Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Ex Machina

Ex Machina (4K) jättää katsojan pohtimaan syvällisiä kysymyksiä

Alicia Vikander on kaljunakin varsin näyttävä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Jo nimestä Ex Machina voi päätellä sen, että elokuva sijoittuu jollakin tavalla lähitulevaisuuteen, ja pohtii robotteja. Näin onkin, mutta raina on kuitenkin paljon pienimuotoisempi kuin voisi kuvitella. Henkilöhahmoja ei ole kuin kolme, ja kaikki tapahtuu suurimmaksi osaksi pienessä talossa suljetussa ympäristössä. Aiheena on pohtia, miten itsestään tietoiseksi tullutta tekoälyä tulisi kohdella, toisin sanoen koska ihmismäiseksi tehtyyn tekoälyyn tulisi alkaa soveltamaan ihmisoikeuksia.

HQ

Niin käsikirjoittajana kuin ohjaajanakin toimii Alex Garland, joka muistetaan ehkä parhaiten 28 päivää myöhemmin -zombeilun käsikirjoittajana. Ex Machinan pohdinta on syvällistä ja toteutus verkkaista, joten ehkäpä menestymisestä huolimatta zombimaailmanloppu ei ollut se, jossa Garland on parhaimmillaan.

Tarina etenee kuin salapoliisikertomus, mutta lopulta mitään varsinaista mysteeriä ei olekaan. Lahjakas tekoälytutkija Nathan (Oscar Isaac) kutsuu luokseen nuoren koodarin Calebin (Domhnall Gleeson), jonka tarkoituksena on seuraavan viikon aikana tutkia, onko robotti Avaan (Alicia Vikander) ohjelmoitu tekoäly saavuttanut tietoisuuden. Ajan kanssa niin katsojalla kuin Calebillakin alkavat epäilykset herätä, ja vahvasti vihjataan pitkin matkaa, että kaiken takana olisi jotain aivan muuta kuin mitä siihen asti on esille tuotu. Näin ei kuitenkaan ole, sillä loppuhuipennusta myöten kaikki tapahtuu juuri niin kuin on alusta asti vihjailtukin. Toisin sanoen koko elokuvan ajan pedataan jonkinlaista suurta juonenkäännettä, jota ei sitten koskaan tule. Tämän voi laskea elokuvan ainoaksi isoksi pettymykseksi.

Ex MachinaEx Machina

Kuten jo mainitsin, Ex Machina etenee verkkaisesti ja on toteutukseltaan suorastaan minimalistinen. Ympäristöt ovat puhtaan kliinisiä, ja jopa musiikkia käytetään hyvin maltillisesti. Tavallisesti ääninä ei ole muuta kuin henkilöhahmojen keskinäinen dialogi täydessä hiljaisuudessa. Ratkaisu on epätavallinen, mutta toisaalta se antaa katsojan omille aivoille rauhan ryhtyä pohtimaan jo katsomisen aikana elokuvan taustalla olevia suurempia kysymyksiä. Ex Machina on siis jonkinlainen puheenvuoro ja keskustelunavaus aiheesta, jolle ei ainakaan toistaiseksi ole olemassa ratkaisua.

Tämä on mainos:

Lisämateriaalit ovat suuri pettymys. Mukana ei ole kuin kourallinen 2-3 minuutin mittaisia pätkiä elokuvan tekemisestä. Kaiken huipuksi esille ei tule mitään sellaista, mitä katsoja ei olisi jo itse huomannut varsinaisen elokuvan aikana. Kyse on ilmeisesti ollut lyhyistä mainospätkistä, mutta ne olisi voinut jättää kokonaan pois 4K-julkaisusta. Mukana tulee myös Blu-ray-versio niille, joiden laitteisto ei (vielä) mahdollista 4K-tason toistoa.

Ex Machina tietää, mitä on tekemässä, ja noudattaa visiotaan järkähtämättä loppuun saakka. Katsojalleen se sanoo "ota tai jätä".

Ex Machina
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä