Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Exodus: Gods and Kings

Exodus: Gods and Kings

Ridley Scott tuulettaa tällä kertaa Mooseksen raamatullisia seikkailuja ison budjetin toimintaeepoksessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mooses (Christian Bale) nauttii ylellisestä elämästään Egyptin hallitsijan perheen jäsenenä. Sattuman kautta kuitenkin selviää, että hänen taustansa ovat Egyptin orjuuttaman kansan parissa. Kohtalo pakottaa Mooseksen jättämään ylellisen elämän maasta karkotuksen myötä. Jumala kuitenkin on valinnut hänet kansansa vapauttajaksi orjuudesta, ja pian Mooses pakotetaan tasapainoilemaan perheensä, tunteidensa ja kansansa välillä kolossaalisiin mittasuhteisiin kasvavassa taistelussa vapaudesta.

HQ

Ottaen huomioon kuinka paljon Raamattu kertoo Mooseksesta, elokuvan tarina on lähes mitätön. Tekijät olettavat katsojan tuntevan lähdemateriaalin hyvin, sillä tapahtumien selityksille ja taustoille ei ruutuaikaa ole annettu, elokuvan lähes kolmen tunnin kestosta huolimatta. Tapahtumien paljouden ansiosta tilanteet vaihtuvat kuitenkin sujuvaan tahtiin ja kerronta on kohtuullisen vauhdikasta. Kuitenkin ilman selityksiä elokuvan pitkä kesto puuduttaa ja pidemmän päälle jopa häiritsee. Tämmöisenään elokuva toimii lähinnä visuaalisena tukena Raamatun tekstille.

Exodus: Gods and KingsExodus: Gods and Kings

Elokuvan lukuisista isoista tähdistä huolimatta ulosanti on pitkälti vaisua. Liekö näyttelijöiltäkin jäänyt Raamattu lukematta, kun he esiintyvät epävarman ja hämmentyneen oloisena kautta elokuvan. Christian Bale kantaa elokuvan pääosaa täysin automaatioajolla tehden roolistaan kansakunnan suurena johtajana todella unohdettavan. Harmillisesti Sigourney Weaver ei saa ruutuaikaa kolmea lausetta enempää koko elokuvassa. Ben Kingsley puolestaan nostaa palkkansa vakioilme kasvoillaan, tietäen, ettei Egypti -tuotantoa voi olla tekemättä ilman häntä, siinä missä suomalaiselokuvaa ei voi tehdä ilman Samuli Edelmania.

Valitettavasti ohjaaja Ridley Scott on tiputtanut pallon jo kauan aikaa sitten. Miehen edellinen oikeasti vaikuttava elokuva on jo 15 vuotta vanha Gladiator (2000). Sen jälkeen hän ei ole työstänyt parhaimmillaan kuin keskitason elokuvia. Mielenkiintoisista aiheista tehdyt epäkoherentit ja jaarittelevat tarinat jättävät paljon toivomisen varaan, vaikka elokuvasta haluaisi oikeasti pitää. Legendaarisena ohjaajana suitsutettu Ridley Scott ei valitettavasti tuo enää painoarvoa elokuvalle muussa kuin negatiivisessa merkityksessä. Jos jostain voi miestä kehua, hän kuitenkin hallitsee edelleen visuaalisen puolen tyylikkään toteuttamisen ja yksityiskohtien huikean määrän. Tämä koskee myös Exodusta, joka on oikeasti upean näköinen niin kuvauksen kuin efektiensä puolesta. Muinaisen Egyptin valtakausi on esitelty todella eläväisesti, ja Jumalan vitsaukset tulevat uskottavasti iholle kaikissa suuruuksissaan ja epämiellyttävyyksissään.

Tämä on mainos:

Blu-ray-levyltä löytyy 15 minuuttia poistettuja ja jatkettuja kohtauksia, jotka luovat toivoa selkeämmästä kokonaisuudesta. Valitettavasti toivo huuhtoutuu mereen kuin Ramseksen sotilaat, sillä kohtaukset vain jatkavat selittämätöntä tapahtumien listaa, eivätkä avaa, saati pohjusta elokuvassa esitettyjä tapahtumia. Levyltä löytyy myös ohjaajan kommenttiraita, sekä elokuvaan upotettu tietopaketti muinaisen ajan tapahtumista selittämään Egyptin historian taustoja.

Vaikka elokuva sisältää mielenkiintoiset lähtökohdat ja suuren onnistumisprosentin eeppiseen spektaakkeliin, lopputulos läsähtää täysin rikkonaisen ja selittelemättömän kerronnan alla. Raamatulliset efektihekumat ja kuvaelmat muinaisista kansoista eivät riitä kantamaan elokuvan pitkää kestoa, varsinkaan kun näyttelijäsuoritukset etsivät itseään automaatioajolla hämmennyksen erämaassa.

Exodus: Gods and Kings
Exodus: Gods and KingsExodus: Gods and KingsExodus: Gods and Kings
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Exodus: Gods and Kings

Exodus: Gods and Kings

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Ridley Scott tuulettaa tällä kertaa Mooseksen raamatullisia seikkailuja Egyptin ihmemaassa ison budjetin toimintaeepoksessa.Ladataan seuraavaa sisältöä