamalla toisella napilla taistellaan vastaan kevyemmin tai raskaammin. Vastustajiin voi myös tarttua kiinni ja joko heittää kuin rukkasta tai pamauttaa tajun kankaalle samaisista lyöntinapeista. Jokaisella neljästä hahmosta on myös omat erikoisaseensa vihollisten tainnutukseen. Itse meuhkasin pitkin Gothamia lähinnä Red Hoodilla, joka voi mätkimisen ohessa tyhjentää lippaalliset käsiaseistaan kadun kasvatteihin, mikä on sinänsä outoa, koska viholliset kuitenkin vain pyörtyvät kukistuksen myötä. Pahiksia voi myös lähestyä takaapäin hiipien tai korkeammalta väijyen, jolloin rosvot on mahdollista saada pudotettua pelistä vähin äänin.

Gotham KnightsGotham KnightsGotham KnightsGotham Knights

Taistelumekaniikat ovat hyvin samantyyliset kuin Batmanin Arkham-peleissä. Taistelusta tulee kuin tanssia useamman vihollisen kanssa hahmon vaihdellessa väistön ja iskujen välillä kunnes pahikset ovat kanveesissa. Gotham Knightsissa hahmo ei kuitenkaan ole niin automaattisesti perillä vihollisten suunnasta, sillä aivan liian usein taistelun yhteydessä toimittamani erikoishyökkäys päätyi ilmaan vihollisen seisoessa takanani. Muutenkin hahmon liikuttelu tuntuu häiritsevän jäykältä tämän reagoidessa käskyihin liian terävästi ja ilman massan tunnetta kuin pelihallin peleissä konsanaan. Fysiikan puute näkyykin paljolti laskelmoiduissa liikkeissä ja toiminnassa, mikä jättää lievästi halvan olon kokonaisuudesta.

Vapaan haahuilun ja turpakäräjien ohessa Gotham Knight vääntyy myös pienimuotoiseen pulmailuun. Osana tarinan etenemistä pelaajan pitää tutkia rikospaikkoja ja erilaisia todistusaineistoja. Erilliseen näkymään siirtyvässä tutkintatilassa pelaaja voi lukea eri esineiden tietoja ja yhdistää niitä toisiinsa ratkaistakseen rikokseen liittyvät tarvittavat tavoitteet. Hyvin simppeli mekanismi vaatii pientä päättelykykyä, tekstin ymmärtämistä ja tilannetajua, mutta pelkkä sattumanvarainen haparointikin vie lopulta oikeaan päätökseen. Tutkimusaineistoa voi kaikessa rauhassa pyöritellä niin paljon kuin haluaa.

Gotham KnightsGotham KnightsGotham KnightsGotham Knights

Toiminnan ohella peliin on liitetty myös kehitysjärjestelmiä. Esimerkiksi piestyt pahikset saattavat tiputtaa parempien aseiden ja varusteiden kaavoja, joita voi sitten tukikohdassa kyhäillä omaksi avukseen. Raaka-aineita rakenteluun ja valuuttana toimivaa pisteytystä voi löytää ympäri Gothamia piilotetuista arkuista, joiden visuaalinen ilme animaatioineen muistuttaa huolestuttavan paljon muutaman vuoden takaisista paheksutuista loot-laatikoista. Hahmojen kokemuspisteet kasvavat myös tarinan edetessä ja kurnutettujen vihollismäärien kasvaessa. Kokemuksen myötä saa kehityspisteitä, joita voi hyödyntää hahmon ominaisuuksien kuten henkilökohtaisten aseiden paranteluun tai parempaan iskunkestokykyyn. Harmillisesti tämä ei vaikuta katutappelukuntoon, sillä viholliset tuntuvat kehittyvän hahmon voimien mukana tehden koko päivityksestä pitkälti turhan. Toki peli merkitsee tehtävät kokemuspisteiden mukaan ja varoittaa menemästä alueelle, missä on korkeampi vaarapisteytys kuin mitä hahmolle on vielä kehittynyt, mutta silti.

Gotham KnightsGotham KnightsGotham KnightsGotham Knights

Vahvasti kontrastinen sarjakuvailme istuu hyvin Gotham Knightsiin. Synkkä maailma on saatu eläväiseksi tyylikkäällä valaisulla, eikä yksityiskohtia kaupungista puutu, mitä nyt kadut ovat yllättävän autioita. Fysiikkaa jäin kaipaamaan nykysukupolven pelistä, sillä Gotham Knightsissa ei irtotavaraa lentele taistelun yhteydessä, ja törmäily kovassakin vauhdissa pysähtyy kuin seinään ilman muutosta ympäristöön. Tällaiset ratkaisut tuntuvat jo vanhentuneilta. Sentään Xbox Series X pyörittää peliä vaivatta ja lataustaukoja ei oikeastaan edes huomaa.

Pelin äänitehosteet kattavat hyvin perusteet, mutta eivät erotu mitenkään omaperäisyydellään. Pelin äänelliset vahvuudet ovatkin ääninäyttelyssä, joka on ammattitaitoista. Näyttelijöiden äänet istuvat luonnollisesti hahmoille ja asenne on hyvin reilassa totisen sarjakuvailmeen ja menon kanssa. Tusinapahisten parissa kierrätetään hieman liikaa samoja lauseita mutta on hauska huomata, että naamiollisista pahiksista iso osa on naisia. Musiikki ei jäänyt mieleen oikeastaan ollenkaan, joten Batman-elokuvien tapaisiin mahtipontisiin teemoihin ei Gotham Knights yllä.

Gotham KnightsGotham KnightsGotham KnightsGotham Knights

Gotham Knightsissa on kaikki palaset todelliseen hittipeliin. Tyylikäs ulkoasu ja esimerkillinen ääninäyttely vievät jo pitkälle monipuolisen toiminnan ja mielenkiintoisen tarinan kanssa. Myös useamman hahmon pyörittely ja katujen partiointi kaverin kanssa on kiinnostava idea. Tästä huolimatta kokonaisuudesta hohkaa jäykkä, laskelmoitu ja kylmän persoonaton tunnelma. Terävän ohjauksen, hieman persoonattomien tehtävien ja teknisten alilyöntien (kuten fysiikan puutteen) vuoksi Gotham Knights on vain ihan OK -peli. On harmillista huomata, että peli kompastelee pitkälti samoihin ongelmiin kuin tekijöiden Batman: Arkham Origins, joka verrattuna sarjan muihin osiin oli pettymys. Ei Gotham Knightsia kuitenkaan täysin voi teilata, sillä selkeästi pelin eteen on töitä tehty, ja kyllä sitä huonomminkin voisi aikaansa viettää kuin harrastamalla omakädenoikeutta Gothamissa.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Ääninäyttely, mielenkiintoinen tarina, monipuolinen toiminta
-
Jäykkä, pelihallimainen ohjaus, laskelmoitu ja persoonaton tunnelma, teknistä alisuorittamista
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Gotham KnightsScore

Gotham Knights

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Näyttävä supersankariviitta kätkee alleen persoonattoman ja jäykän patsastelijanLadataan seuraavaa sisältöä