Suomi
Gamereactor
ennakot
Get Even

Get Even

Asiat eivät ole aina sitä, miltä ne ensiksi näyttävät. Get Even on tästä mainio esimerkki.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Get Even on ollut työn alla nyt jo jonkin aikaa. Peli oli tarkoitus julkaista alun perin jo vuonna 2015, mutta tänä keväänä projekti on viimein valmistumassa ja välissä olleet vuodet ovat tehneet projektille hyvää. Ennakkotietojen perusteella en tiennyt, mitä Get Eveniltä odottaisin. Kenties kauhuteemaista FPS-pyssyttelyä? Kehittäjillä on taustallaan Painkillerin ja NecrovisioNin kaltaisia nimikkeitä, joten ensimmäinen ajatus pelistä olisi saattanut olla myös varsin looginen.

Vaan voihan pojat, väärässä olin. Kyllä, mukana on kauhuelementtejä. Kyllä, FPS-ammuskeluakin on tarjolla. Mutta näiden lisäksi pelissä on niin paljon muutakin, että kahden tunnin pelaamisen jälkeen olen varma, etten nähnyt vielä puoliakaan pelin tarjoamista yllätyksistä.

Get Even kertoo monisyisen tarinan yksityisetsivät Cole Blackistä, joka saa tehtäväkseen selvittää kryptisen kidnappaustapauksen. Itse rikos astuu tarinassa syrjään varsin nopeasti, sillä matkan varrella Blackin on setvitettävä myös oman menneisyytensä solmut seikkaillessaan aluksi hylätyltä vaikuttavassa mielisairaalassa, jonka tarina jo itsessään on varsin hyinen. Luvassa on juhlat, mutta millaiset, selviää vasta paljon myöhemmin.

The Farm 51 -studion Artur Fojcikin ja Lionel Lovisan mukaan Get Evenin tarkoitus on antaa pelaajan odotuksille kunnolla huutia, pistää pelaaja tuntemaan monia erilaisia tunteita matkan varrella ja samalla kertoa tarina monin eri tavoin. Kenties näin, sillä peli alkaa ensin kauhuseikkailuna, muuttuu sitten tovin ajaksi kävelysimulaattoriksi ja syöksyy sen jälkeen FPS-räiskeen pauloihin. Sen jälkeen sitten ratkotaankin taas ongelmia. Ottaen huomioon sen, miten paljon erilaisia elementtejä peliin on tungettu mukaan, lopputulos voisi olla aivan kammottavan kaoottinen häröpallo. Mutta alun perusteella käykin päinvastoin, sillä mitä enemmän tarina eteni, sitä enemmän halusin nähdä, mitä peli seuraavaksi oikein heittäisikään eteen.

Tämä on mainos:
Get EvenGet Even

Pelaajan valinnat vaikuttavat jonkin verran tarinan kulkuun. Apua anelevan potilaan auttaminen saattaa johtaa yllättäviin seurauksiin, joita on mahdoton päätellä valintoja tehdessään. Fojcikin ja Lovisan mukaan ydintarina itsessään ei juurikaan muutu valintojen mukaan, mutta pienet asiat tarinan ympärillä sitten sitäkin enemmän. Jo pelatun perusteella kyseessä on hauska ominaisuus, joka saa pelimaailman tuntumaan elävältä.

Pelin edetessä käy myös selväksi, että vaikka kauhuelementtejä tarinassa onkin, kerronta perustuu silti suurelta osin psykologiseen draamaan. Parin ensimmäisen tunnin perusteella mutkia tarinassa piisaa ja ne tulevat vastaan juuri silloin, kun niitä tarvitaan. Tarinan rytmitys vaikuttaisi olevan kohdillaan.

Pelaajan käytössä olevia tavaroita ei juurikaan ole, mutta enempää ei oikeastaan kaipaisikaan. Colen käytössä on monipuolinen matkapuhelin, jolla ympäristöä voi skannata, josta voi vilkaista karttaa ja joka toimii myös taskulamppuna monen muun toiminnon ohessa. Aseistuksesta vastaa vänkä kulmien taakse ampuva kulmapyssy, jota voi yhdistellä muiden aseiden kanssa. Ongelmien suhteen peli luottaa laajalti matkapuhelimen eri ominaisuuksiin. Esimerkiksi eräässä kohdassa tulee kerätä todistusaineistoa kameralla, kun taas toisessa on seurattava sähköjohtoa lämpökameran avustuksella. Toivottavasti pelin edetessä ongelmissa on yhtä paljon vaihtelua kuin testatussa versiossa, jotta ratkominen pysyy mielekkäänä.

Tämä on mainos:

Yksi puhutuimmista ominaisuuksista Get Evenissä oli sen äänisuunnittelu. Peli käyttää kolmiulotteista ääntä todella tehokkaasti luoden erittäin tunnelmallisen kokonaisuuden. Aina kun jossain tapahtuu, suunnan pystyy päättelemään korvakuulolta. Erityisesti hiljaisemmissa kohdissa tilaäänellä saadaan aikaan todella hyytäviä hetkiä. Myös visuaalinen suunnittelu on mukavan oloista, eikä peli onneksi pysyttele pelkässä mielisairaalakompleksissa koko matkansa ajan.

En odottanut Get Eveniltä oikeastaan mitään, mutta pelin edetessä aloin toden teolla nähdä sen, mihin studio on pelinsä kanssa pyrkimässä. Get Evenin bileet vaikuttavat sellaisilta, joihin haluan ehdottomasti osallistua, kun peli julkaistaan 26. päivä toukokuuta kuluvaa vuotta.

Get EvenGet Even
HQ
HQ
HQ
Get EvenGet EvenGet EvenGet Even

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
GR Livessä tänään Get Even

GR Livessä tänään Get Even

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Juhannuksen jälkitunnelmissa GR Livessä pelataan tänään Get Eveniä, jonka arvion voit lukea pohjille täältä. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo 17:00 täällä. ...

0
Arviossa Get Even

Arviossa Get Even

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Tero Kerttula arvioi teemaltaan rankan ja kokonaisuudeltaan suositeltavan pelin Get Even. Lue arvio täältä.

0
Perjantain ennakossa Get Even

Perjantain ennakossa Get Even

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Tero Kerttula otti osaa Ruotsissa pidettyyn Bandai namcon tulevaa tarjontaa esittelevään tilaisuuteen. Lue miehen mietteet tulossa olevasta...

0
Get Even

Get Even

ENNAKKO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Asiat eivät ole aina sitä, miltä ne ensiksi näyttävät. Get Even on tästä mainio esimerkki.



Ladataan seuraavaa sisältöä