Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Five Nights at Freddy’s

Five Nights at Freddy's on hetki ihan hyvää viihdettä

Freddy Fazbear on palannut, ja tällä kertaa isolle kankaalle. Mutta onko tämä edes kauhuelokuva?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vartija Mike kokee olevansa työllistymiskelvoton lapsuuden traumansa vuoksi. Epätoivo siis hiipii tajuntaan, ja Mike ottaa vastaan huonosti palkatun työn yövartijana hylätyssä pizzapaikassa nimeltä Freddy Fazbear's Pizza. Scott Cawthonin indiepeliä pelanneet tietävät, mitä on luvassa. Konemaiset eläimet päättävät herätä eloon terrorisoimaan päähenkilöä viitenä yönä putkeen.

Elokuvaversio ei kuitenkaan ole kovin pelottava. Itse asiassa se ei ole lainkaan pelottava. Pelin lailla mukana on halpoja kertasäikäytyksiä, mutta sen pelin teki mahtavaksi sähkön kanssa tasapainoilu ovien ja turvakameroiden kesken. Moista ei toki elokuvassa juuri ole, ja näin Five Nights at Freddy's on jokseenkin kesy ja koko perheelle sopiva kauhukokemus. Tämä saattaa olla tarkoituskin.

Mukana on esimerkiksi sivujuoni, joka tekee vahvasti pilaa 1980- ja 1990-luvun perhe-elokuvista. Paha täti koettaa voittaa huoltajuuskiistan lipevän asianajajan ja kieron avustajan kanssa. Päähenkilö puolestaan on ihastunut kollegaansa Vanessaan. Elokuvan on selvästi haluttu vetoavan mahdollisimman laajaan kansanjoukkoon, ja näin se terävyys kärsii. Five Nights at Freddy's onnistuu silti tavoittamaan ahtaan paikan kammon kaltaisen tunnelman, ja eläinrobotit ovat onnistuneita. Muuten elokuva on melkoisen sotkuinen.

Tämä on mainos:

On vaikea saada kiinni siitä, millaista tunnelmaa ohjaaja Emma Tammi on tavoitellut. Yhdessä hetkessä henkilöhahmolta syödään puoli ruumista, ja seuraavaksi henkilöhahmot rakentavat kodikasta linnoitusta robottien kanssa eräänlaisessa montaasiosuudessa. Meno on jokseenkin veretöntä, ja jännite puuttuu. Puolimatkassa mukaan astuu puolivillainen kummitustarina. Toisaalta elokuva tavoittaa pelin aatoksen niin tunnelmassa kuin ulkoasussakin.

Pelin faneilla on varmasti hauskaa katsella kuinka Freddy, Chica, Foxy ja kumppanit laittavat pizzapaikkaan tunkeutujia ojennukseen. Jos taas peli ei ole tuttu, on syytä varautua pitkästymään, sillä tarina on pohjimmiltaan hyvin ohut. Kestoakin on hieman liikaa, ja mitasta olisi voinut jättää ainakin puoli tuntia pois.

Matthew Lillard erottuu joukosta uraohjaajana elokuvassa, joka on hyvin epätasainen kokonaisuus. Five Nights of Freddy's tuntuu enemmän kotitekoiselta youtubettajan työltä kuin ison studion suurelta elokuvalta. Jos siis fanittaa peliä, on tarjolla hetki harmitonta viihdettä.

Five Nights at Freddy’s
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä