Yksi ensimmäisistä PC-peleistäni oli Black Isle Studiosin Fallout, ja olen siitä asti ollut sarjan fani. Amazon Prime Videon TV-sarja Fallout on onneksi onnistunut muuntumaan onnistuneesti uuteen muotoon. Kyseessä on suuren budjetin TV-sarja, joka seisoo omilla jaloillaan.
Jonathan Nolan on ollut vaikean tehtävän edessä, sillä Falloutin päähenkilö on aina ollut pelaajan itsensä luoma henkilöhahmo. Onneksi Ella Purnellin, Aaron Motenin ja Walton Gogginsin roolisuoritukset tuovat pelit mieleen hyvällä tavalla. Ja Falloutin maailma on helposti lähestyttävä myös niille, jotka eivät ole peleihin tutustuneet.
Tarina alkaa hitaasti dystooppisen Yhdysvaltain alueen esittelyllä. Atomivoima kehittyi toista maailmansotaa nopeammin, ja robottiapurit, korjaava kirurgia ja tuhoavat aseet kehittyivät ihmisten moraalia ja kulttuuria nopeammin. Amerikkalainen unelma on silti edelleen vahvoilla, vaikka ydinsodan uhka Kiinan kanssa kasvaakin. Kaikilla on kivaa, mutta sitten suuri atomipommi tuhoaa Los Angelesin. Ja sitten tulee uusi pommi, ja kolmaskin.
Fallout pohtii maailmanlopun jälkeisessä asetelmassaan sitä, miten sivilisaatio kannattaisi rakentaa uudelleen. Vault-Tecin Vault 33:ssa eletään onnellisina syvällä maan alla, mutta luottavatko maan pinnalla elävät näihin maan alta esiin tuleviin heppuihin, jotka pitävät itseään pelastajina? Vai saavutetaanko hallinta Brotherhood of Steelin lailla sotilaallisen voiman avulla? Vai onko kenties anarkia ja vahvimman laki The Ghoulin henkilöhahmon lailla se tulevaisuus?
Edessä on kahdeksan noin tunnin mittaista jaksoa, jolloin rajoja koetellaan monin tavoin. Näyttelijävalinnat kantavat onnistuneesti taakan loppuun saakka. Heistä ennen kaikkea ruudulla loistavat Ella Purnell ja Walton Goggins. Gogginsin The Ghoul toimii eräänlaisena siltana vanhan ja uuden maailman välillä: hän kun muistaa, millainen maailma oli ennen pommien putoamista. Ella Purnell seuraa tarinassa sitä sankarin polkua. Myös Aaron Moten tekee hyvää työtä, joskaan ei tee ihan niin suurta vaikutusta kuin kollegansa.
Sarjalle on annettava kiitosta siitä, että ruudulla nähtävä vaikuttaa uskottavalta. Fallout-peleillä on aina ollut se oma juttunsa ulkonäön osalta. Amazon on panostanut niin budjetin kuin tuotannonkin osalta, ja lopputulos näkyy. Maailma asettuu onnistuneesti paikoilleen noin puolen tunnin katsomisen jälkeen ensimmäisessä jaksossa: sen jälkeen kaikki tuntuu kuin Fallout-peliä katselisi. Viittauksia peleihin on runsaasti, eikä tarina ole kovinkaan omaperäinen. Toisaalta kaikki on punottu hyvin yhteen.
Ajoittain rytmitys hidastuu turhan paljon, kun useita juonia on edistettävä samaan aikaan, mutta muuten Fallout jättää itsestään oikein hyvän vaikutelman. Musiikki, sarkastinen huumori ja toimintakohtaukset tekevät Falloutista yhden kautta aikain parhaimmista televisiosarjoista, jotka on sovitettu videopeleistä. Tässä on todennäköisesti se yksi vuoden 2024 kovista TV-hiteistä. Odotan jo innolla toista kautta.