Suomi
Gamereactor
arviot
FIFA 12

FIFA 12

Kun futiksen taso kotimaisella asteikolla tökkii, on mukava potkia menemään virtuaalikentillä. UEFA EURO 2008 -kisapelistä startannut EA:n valtakausi futispelien ykkösenä on jatkunut vahvasti, eikä kilpaileva Pro Evolution Soccer näytä uhkaavan FIFA 12:a tänäkään vuonna, näin uskaltaisin sanoa. Uusin vuosipäivitys parantaa jo ennestään loistavaa pelattavuutta fysiikanmallinnuksen ja tekoälyn saralla. Lisäksi puolustuspelaaminen on lyöty täysin uuteen uskoon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jatkuva liukutaklailu ja tolkuton pallollisen miehen perässä juokseminen ovat historiaa. FIFA 12:n taktinen puolustussysteemi tekee oman pään pelaamisesta hallitumpaa ja rauhallisempaa. Pelin tempo ja aaltoilu vastaa muutenkin enemmän oikeaa jalkapallo-ottelua kuin videopeliä. Jatkuvan prässäämisen sijaan pakit voivat ottaa tilan haltuun hyökkääjän ympäriltä tai yrittää ajaa pallollista miestä maalintekosektoreiden ulkopuolelle. Parasta taktisessa puolustussysteemissä on kontrolloimisen helppous: topparin voi lukita kiinni hyökkääjään, jolloin kärkimies pysyy niin tiukassa vartioinnissa kuin itse haluaa. Uudistuksen merkittävyyttä on ehkä vaikea hahmottaa paperilta, mutta kun FIFA 12:n temput kokee viheriöllä, ei paluuta vanhan mallin juoksutukseen edes mieti.

Myös hyökkäyspää on saanut tuntea uudistuksen tuulet. Kuudentoista-alueen sumppua voi lähteä aukomaan entistä tarkemmalla pallokontrollilla. Kun LB-napin painaa pohjaan, mies liikkuu hitaammin mutta pallo sitäkin vikkelämmin - tähtihyökkääjälle sekunti lisäaikaa tai metri lisätilaa ratkaisee kaiken. Precision Dribbling -systeemi antaa mahdollisuuden laittaa pallo juuri sinne minne sen haluaa, aivan kuten ranskalainen Remi näyttää videollaan. Tarkimmat lukijat muistanevat, että eräänlainen tarkempi, hidasvauhtinen kuljetus aktivoitiin aiemmissakin FIFA-peleissä LB-napista, mutta ero vuosimalliin 12 on selvä: tällä kertaa kyseisestä ominaisuudesta on hyötyäkin.

Paranneltu törmäytysfysiikka täydentää kolmen kovan parannuksen paketin. Pelaajien erot fyysisessä koossa, liikenopeudessa ja tasapainossa vaikuttavat kaikki yhteentörmäyksen lopputulokseen hämmästyttävän aidonoloisesti. Toki mukaan mahtuu muutama härömuodostelma ja epäluonnollinen kaatuminen, mutta katsoessani futismatsia telkusta huomasin, että sielläkin miehet välillä kaatuilivat näkymättömiin esteisiin... Aitouden tavoittelun piikkiin voitanee laskea myös tuomarivirheet riketilanteissa, sillä muutamat rajut rappaukset jäivät FIFA 12:n tuomareilta kortittamatta. Paitsiot sen sijaan liputettiin totutuun tapaan millintarkasti.

EA Sports Football Club tuo viikon kuumimmat ottelut virtuaaliviheriölle. Ainakin mikäli kehitystiimi EA Canadan lupausta on uskominen. Mielenkiintoiselta kuulostavan haastetilan serverit avautuvat nimittäin vasta julkaisuun, joten aika näyttää, millaista on ladata kotikentällä kaksi maalia Schalken reppuun Teemu Pukilla. Jos ei vielä selvinnyt, EA:n futisklubin ideana on luoda telkusta tapitetut huippumatsit uudelleen virtuaalikentälle ja haastaa pelaaja ratkaisijan rooliin. Onnistuneet suoritukset lisäävät pisteitä oman suosikkijoukkueen tiliin, jonka sijoittumista muun maailman tiimejä vastaan voi seurata tulostaululta.

Tämä on mainos:

Vaikka FIFA 12 on täynnä onnistumisia osa-alueelta toiselle, on sitä ikävämpi nähdä vanhojen pikkuongelmien hyppivän esiin. Selostajat jaarittelevat samoja litanioita, ja katsomot on täytetty kloonatuilla nukeilla. Eniten rasittaa läpisyöttelyn helppous ja tehokkuus, jotain mitä tekoälyn ohjaamat topparit eivät vieläkään osaa kunnolla blokata. Nillitystä tai ei, FIFA 12 on lukuisilla pelimuodoillaan ja ennen kaikkea loistavalla pelattavuudellaan varma valinta minkä tahansa pelipinkan jatkoksi.

HQ
FIFA 12FIFA 12FIFA 12FIFA 12
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Napakat uudistukset
-
Vanhat pikkuongelmat edelleen läsnä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

FIFA 12Score

FIFA 12

ARVIO. Kirjoittaja Eerik Rahja

FIFA 12 on täynnä onnistumisia ja toimivat uudistukset nostavat pelin ylivoimaisesti vuoden parhaaksi futispeliksi.



Ladataan seuraavaa sisältöä