Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of Grey - Unseen Edition

Väärin kampanjoitu genrensä outolintu on enemmän kuin vain seksikohtauksiensa summa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Enemmänkin rohkeista alastonkohtauksistaan kuin elokuvallisista meriiteistään tunnettu elokuva osoittautuu yllättäen teknisesti ja kuvauksellisesti todella harkituksi ja huolitelluksi kokonaisuudeksi. Katsoja tutustutetaan kohtuullisen tabuna pidettyyn aiheeseen hyvin kirjoitettujen hahmojen kautta varsin maanläheisesti ja selkeästi. Elokuva ei ehkä istu perinteistä romanttista elokuvaa odottavien mieltymyksiin mutta avomielisille se tarjoaa modernia rakkautta ja ajatuksia herättävää sisältöä.

HQ

Kokematon Anastasia Steele (Dakota Johnson) törmää sattuman ja kohtalon kautta miljardööri Christian Greyhin (Jamie Dornan). Grey vie kirjaimellisesti Anastasialta jalat alta ja molemminpuolinen ihastuminen nostaa kipinät ilmaan. Perinteiseltä romanssilta kuitenkin vältytään, kun Greyn seksuaalinen orientoituminen esittelee Anastasialle täysin uuden maailman, johon astuminen ei ole niin itsestään selvää kuin Grey toivoisi. Nuori rakkaus rakoilee epävarmuuksien ja lapsuuden traumojen alla kun Anastasia ja Grey yrittävät löytää yhteistä maaperää tunteilleen ja haluilleen.

Elokuva ottaa aikansa esitellessään tarinan vakavia teemoja. Kerronta kuitenkin poikkeaa piristävästi normaalista tarjoten yllättäviä ratkaisuja ja käänteitä, joita näkee harvemmin romanttisissa elokuvissa. Ennalta-arvaamattomuus ja nuoren parin kömpelöllä tavalla kiehtova kemia pitävät elokuvan mielenkiintoisena ja poissa odotetuilta raiteilta.

Dakota Johnson ei saa täysin puhtaita papereita suorituksestaan, sillä hän yrittää hieman liikaa näytellessään epävarmaa Anastasiaa. Varsinkin elokuvan alussa hänen outo käytöksensä särkee pahasti illuusiota muuten harmonisesta elokuvamaailmasta. Johnsonin hahmon väkinäinen itsevarmuuden puute kuitenkin laantuu elokuvan edetessä. Tilalle tulee suloisella tavalla ristiriitainen yhdistelmä ujoa kuriositeettia kaikkea uutta ja jännää kohtaan sekä aitoa vaivautuneisuutta. Positiiviseen muutokseen on mahdollisesti vaikuttanut rentoutuminen sulojen paljastelun myötä, jotka ovat juonen kannalta turhan suuressa osassa elokuvan puolivälistä eteenpäin. Varsin vähän tunnettua Jamie Dornania ujous ei tunnu vaivaavan, olivatpa vaatteet päällä tai lattialla. Mies eläytyy kylmän määrätietoiseen, mutta silti niin rikkonaiseen Greyn rooliin varsin uskottavalla antaumuksella. Hän kantaa elokuvaa Johnsonin vielä etsiessä paikkaansa. Loppujen lopuksi kemia näyttelijöiden välillä on kuitenkin kiehtovan omaperäistä ja vangitsevaa seurattavaa.

Vielä kohtuullisen vähäisistä ohjaajan meriiteistä ja elokuvan yleisestä parjauksesta huolimatta, ohjaaja Sam Taylor-Johnson hallitsee kokonaisuuden sujuvasti. Elokuvan tekninen toteutus pitää sisällään hienosti tyyliteltyjä kuvia niin kylmässä yritysmaailmassa kuin sensuelleissa sänkypuuhasteluissakin. Myös leikkausrytmitys on toteutettu alan normeja väistellen. Vaikka näyttelystä löytyy muutamia hetkittäisiä ylilyöntejä, on kokonaisuus henkilöohjauksen puolelta varsin vahvaa. Mielenkiintoisen tarinan avulla Taylor-Johnson on luonut varsin omaperäisen, draamalla varustetun romanttisen elokuvan, joka kulkee ylpeästi omia polkujaan esitellen ajatuksia herättäviä kysymyksiä. Varoituksena mainittakoon kuitenkin, että suunnitellun trilogian ensimmäisenä osana, elokuva loppuu varsin töksähtäen ja yllättäen. Varsin tuhmasta Fifty shades of Greystä ei myöskään ehkä ole 15-kesäisten ensitreffielokuvaksi, mutta sekä poikien että tyttöjen kannattaa katsoa tämä ihan sen sisältämän sanoman vuoksi.

Tämä on mainos:

Blu-ray julkaisulla tulee mukana myös paljon etukäteen hypetetty "unseen edition" elokuvasta, joka näyttää päätähtien tissejä ja pyllyjä muutaman minuutin teatteriversiota enemmän. Koska rohkeat kohtaukset eivät kuitenkaan ole se elokuvan pääasia, ei tämän version tarkoitus ole olla kuin markkinakikka punaposkisille kikattajille. Julkaisussa on mielenkiintoisesti runsaasti lisämateriaalia. Tavaraa riittää aina informatiivisesti tehdyistä making of -dokumenteista, musiikkivideoiden kautta tekijöiden ja ammattilaisten haastatteluihin elokuvan tabuaiheista. Mielenkiintoista katsottavaa riittää elokuvan lisäksi siis yllin kyllin.

Fifty Shades of Grey
Fifty Shades of Grey
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä