Suomi
Gamereactor
ennakot
Forza Motorsport 6

Forza Motorsport 6

Uusi Forza etenee monilla avainalueilla ja toivon mukaan tykittää kunnolla saapuessaan syyskuussa Xbox Onelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Forza Motorsport 6:n tyyppistä yksityiskohtia pursuavaa peliä on haastavaa testata E3:n vellovassa tungoksessa. Ideaalitilanne olisi tietenkin viettää tunteja ratin takana tutkimassa miten pelin eri aspektit ovat muuttuneet ja kuinka eri autot käyttäytyvät eri tilanteissa. Microsoftin tuoreeltaan pitämä tapahtuma Madridin Circuito del Jaramassa tarjosi jotain tämänkaltaista, ja antoi minun kerätä paljon uutta tietoa usean eri kisan kautta.

Pelaamani demo oli sama jota Turn 10 esitteli Los Angelesissa, ja se vastasi pitkälti sitä versiota, joka julkaistaan jo parin kuukauden päästä. Tarjolla olevat radat oli valittu esittelemään Motorsport 6:n uusia ominaisuuksia. Tarjolla oli upea päiväkisa Riossa tykillä Ford GT -superautolla (tai hieman kesymmällä Ferrari 250 GTO:lla), öinen ralli Sebring International Racewaylla voimaa uhkuvalla Lamborghini Huracánilla, sekä sangen vetinen kisa Brands Hatchin ympäri Audi TTS Coupén ratissa.

Onneksi puolet demoasemista oli varustettu Thrustmasterin ratilla ja polkimilla, kaikki mukavaan Playseat-istuimeen yhdistettynä. Itse en halunnut kokeilla simulaattoria Xbox Onen omalla ohjaimella. Olen tosin kuullut, että uuden Elite Controllerin avulla pelikokemus on piirun verran parempi tavalliseen ohjaimeen verrattuna.

Lähdin ensimmäiselle koeajolle sadesäässä testatakseni sitä, kuinka pelin sääefektejä on tuunattu niin visuaalisen tunnelman kuin pidonkin kannalta. Totta puhuen vaikutus on suuri, ehkä liiankin suuri. Ero kuivan ja märän tien välillä tuntui jo heti ensimmäisessä mutkassa ja jokaisella sitä seuraavalla jarrunpainalluksella. Hehkutetut "3D-rapakot" todellakin aiheuttavat liirtoja kokonaan uudella tapaa, mutta niiden vaikutus voi olla turhankin raju. En kuitenkaan tuomitse ominaisuutta vielä täysin. Haluan ensin kokeilla samaa erilaisilla autoilla ja värkätä säätöjä paremmiksi. Visuaalinen tunnelma oli muuten aivan mahtava.

Tämä on mainos:
Forza Motorsport 6Forza Motorsport 6

Toinen uutuus Forza-sarjaan tulee yökisojen muodossa. Nämä on jaettu kahteen lajiin, joista ensimmäisessä päästään sarjaa luotsaavan Chris Bishopin mukaan nauttimaan "klaustrofobisesta tunnelmasta", koska siinä kaasutellaan pelkkien ajovalojen varassa. Toisessa lajissa ajetaan täysin valaistulla radalla, mutta valonlähteiden määrä ja heijastukset muuttavat kokemusta ratkaisevasti.

Lambo-ralli meni pelkillä ajovaloilla, ja siinä missä ajotuntuma oli vanhastaan tuttu, toi rajoitettu näkyvyys todellakin jotain uutta pöytään. Vaikka lisäys onkin mielenkiintoinen, en ole varma peittoaako uusi valaistus upeat päiväradat. Voi tosin olla, että kehittäjien valitsema yörata oli itsessään hieman yksitoikkoinen.

Rion kisa olikin puolestaan todella, todella nautinnollinen. Huitaisin sen ensin Forzan "sankariautolla" eli Ford GT:llä, joka laskettiin E3:ssa näyttävästi katosta, ja joka myös koristaa pelin kantta. Toinen kisa menikin sitten 1960-luvulta peräisin olevalla klassikko-Ferrarilla. Bishop hehkutti Rion rataa koko Forza-sarjan parhaaksi, ja täytyy kyllä myöntää, että siinä on jotakin erityistä, joka kutsuu kisaamaan yhä uudestaan ja uudestaan. Se on todiste studion taidoista kuivien päiväratojen mallintamisessa ja toisaalta erinomainen näyttämö, jolla esittää mitä 24 auton kisoissa voi tapahtua. Kuudestatoista kasvanut joukko vaatii tarkempaa strategiaa, mutta tarjoaa vastavuoroisesti suurempia onnistumisen kokemuksia. Toivon mukaan myös lupaukset paremmasta Drivatar-tekoälystä toteutuvat paremman oppimisen, säädettävän aggressiivisuuden ja uusiin olosuhteisiin reagoimisen muodossa.

Tämä on mainos:

Rion radan värit ja lämpö, sade ja pimeys sekä tilaisuus istua Lambo Huracánin ja ainutlaatuisen Ferrari 250 GTO:n ratin takana muistuttaa minua pakostakin viime vuoden erinomaisesta Forza Horizon 2:sta. Bishop vahvisti, että Turn 10 on saanut paljon inspiraatiota Playground Gamesin värikkäämmästä lähestymistavasta. Se on myös tarjonnut osviittaa monille uudistuksille. Vaikka sää ei olekaan yhtä dynaaminen kuin avoimen maailman versiossa, tekee todellisen pesäeron ForzaTech-moottori, joka tarjoaa simulaattorille elintärkeän, sulavan 1080p/60fps-kokemuksen.

Meluisa testiympäristö ei ikävä kyllä tarjonnut erityisen hyvää tilaisuutta arvioida pelin äänipuolta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että valikoissa kuultavat biisit ovat edelleenkin yksi pelin heikoimmista puolista.

Forza Motorsport 6 sisältää myös uuden uramoodin. Kehittäjä on onneksi heittänyt romukoppaan sen vanhan kuluneen kuvion, jossa on aluksi pakko nuohota ratoja ankealla rallirassilla, kunnes voi ostaa oikean auton. Tämä saattoi olla hauskaa joskus männävuosina, mutta nykyään se maistuu jo puulta. Nyt fokus on moottoriurheilun historian merkkitapahtumien kuten Fordin ja Ferrarin 60-lukulaisen kädenväännön mallintamisessa. Tällaisten teemojen välillä hyppiminen antaa pelaajalle tilaisuuden kokea useita erilaisia autoja noin 70-tuntisessa pelimuodossa.

Uusi Forza ei siis tarjonnut mitään suuria muutoksia ratin taakse. Jo valmiiksi erinomaiseen simulaatiomalliin oli ehkä tehty pientä tuunausta, mutta sen tutkiskelu vaatii laajempaa testausta. Siinä missä muutokset olivat näkyviä, kuten märillä teillä, olivat ne kenties liiankin rajuja, mutta kehittäjillä on vielä aikaa niiden säätämiseen.

Forza Motorsport 6 tekee vaikutuksen etupäässä numeroillaan. Julkaisuversio tarjoilee yli 450 ForzaVista-ajoneuvoa, 26 rataa, 24:n auton kisoja sekä uusitun kampanjamoodin. Vaikuttaakin siltä, että tästä tulee se uuden sukupolven autopeli, jollaiseksi Forza Motorsport 5 ei koskaan yltänyt. Saamme tälle toivon mukaan vahvistuksen syyskuussa.

Forza Motorsport 6Forza Motorsport 6
Forza Motorsport 6Forza Motorsport 6
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Forza Motorsport 6Score

Forza Motorsport 6

ARVIO. Kirjoittaja Christian Gaca

Forza Motorsport -sarjan kuudennessa osassa kumi käryää ja bensa haisee kovemmin kuin koskaan.

Forza RC Finalsin suuntana on Le Mans

Forza RC Finalsin suuntana on Le Mans

ESPORTS. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Forza Racing Championship (ForzaRC) Season 3: The Porsche Cup on julkistettu, ja se käydään 17.-17. kesäkuuta samaan aikaan Le Mans'n 24 tunnin ajan aikana Yli 100...Ladataan seuraavaa sisältöä