Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Finch

Finch (Apple TV+)

Taas tulee todistetuksi, että Tom Hanks on oman sukupolvensa parhaita näyttelijöitä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

En odottanut Apple TV+ -elokuva Finchiltä paljoakaan. Tieteisseikkailu sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on raunioina ilmastonmuutoksen jäljiltä. Tom Hanks esittää insinööri Finchiä, joka rakentaa ajattelevaa robottia huolehtimaan koirasta. Hän itse on kuolemassa sairauteen. Tarinaa on käsitelty jo aiemmin muun muassa elokuvassa Chappie. Finchissä on mukana muutama muukin näyttelijä, mutta pääasiassa kyseessä on Tom Hanksin soolosuoritus. Elokuva onnistuu.

HQ
Finch

Tom Hanks on siis käytännössä koko elokuvan ainoa näyttelijä. Robottia Jeff esittää Caleb Landry Jones, mutta fyysisesti leffassa nähdään vain Tom Hanks. Näin ollen vastuu elokuvan vaikuttavuudesta on kokonaan hänen harteillaan, ja suoritus on vaivattomasti mestariluokkaa. Hanks keskustelee koko elokuvan ajan ainoastaan robottien ja koiran kanssa, mutta silti katsoja kokee yhteyttä hänen roolihahmonsa kanssa.

Finch opettaa Jeffiä elämään ja huolehtimaan koirasta erittäin vihamielisessä maailmassa. Tämä tarkoittaa luonnollisia uhkia, kuten suuria myrskyjä ja vaarallista UV-säteilyä. Uhkana ovat myös jäljelle jääneet ihmiset, jotka haluavat vain selviytyä. Jeff on utelias, ja suhtautuu siten myös ympäröivään maailmaan. Tämä johtaa joukkion useammin kuin kerran hankaluuksiin matkallaan länteen Yhdysvalloissa. Tavoitteena on toki löytää paremmin asumiseen kelpaavaa maa-aluetta.

Jeffillä ei ole perinteisiä kasvonpiirteitä, mutta animaattorit yhdessä ääntä tuottavan Landry Jonesin kera saavat henkilöhahmon elämään. Moneen kertaan katsoja tuntee empatiaa metallista Jeffiä kohtaan varsinkin silloin, kun kone koettaa saavuttaa Goodyear-koiran luottamuksen. Oman tottumisensa vaatii sekin, että pian on aika haudata Finch itse.

Tämä on mainos:
FinchFinch

Toimintakohtaukset ovat lyhyitä, ja niitä on harvassa. Siitä huolimatta draamaa ja tunnetta riittää. Ohjaaja Miguel Sapochnik on tehnyt hyvää työtä tunnelman luomisessa ilman, että se on vaatinut suurta määrää tunnettuja näyttelijöitä. Tarina kerrotaan siten, että se käsittelee lukuisia erilaisia asioita elokuvan kuluessa. Kuka on Finch? Kuinka Goodyear ilmestyi mukaan kuvioon? Kuinka maailma päätyi niin huonoon jamaan? Kaikkia kysymyksiä kosketellaan ajan kuluessa, ja kerrotaan tunteita herättävällä tavalla.

Finch on liikuttava elokuva, jota huomaa miettivänsä myös katsomisen jälkeen. Draama osoittaa jälleen kerran sen, että Tom Hanks on aikakautensa parhaita näyttelijöitä. Toivottavasti Jeffin matka jatkuu tulevaisuudessa.

Finch
Tämä on mainos:
FinchFinch
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä