Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 13

FIFA 13

Jalkapallopelien välinen kilpailu on tiukentumaan päin, mutta EA:n vahva ote sarjalisensseistä ja taustatekniikasta siivittää FIFA-sarjan uusimman osan jälleen jalkapallosimulaattoreiden liigakärkeen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi vuodelta kohti realistisempaa jalkapalloa, FIFA 13 ottaa jälleen harppauksen lähemmäs maalia. Yksi iso muutos, pari selvää parannusta ja tukku pieniä viilauksia, siinä ovat menestyksen askelmerkit. EA Canadan urheilutiimi seuraa omaa selkeää pelisysteemiään, joten sarjan faneille on luvassa odotuksien mukaista potkupalloa - niin hyvässä kuin osin vähemmän hyvässä merkityksessä.

FIFA-futiksen isoin muutos ja samalla kiistanalaisin jytky korostaa pelaajan ensikosketusta palloon. Aiempien vuosimallien tapaista syöttörulettia ja sinne tänne säntäilyä ei voi harrastaa, sillä pallo ei enää liimaudu huippupelaajankaan jalkaan kuin Casillaksen näppeihin. Syötön tulokulma ja kovuus, pelaajan liikenopeus, tasapaino ja totta kai taitotaso vaikuttavat jokaiseen ensikosketukseen. Kentällä se näkyy outoina pomppuina, vähemmän laadukkaina kuoletuksina tai jopa pallonmenetyksinä. Toisin sanoen siis realistisempana jalkapallona. Vanhan mallin pingpong-syöttelyyn tottuneiden on opeteltava hiljentämään vauhtiaan, ja se saattaa kismittää. Itse liputan realismin puolesta korkein sanoin.

Toinen realismin tavoitteluun vaikuttava seikka on FIFA 12:ssa debytoineen fysiikkamoottorin kohennus. Eron huomaa välittömästi. Viime versioiden oudot reaktiot ja kömpelöt animaatiot kontaktitilanteissa on saatu vaihdettua aidonoloiseen törmäyksentunnistukseen. Juoksu- ja pääpalloja tavoitellessa pelaajien liikkeet, pienet tönimiset ja vastustajassa roikkumiset näyttävät aiempaa todellisemmilta. Parannusten ansiosta kaksintaistelut ratkeavat luonnollisen näköisesti purkitettujen animaatioiden sijaan.

FIFA 13
Tämä on mainos:

Jalkapallon fyysisyyden korostaminen verottaa myös urheilijoita, sillä pelaajat väsyvät selvästi aiempaa nopeammin, jos spurttiliipaisinta kiskoo vimmatusti. Pelitempo on siis hivenen viime vuotta rauhallisempi, ja sehän passaa yhteen ensikosketussysteemin ja realismintavoittelun kanssa.

Pelimuodoista esiin nousee uusi Match Day -ominaisuus, joka sekä mittaa että tilastoi todellisten joukkueiden kuntoa ja kokoonpanoja päivä päivältä. Seurannan kautta maalitykkien kuivat kaudet, pelaajan penkittäminen ja ulosajot päivittyvät suoraan FIFA 13:een. Ominaisuus kuuluu myös selostajakaksikon kommenteissa ja ottelun alkuvideossa. Reaalimaailman tapahtumat integroituvat peliin paitsi yksittäisten pelaajien taitotason myös joukkueiden otteluohjelmien osalta. Games of the Week -moodi puolestaan nostaa esiin huippuliigojen kiinnostavimpia matseja pelattavaksi ja koettavaksi uudelleen.

FIFA 13FIFA 13FIFA 13

Maininnan ansaitsee myös Skill Games, joka on harjoitusareenan uudempi versio. Lataustaukojen aikana tutuksi tullut laukausharjoittelu on päivitetty kattavaan satsiin kohdennettuja harjoituksia, joissa kuljetetaan keppien ympäri, keskitetään muoviämpäreihin ja annetaan vapareita pahvilaatikkomuurin yli. Pisteet lasketaan ja tulosta verrataan kaverilistan futaajiin. Kilpailuelementillä maustettu treenaaminen on addiktoivaa. Harmittavasti veskarit joutuvat tyytymään vanhaan tyyliin: torjumaan harkka-areenalla koneen kuteja.

Tämä on mainos:

Vaikka FIFA 13:n kurssi on vuosi vuodelta kohoamaan päin, ei kaikkia ongelmia ole saatu kuntoon. Entisenä nappulaliigaveskana itseäni kiinnostanut Be A Goalkeeper -tila kärsii edelleen samoista ongelmista kuin debyyttipelissään pari vuotta sitten: Pro-kuvakulmalla peli tahmaa eritoten nettipuolella, yhden napin automaattinen sijoittuminen helpottaa liikaa ja oma suoritusarvosana voi alkaa seiskalla, vaikka pitää maalinsa puhtaana. FIFA 13 on kuitenkin niin kattava paketti laatufutista, että pikkuongelmat voi jättää viheltämättä. Pelattavuus ratkaisee, ja se on kiistatta kiitettävällä tasolla. Realistisemman futiksen kannattajille FIFA 13 on syksyn pakkohankinta.

Katso uramoodin traileri

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Realistisemman futiksen tavoittelu, kenttäpelin fysiikanmallinnus, valtavasti sisältöä...
-
...mihin mahtuu myös pieniä ongelmia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
FIFA 13Score

FIFA 13

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Jalkapallopelien suurkäyttäjä Eerik testasi, onko Wii U:n ensimmäisestä futispelistä kilpailijaksi boksin ja pleikkarin versioille.

7
FIFA 13Score

FIFA 13

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

Jalkapallopelien välinen kilpailu on tiukentumaan päin, mutta EA ponnistaa jälleen askeleen kilpailijaansa edelle.

1
Futis valloitti pohjoismaisen pelilistan

Futis valloitti pohjoismaisen pelilistan

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Yhdistetty pohjoismainen pelilista on niin sanotusti normalisoitunut, ja sen kärjessä on taas pallopelejä sekä sodankäyntiä, näitä elämän peruspilareita.



Ladataan seuraavaa sisältöä