Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Game of Thrones: Säsong 7

Game of Thrones, 7. kausi

Tulen ja jään laulun kiivastahtiset loppusoinnut

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

George R.R. Martinin fantasiakirjallisuuteen perustuva Game of Thrones lipuu vääjäämättä kohti päätöstään. Seitsemäs tuotantokausi ei onnistu tasapainoilemaan ongelmitta tarinan kasaan kerimisen ja panosten korottamisen välillä - toiseksi viimeinen sesonki on selvästi sarjan epätasaisin kokonaisuus.

HQ

Daenyrys Targaryen (Emilia Clarke) on viimeinkin onnistunut purjehtimaan Westerosiin armeijoineen ja lohikäärmeineen päivineen, mutta saa huomata, ettei rautavaltaistuimen valtaaminen olekaan mikään kakunpala. Kyseiselle jakkaralle tiensä raivannut ja matkalla kaiken veljeään lukuun ottamatta uhrannut Cersei Lannister (Lena Headey) puolestaan raivaa vanhoja vihollisiaan ja liittolaisiaan tieltään aggressiivisesti. Cersei myös vieraantuu entisestään velipojastaan Jaimesta (Nikolaj Coster-Waldau). Talvivaaran takaisin vallannut Jon Nietos (Kit Harington) huolestuu kuumottelevista Valkoisista kulkijoista, ja lähes voittamattoman yhteisen vihollisen uhka ajaa sarjan päähenkilöitä epätodennäköisiin liittoumiin.

Game of Thrones on myllännyt Westerosia ja hahmojen välisiä suhteita kuolettavilla juonenkäänteillä koko sarjan ajan, ja tälläkin kaudella asetelmat vaihtuvat mielenkiintoisesti mutteivät järin luontevasti. Nietos-äpärän ja Danyn liittoumasta seuraavat juonenkäänteet ovat laskelmoidunoloisia ja suoraan sanottuna ennalta-arvattavia - Sansan ja Aryan (Sophie Turner ja Maisie Williams) jälleennäkeminen ja keskinäinen juonittelu Talvivaarassa eivät nekään lähde kunnolla lentoon missään vaiheessa.

Vähän yllättäen mielenkiintoisimmiksi hahmoiksi tällä kaudella nousevatkin Lannisterit. Jaime ja Cersei ovat muuttuneet hahmoina ehdottomasti eniten sarjan aikana, ja kummastakin huokuu väsymys ja kyynisyys kaikkea kohtaan - kiitos Headeyn ja Coster-Waldaun mainion näyttelijäntyön. Lannisterin sisarusten hahmonkehitys loistaa varsinkin kauden päätösjaksossa, jossa kaksikko kohtaa viimeinkin Danyn ja Jonin.

Game of Thrones: Säsong 7Game of Thrones: Säsong 7Game of Thrones: Säsong 7Game of Thrones: Säsong 7
Tämä on mainos:

Myös Tyrion Lannister (Peter Dinklage) pääsee jälleen valokeilaan vietettyään kutoskauden Danyn varjossa, kun miesparka joutuu kohtaamaan Westerosissa sisarustensa ohella oman menneisyytensä ja tekojensa seuraukset. Käsikirjoittajat ovat myös nostaneet esille vähän jo unohduksiin jääneitä hahmoja - esimerkiksi kolmoskaudella surullisenkuuluisalle souturetkelleen jäänyt Gendry (Joseph Dempsie) ja Viirittömän veljeskunnan veijarit tekevät kukin komeat paluut. Sitä vastoin mainio Euron Greyjoy (Pilou Asbæk) saa seiskakauden melskeissä harmittavan vähän ruutuaikaa.

Game of Thronesin seitsemäs tuotantokausi on mitaltaan sarjan lyhin - seitsemän enemmän tai vähemmän tunnin mittaista jaksoa ovat kuitenkin liian vähän, kun materiaalia olisi tutusti kymmenen jakson edestä. Tämä johtaa varsin rivakkaan etenemistahtiin, josta seuraa ongelmia muuten niin vakaalla tahdilla eteenpäin soljuneelle sarjalle. Dramaattisimmat juonenkäänteet eivät saa ansaitsemaansa pohjustusta saati jälkikäsittelyä, kun käsikirjoittajilla on ollut kiire juoksuttaa hahmot kohti seuraavaa koettelemusta. Latistumisen ohella osa sivujuonista tuntuu nopeasti etenevinä entistä itsestään selvemmiltä ja höttöisemmiltä. Katsoja saa ikävän vaikutelman siitä, että Game of Thrones on muuttunut laadustaan tunnetulle HBO:lle projektiksi, josta tekijät haluavat vain päästä eroon mahdollisimman pian.

Hyvää eivät tietenkään lupaa huhut siitä, että viimeinen tuotantokausi olisi jaksomäärältään entistä suppeampi - seiskakausi osoittaa huolestuttavasti sen, kuinka riippuvaisia jaksojen määrä ja yleinen laadukkuus ovat toisistaan Game of Thronesin tapauksessa. Monitasoista ja mittakaavaltaan valtavaksi paisunutta tarinaa ei voi yksinkertaisesti vain juosta läpi. Katsoja ei voikaan lopulta kuin toivoa, että HBO:lla pidettäisiin jäät hatussa, kun talvi lopultakin iskee Westerosiin ensi kaudella.

Blu-ray-version kuvanlaatu on erinomaisen laadukas kautta linjan, ja se tekee kunniaa Game of Thronesin huikeille lavasteille ja maisemille - Lohikäärmekiven rantakalliot ja jumalpuiden punertavat lehvästöt näyttävät yksityiskohtineen erittäin komeilta. Vähäisissä lisämateriaaleissa päästään puolestaan ihmettelemään sarjan lavastajien uusimpia luomuksia, pohtimaan Danyn maihinnousua vaihtoehtoisine etenemisstrategioineen ja katselemaan sarjakuvamaisin animaatioin kuvitettuja tietoiskuja Westerosin historian kummallisuuksista.

Tämä on mainos:
Game of Thrones: Säsong 7Game of Thrones: Säsong 7Game of Thrones: Säsong 7
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä