Suomi
Gamereactor
arviot
Fire Emblem: Awakening

Fire Emblem: Awakening

3DS:n pelivalikoima saa timanttisen vahvistuksen uuden Fire Emblemin muodossa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Fire Emblem: Awakening ilmestyi Japanissa jo vuosi sitten. Mairittelevista myyntiluvuista ja arvosanoista huolimatta julkaisua Euroopassa on saatu odottaa pitkään ja hartaasti. Odotus ei onneksi ollut turhaa. Awakening on vuoropohjaisten roolipelien faneille mannaa taivaasta.

Taistelut käydään ruuduista muodostuvalla kartalla, jossa hahmot ottavat mittaa vuorotellen ja keräävät koitoksista kokemuspisteitä. Taistelumenestykseen vaikuttaa hurja määrä tekijöitä, kuten hahmoluokka, asevalinnat, maasto sekä ympärillä olevat liittolaiset. Vaihtelua lisää huomattavan suuri määrä hahmoluokkia, joita niitäkin voi kehittää ja yhdistellä edelleen. Uutena ominaisuutena Awakeningissa hahmoja voi liittää pareiksi, jolloin toinen saa bonusta omiin "statseihinsa". Yhdessä taistelu parantaa hahmojen suhteita lisäten tehokkuutta kentällä, mutta sen ulkopuolella toisiinsa kiintyneet hahmot voivat päätyä jopa naimisiin ja saada lapsia.

Hahmoja on valtavasti, mutta kerrallaan niitä on käytössä vain ryhmällinen. Pelatessa niihin kiintyy kovastikin ja menetyksen tuska on todellinen. Classic-moodissa kuolemia ei nimittäin anneta anteeksi. Hätiköinnistä rankaistaan armotta etenkin vaikeammilla vaikeustasoilla, ja suosikkien menettäminen oman hölmöilyn takia kouraisee syvältä. Nynnyille on tarjolla myös Casual-moodi, jossa hahmot voi herättää henkiin taistojen välillä, mutta kokemus on ehdottomasti terävimmillään silloin, kun menetyksen uhka leijuu yllä. Tässä suhteessa Awakening ei ole kaukana esimerkiksi Xcomista, vaikka pelit muuten ovatkin eri maailmoista.

Fire Emblem: Awakening
Animetyyliset välivideot ovat uhkaavat olla jopa eeppisiä.
Tämä on mainos:

Tarina sijoittuu Ylessen valtioon, jossa pelaajan avatar liittyy prinssi Chromin rauhanturvajoukkoihin. Maa on ajautumassa sotaan naapurinsa Plegian kanssa, mutta taustalla vaanii tietysti paljon vaarallisempi muinainen uhka, jonka Ylessen perustajat onnistuivat satoja vuosia sitten taltuttamaan kuningasperheen reliikin Fire Emblemin avulla. Tarina ei ole kummoinen, sillä sen osapuolet ja käänteet ovat vähän liiankin tuttuja, jos on yhtään tutustunut japanilaisiin roolipeleihin tai animeen. Juonessa on onneksi omat koukkunsa, joten sen seuraaminen ei käy tylsäksi.

Anime-tyyli leimaa koko pelin ilmettä. Välivideot ovat nättiä piirrosjälkeä ja musiikit säestävät eeppisiä tapahtumia mainiosti. Silti kauneusvirheitäkin riittää ja esimerkiksi hahmomallinnus on vaatimatonta. Varsinkin hahmojen töppöjalkaisuus pistää silmään, eikä karttanäkymää yksinkertaisine hahmoineen voi kehua. Lisäksi vain videot sisältävät täyden ääniraidan. Tekstikeskusteluissa kuuluu vain lyhyitä huudahduksia, jotka käyvät ajoittain hieman hermoille. Onneksi keskustelut voi helposti ohittaa ja valikoissa on kivasti mahdollisuuksia muokata pelaamisen sujuvuutta.

Fire Emblem: Awakening on erinomainen taktinen roolipeli juuri 3DS:n pelivalikoimaan. Vuoropohjaisuus tekee siitä todella sopivan kannettavalle, ja pelattavaa on kymmeniksi tunneiksi. Myös uudelleenpeluuarvoa riittää laajan hahmovalikoiman ja tiukkojen vaikeustasojen ansiosta. Ulkoasussa olisi korjattavaa ja tarina hahmoineen vajoaa vähän liian syvälle kuluneisiin anime-perinteisiin, mutta Fire Emblem -fanille tässä on taatusti vuoden peli -ehdokas.

Fire Emblem: Awakening
Pelimekaniikkaan mahtuu paljon taktiikkaa ja syvyyttä, tosin grafiikka voi vaikuttaa vähän tylsältä.
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Syvällinen pelimekaniikka, hahmovalikoiman laajuus, haastavuus, pelattava ei lopu kesken
-
Ulkoasu on vaatimaton välivideoita lukuun ottamatta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä