Olin vuosikausia saanut suosituksia tarttua George R. R. Martinin Tulen ja Jään laulu (A Song of Ice and Fire) -kirjasarjaan. Kun kuulin laatusarjoista tunnetun HBO:n tarttuneen kirjan lisenssiin, tunsin että oli vihoviimeinen hetki napata ensimmäinen kirja Valtaistuinpeli (Game of Thrones) luettavaksi. Kirja iski täysillä ja olin syvästi otettu Martinin luomasta monivivahteisesta ja syvällisestä fantasiamaailmasta. Odotukseni TV-sarjaa varten nousivat vaarallisen korkealle. Miten kummassa sarja voisi tehdä oikeutta kirjan edellyttämälle monimutkaiselle maailmalle?
Huoleni osoittautuivat täysin turhiksi. Ensimmäisen kirjan mukaan nimetty sarja löi jo parin ensimmäisen jakson jälkeen kaikki odotukset. Kirjan fanien ei tarvitse pelätä tippaakaan. Sarja seuraa tapahtumia ja henkilöitä uskomattoman tarkasti, mutta onnistuu jopa paikoitellen parantamaan virtaviivaistammalla kirjan laahaavia hetkiä. Pari kirjan huippuhetkeä on kadonnut käännöksessä, mutta kyseessä on silti yksi parhaista TV-käännöksistä, mitä olen koskaan nähnyt. Mikä parasta, siitä voivat nauttia niin kirjojen fanit kuin myös Westerosin uudet tulokkaat.
Game of Thrones sijoittuu fantasiamaailmaan, mutta ottaa huomattavasti vakavamman ja realistisemman otteen kuin monet muut lajityypin edustajat. Taikuus, lohikäärmeet ja kylmän pohjoisen kammotukset ovat aikojen kuluessa lähes unohtuneet ja ovat läsnä vain taruissa ja legendoissa. Suurin osa sarjan tapahtumista käydään Westerosin mantereella, jossa seitsemän yhdistyneen kuningaskunnan vallan kattila on saavuttamassa kiehumispisteen. Käynnissä juonittelua, varjoja ja tikareita, vanhoja kaunoja sekä näistä väistämättä seuraavaa hikeä, verta ja kyyneleitä. Nuorille katsojille sarja ei sovi niin teemojensa kuin materiaalinsa puolesta. Aikuiseen makuun sopiva sarja ei pyytele anteeksi seksiä tai väkivaltaa. Niillä ei kuitenkaan koskaan mässäillä, vaan tottelevat tarinaa uskottavasti.
Tiettyä kypsyyttä edellyttää myös sarjan hidas alku. Valtaistuinpelillä on paljon pelaajia ja tapahtumia seurataan useissa paikoissa samaan aikaan. Ensimmäiset jaksot kuluvat helposti oppiessa kuka kukin edes on. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan ja pian sarjan tähdet ja suosikit kirkastuvat. Sarjan näyttelijäkaarti hoitaa työnsä todella ansiokkaasti. Kiinnostavia hahmoja on runsaasti, mutta erityisen maininnan ansaitsevat muun muassa Lannisterien rikkaan ja vallanhimoisen suvun musta lammas lyhytkasvuinen Tyrion (Peter Dinklage) sekä ritariksi haluava Arya Stark (Maisie Williams) sekä tietysti aina loistava Sean Bean pohjoisen lordi Eddard Starkin roolissa. Parasta hahmoissa on kuitenkin realistisuus ja inhimillisyys. Vaikka selkeitä inhon ja ihastuksen kohteita löytyy, niin hahmoissa vältetään tylsä mustavalkoisuus.
Jaksot kajahtavat käyntiin eeppisen alkuintrolla ja musiikilla, joka teki heti ensimmäistä kerrasta lähtien majesteettisen vaikutuksen. Samalla tavoin koko sarja audiovisuaalinen toteutus on pettämätöntä laatua. Lavasteet, kuvauspaikat ja musiikit luovat juuri oikeanlaisen sävyn sekä tunnelman jokaiseen kohtaukseen. Jokaisella merkittävällä tapahtumapaikalla on selkeästi oma luonteensa. Esimerkiksi pohjoisen suurella suojamuurilla ja Winterfellin ympärillä sävyt ovat talvisen harmaita ja synkkiä, kun taas esimerkiksi kruunun pääkaupungin King's Landingin ympäristöt ovat välimerellisen vehreitä ja aurinkoisia.
Game of Thrones nousi kertarysäyksellä yhdeksi viime vuosien parhaista sarjoista. Se on loistava adaptaatio, mutta seisoo myös omilla jaloillaan loistavasti. Jos hivenen raskas alku ei saa luovuttamaan, niin sarja kietoo kuokuttaa karhumaisella halausotteella. 10 tunnin mittaista jakso hujahtaa täysin huomaamatta, sillä aina jakson päätyttyä on lähes pakko siirtyä heti seuraavaan. Blu rayllä kokemus nousee vielä kokonaan toiseen potenssiin. Viidellä levyllä tulee mukana muutama kohtalaisen mukavaa dokkaria, mutta seitsemän tekijöiden ja näyttelijöiden kommenttiraitaa sekä interaktiivinen opas sarjan maailmaan takaavat sen, että uudelleenkatseluarvoa riittää.