Suomi
Gamereactor
arviot
Far Cry 5

Far Cry 5

Far Cry 5 on syntisen hyvä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Far Cry -pelisarjalla on mukavan pitkät perinteet. Ensimmäinen osa näki päivänvalon jo vuonna 2004 keräten erityisesti ihmetystä upealla grafiikallaan. Vuoden 2008 jatko-osa esitteli hienon grafiikan ohella avoimen pelimaailman ja uusia hienouksia, kuten palavan maaston. Itse koin toisen osan kerronnallisesti tylsäksi ja hienouksistaan huolimatta hiukan kokeiluasteelle jääneeksi tekeleeksi. Far Cry 3 (2012) kuitenkin räjäytti potin yhdistäen kiihkeää toimintaa, upeaa grafiikkaa ja dynaamista avoimen maailman seikkailua ikimuistoiseen tarinaan tavalla, joka on toiminut vahvana perustana koko sarjan jatkuvuudelle. Hyväksi todetulta pohjalta on Ubisoft lanseerannut seikkailuja Tiibetin vuorilta kivikaudelle ja viides Far Cry pyrkii toimimaan huippuunsa hiotun sarjan kulmakivenä, niputtaen matkan varrelta kerätyt parhaat ominaisuudet yhteen ja samaan pelikokemukseen.

Takametsien Amerikassa uskontoon pahemman kerran hurahtanut Joseph Seed on alkanut keräämään seuraajia saarnaamisellaan. Mies on kyllästynyt nykypäivän menoon ja toitottaa paremman elämän puolesta. Ongelmana kuitenkin on, että Seedin menettelytavat ovat vähintäänkin kyseenalaiset ja kulttimainen liikehdintä alueella terrorisoi tavallisia ihmisiä. Seedin vallan kasvaessa suuremmaksi poliisi päättää puuttua asiaan. Liittovaltion tuella tavoite on pidättää Seed, jotta tulevilta ongelmilta vältyttäisiin. Ongelmat kuitenkin ovat jo vastassa, ja kun Seedin poiskuljetus menee kirjaimellisesti metsään, löytää poliisialokas itsensä jahdattuna syvältä vihollisten alueilta. Koska pakeneminen ei ole mahdollista, on aika iskeä Jumalan pelkoa jahtaavaan kulttiin ja puhdistaa alue kertaheitolla.

Kivikauden jälkeen Far Cry:n palaaminen moderniin aikaan tuntui hiukan epäkiinnostavallta sekä toistolta aikaisemmasta. Tarina kuitenkin polkaistaan käyntiin sen verran mielenkiintoisesti, että olen välittömästi myyty. Pelattavan hahmon sukupuolen saa valita itse ja pientä ulkonäkömuokkaustakin pääsee harrastamaan. Erityisesti se, että hahmo on poliisi, saa aikaan innostusta ja tuntuu raikkaalta perspektiiviltä tarinaan. Tarinan vetovoimana hullun toiminnan ohella ovat juurikin vahvat hahmot, joiden aivoituksia seuraa innolla. Pahisten mielipuoliset järkeilyt toimintatavoilleen on pohjustettu sen verran vakuuttavalla henkilöhistorialla, että niistä alkaa löytämään jo melkein järkeenkäypää logiikkaa. Tyypillisen ja suoraviivaisen mustan ja valkoisen sijaan Far Cry 5:n tarina on harmaan sävyjä pullollaan luoden mieleenpainuvan ja erityisesti pelottavan uskottavan pelimaailman.

Far Cry 5Far Cry 5Far Cry 5
Tämä on mainos:

Reilun kokoinen ja tyylikkäästi toteutettu kolmiulotteinen pelikartta on jaettu karkeasti kolmeen osaan, joita edustavat Joseph Seedin perheelliset jokainen omalla vinksahtaneella tai brutaalilla tavallaan. Alueet vaihtelevat Yhdysvaltojen keskiosion mukaisesti vuorimaisemista havumetsiin ja peltotilkuista vuolaisiin jokiin sisältäen miellyttävän monipuolista ympäristöä. Dynaaminen vuorokausien vaihtelu lisää monipuolisuutta, ja mahdollistaa kokonaisuuden tarkastelun erilaisessa valaisussa.

Korpimetsiä ja junttimaita samotaan perinteisesti ensimmäisen persoonan kuvakulmasta. Hahmolla riittää tyypillisten liikkumistoimintojen ohella hulppea määrä erilaisia ampuma-, heittely- ja erityistoimintoja, joiden päälle löytyy vielä useampi ase- ja tarvikepyörävalikko, erilaisten ajoneuvojen ohjausmallit ja niin edelleen. Sitä luulisi tällaisen nappikombinaatiopaljouden alla käsien menevän ihan solmuun ja hahmon olevan pelissä täysin avuton. Tätä ei kuitenkaan tapahdu, kiitos hienon nappisuunnittelun. Kun opastusosiot ovat käyneet läpi kaikki toiminnot, sormet hakeutuvat oikeille napeille kuin itsestään ja toiminta on täydellisessä synkassa ajatusten kanssa. Uskomatonta on vielä nähdä, kuinka homma toimii nätisti välittämättä siitä, liikutko ulkona vai talon sisällä tai lennätkö helikopterilla vai kruisailetko kumiveneellä.

Pelaajan ei tarvitse olla yksin monipuolisten toimintojensa kanssa. Vaikka pelin tavoite on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin sanotun diktaattorin kaataminen, on se helpommin sanottu kuin tehty. Pelkkä Joseph Seedin niputtaminen ei tule kyseeseen, sillä kiihkeän herätysliikkeen takia myös hänen toimintansa pitää lamauttaa. Tälle toiminnalle pelin ydin rakentuu. Pelaajan pitää kiertää maita ja mantuja seuraten pääjuonta, joka hiljalleen vie kohti päätavoitetta. Matkan varrella kuitenkin tulee vastaan mieletön määrä sivutehtäviä ja kaiken maailman pikku touhuilua, joiden avulla pelaaja voi kerätä paikallista väestöä avukseen vastarintaan ja heikentää Joseph Seedin mahtia. Samalla tulee kerättyä pisteitä kaikesta tekemisestä, joiden avulla oman hahmon ominaisuuksia voi laajentaa ja tavaroita kehitellä. Sivutehtävien ja puuhailun määrästä kertoo se, että itseäni häiritsee hyvässä mielessä lähes kokoaikainen pääjuonen keskeytyminen, kun vastaan tulee toinen toistaan herkullisemman kuuloista sivutoimintaa, olipa sitten kyseessä tappajakarhun metsästystä tai huumekuljetusten estämistä. Joka tapauksessa ihan sama mihin toimintaan pelissä ryhtyy, kyseessä on aina toinen toistaan hullumpaa menoa tai hervottoman hauskaa kommellusta. Far Cry 5:ssa nämä kaksi viihteen kulmakiveä kävelevät käsi kädessä pelaajan vierellä koko matkan. Ainoa poikkeus tulee huumausaineiden alaisena olemisessa, jota pelissä on hiukan liikaa. Nämä tehtävät sekavuudellaan eivät ole minua jaksaneet kiinnostaa sarjassa oikeastaan koskaan.

Far Cry 5Far Cry 5Far Cry 5
Tämä on mainos:

Aikaisempaan Far Cry -kokemukseen nähden on viides osa lisännyt moninpelin. Toki aikaisemminkin on ollut mahdollista pelata joitain haasteita tai vastakkainasettelua muiden kanssa, mutta nyt mennään uudelle tasolle. Far Cry 5:n tarina on pelattavissa kokonaisuudessaan kaverin kanssa. Tämä herätti mielenkiintoa jopa minussa, vaikka yleensä karsastan moninpeliä. Yhdessä tilanteiden selvittely ja juonen seuraaminen kuulostivat kuitenkin hienolta. Harmillista oli huomata, että mainospuheista poiketen koko peli ei ole kuitenkaan pelattavissa yhteistuumin. Tarinan esittelyosuus pitää selvittää yksin, jonka päätteeksi nettitoiminnot aktivoituvat. Tämän osion läpivieminen kestää toista tuntia, joten jos toinen kavereista on jo tämän suorittanut, partneria joutuu hetken odottelemaan. Myös yhdessä pelaaminen ei kerrytä täysiä tilastoja pelin etenemisestä molemmille. Se, joka kutsuu peliin kaverin, pysyy tarinan sankarina ja päätöksen tekijänä. Mukaan kutsuttu apuri ei voi aktivoida tehtäviä eikä lukea mitään tarinaan liittyvää. Hänelle ei myöskään tarina aukea omalle laitteelle ja peliin tullessaan hän ei ole tasavertaisessa asemassa pääpelaajan kanssa, joten jokaiseen tehtävään, jossa tarvitaan erityistaitoja tai tavaroita, ei ole pääsyä yhteisvoimin. Oli kuitenkin ilo huomata, että kun sain serkkuni linjoille, yhteispeli oli hupaisaa puuhaa ja teknisesti lähes bugitonta. Koimme vain outoa tärinää helikopterilla lennellessä. Tähänkin ongelmaan auttoi se, että otimme molemmat omat helikopterit, jolloin meistä tuli lähes voittamattomat.

Nyt kun Playstation 4 on jo hetken puksuttanut markkinoilla, sitä jotenkin odotti, ettei näin iso peli voi enää näyttää ihan priimalta vanhalla sotaratsulla. Oli mahtavaa huomata olevansa väärässä, sillä Far Cry 5 on yksinkertaisesti upean näköinen peli. Todella tarkat tekstuurit ja valaisun taso saavat maailman suorastaan puhkumaan elämää. Niin roinan kuin eliöidenkin määrä on huumaava ja kokonaisuus oikein pursuaa yksityiskohtia. Näyttävän pelin kuitenkin kruunaa todella huolitellut hahmot, joiden animointi pienintä kasvonliikettä myöten, on uskomattoman eläväistä. Hahmojen olemus on todella voimakkaasti läsnä saaden kokemuksesta entistä uskottavamman. Ja mikä parasta, en kokenut pelissä minkäänlaista nykimistä. Ihan sama kuinka paljon ruudulla tapahtui kerralla, peli rullasi silkinpehmeästi koko ajan.

Hienolle visuaaliselle ilmeelle laittaa tuntuvasti kampoihin pelin tunteikas musiikki ja munakkaat äänet. Aseissa on potkua sen verran kivasti, että ampuminen tuntuu todella miehekkäältä. Räiskintä saa aikaan kaiken maailman kilinää ja helinää, joka yleensä päätyy mahtipontisiin räjähdyksiin. Eri kulkuneuvot pitävät jokainen omanlaistaan ääntä, joka vielä muuttuu hajoamisen myötä. Ympäristössä on koko ajan jonkinlaista autenttista hälinää ja hahmotkin kertovat juttuja toisilleen. Nappiin osuva ääninäyttely nostaa digitaaliset hahmot lähes ulos ruudusta ja taas himpun verran lähemmäksi realiteettia. Erityisesti Faith-hahmon hunajainen ja niin kovin viattoman tuntuinen olemus äänineen on hypnoottista seurattavaa.

Far Cry 5 on pelillisesti varsin tuttu kokemus, jos pohjalla on aikaisempia sarjan pelejä kolmannesta eteenpäin. Hyväksi todettu resepti on hiottu huippuunsa ja läimäisty osaksi todella vahvaa tarinaa ja maailmaa. Tekninen toteutus on pelimaailman kermaa ja kokonaisuus nousee odotusten tasolle helposti, tavoitellen kruunua alan muiden järkäleiden kuten GTA:n kanssa.

Far Cry 5Far Cry 5Far Cry 5Far Cry 5
Far Cry 5Far Cry 5Far Cry 5
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upea tekninen toteutus, vahva ja mielenkiintoinen tarina, monipuolinen ja hauska tekemisen paljous
-
Huumesekoilut, yhteistyötilan aktivoitumiseen tarvittava pelimäärä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä