Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fury

Fury

Tylyttelevä sotakuvaus jää yllättävän tasapaksuksi kokemukseksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Fury on tuttua settiä sotaleffojen ystäville. Arpisen komentajan (Pitt) ohjastama rutinoitunut tankkitiimi saa taakakseen satunnaisen märkäkorvan (Lerman), joka pitää opettaa tavoille. Sotakin pitäisi voittaa, ja vaikka natsit ovat jo tappiolla, ovat myös liittoutuneiden tankit vähissä. Niin ja sota on tietenkin helvettiä.

HQ

Koska Fury ei siis voi nojata tarinallisiin ansioihinsa, kallistuu se sen sijaan näyttelijöiden ja toiminnan puoleen. Elokuva onkin hyvissä käsissä, koska ukkoutunut Pitt vetää oman roolinsa varmaotteisesti, ja Shia LaBeouf onnistuu yllättämään yleisönsä todella vakuuttavalla tulkinnalla uskonnollisesta miehestä sodan keskellä. Loppu porukasta jää ohuemmaksi, mutta ainakin näille on kirjoitettu viihdyttävän hirtehistä dialogia.

Kaiken keskellä oleva tankki jää puolestaan yllättävän geneeriseksi. Käsikirjoituksessa kyllä muistetaan mainita moneen kertaan kuinka se on kotipesä ja miten siinä taistellaan, asutaan ja nukutaan, mutta miehistön suhde Furyyn tuntuu silti jotenkin etäiseltä. Loppupeleissä se on vain tankki muiden joukossa ilman mitään omia erityispiirteitään.

Furyssä piisaa taistelukohtauksia, eikä niistä puutu räiskettä tai räjähtäviä päitä. Tankkisodankäyntikin vaikuttaa varsin uskottavalta, eikä se ole pelkkää paukutusta vailla strategiaa. Realistista fiilistä murretaan kuitenkin loppua kohden lisääntyvillä dramaattisilla tauoilla, joissa taistelu taukoaa hetkeksi kokonaan, jotta kamera voi keskittyä päähenkilöiden reaktioihin.

Eiväthän tällaiset pikku paussit ole täysin ennenkuulumattomia, mutta tässä tapauksessa ne on toteutettu suorastaan kömpelösti. Aika etenee normaalia vauhtia, mutta vihollisen tulitus lakkaa kokonaan samalla kun hahmot jäävät patsastelemaan avoimelle. Kyseessä on vähintäänkin kummallinen valinta muuten realismiin panostaneelta ohjaaja Ayerilta.

Tämä on mainos:

Vaikka elokuvassa ei ole muita varsinaisia kömmähdyksiä, jää se jotenkin tasapaksuksi kokemukseksi. Peruspätevässä meiningissä ei ole suuria nousuja tai laskuja, eikä käsikirjoitus sano mitään mitä ei oltaisi sanottu jo tuhatta kertaa aikaisemmin. Kaikki palaset ovat paikallaan, mutta leffassa ei vain ole sitä kipinää, joka tekisi siitä todella muistettavan elämyksen.

Myös blu-raylta löytyvät ekstrat on nähty moneen kertaan ennenkin. Mukana ovat muun muassa pakolliset bootcamp-muistelut sekä ohjaajan rehentelyt siitä kuinka koville hän pistää näyttelijänsä. Historiallista näkökulmaa olisi mahtunut mukaan enemmänkin.

Fury kuuluukin tukevasti niiden elokuvien kastiin, jotka kannattaa vuokrata muttei ostaa.

FuryFury
Tämä on mainos:
Fury
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Fury

Fury

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Tylyttelevä sotakuvaus jää yllättävän tasapaksuksi kokemukseksi.Ladataan seuraavaa sisältöä