Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Eternals

Eternals

Ikuisuussakin kovatahtinen kujanjuoksu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Eternals

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Marvelin sarjakuvasankarien edesottamuksia esittelevän MCU-elokuvauniversumin niin sanottu nelosvaihe on täysillä käynnissä, ja tähän mennessä Phase 4 -kinkerit ovat olleet kovimmillaan joulukuussa 2021 ensi-iltansa saaneen Spider-Man: No Way Home -leffassa. Multiversumi-meininkiä railakkaan onnistuneesti MCU-maailmaan tuonut ja Tom Hollandin tähdittämä Hämähäkkimies-pläjäys on tehnyt kauppansa sekä lippuluukuilla että kriitikoiden käsittelyssä, kun taas Chloé Zhaon ohjaama Eternals-seikkailu on kerännyt ristiriitaista palautetta. Ikonisen Ikuiset-sankarijoukon valkokankaalle loppusyksystä 2021 rojauttanut Eternals on ongelmistaan huolimatta kiinnostava ja viihdyttävä toimintapläjäys, jonka myötä MCU tekee varovaisia temaattisia aluevaltauksia uusille urille.

Eternals käynnistyy viisi vuotta Thanosin napsautuksen jälkeen, kun puolet ihmiskunnasta on palannut maan päälle. Rauhan päivistä ei kuitenkaan ehditä liiemmin nauttia, kun uusi uhka rymistelee näyttämölle. Inhat deviaanit ovat suunnittelemassa jotain uusine metkuineen, ja Olympia-planeetalta aikoinaan planeetallemme saapuneet Ikuiset joutuvat yhdistämään voimansa arkkivihollissakkinsa pysäyttämiseksi. Vuosituhansia eläneet superyksilöt ovat kuitenkin harhailleet omille teilleen, ja Ikuisten Ajak-johtaja (Salma Hayek) on päässyt hengestään, joten deviaanien taltuttamisen ohessa Ikuiset joutuvat kohtaamaan menneet jännitteet, ja ryhmäytymään uudelleen melkoisen paineen alla.

Tämä on mainos:
Eternals

Kahden ja puolen tunnin mittaista Eternalsia ei voi syyttää sisältököyhäksi supersankaroinniksi, vaan tarinointia ja käänteitä piisaa. Ripeästi etenevä leffa pitää meiningin kasassa, eikä mittava esittelyvaihe tunnu liian hitaalta tai pitkitetyltä. Aikatasolta toiselle hyppivä juonenkuljetus avaa Ikuisten omia suunnitelmia ja tehtäviä ihmiskunnan historiaan liittyen ja antaa siinä sivussa vastauksen siihen, miksi jumalankaltaiset sankarit eivät tarjonneet Kostajille auttavaa kättä taistelussa Thanosia vastaan. Ikuisten omat tavoitteet ja tekemiset osoittautuvat suhteellisen kiinnostavaksi sivujuonteeksi MCU-universumissa, ja suurimmat jännitteet syntyvät luonnollisesti Ikuisten oman suunnitelman toteuttamisesta ja siitä, ovatko kaikki sankarit halukkaita maksamaan kovan hinnan uusien maailmojen syntymisestä. Tässä galaktisessa uhkapelissä Thanosin ikuisuushansikashommat tuntuvat äkkiä kovin pieniltä juonitteluilta.

Kit Haringtonin esittämän Dane-tunarin mukanaolo mahdollistaa sen, että tähänastiset MCU-käänteet ja Ikuisten omat ikuisuuspulmat avataan katsojalle rautalangasta vääntämällä leffan alussa, mutta onneksi Eternalsin edetessä kerronta pääsee paremmin vauhtiin. Zhao käsittelee Eternalsien pulmia ja seikkailun suuria jumaluusteemoja kiinnostavalla otteella esittäen Ikuisten rivien kokoamisen ohessa, miten sankarit ovat olleet ohjaamassa ihmiskunnan kehitystä eri kulttuurien edustajien kanssa, kun taas nykyhetkessä kohtauksissa käydään kokemassa muun muassa Bollywoodin taikaa ja ihmetellään kuvanmuokkaussovellusten mahdollisuuksia. Eeppinen kerronta ja nykymaailman ihmeet sekoittuvat Eternalsin alkupuolella kiinnostavaksi ja MCU-maailmassa raikkaan oloiseksi yhdistelmäksi, mutta Sersin (Gemma Chan) ja Ikariksen (Richard Madden) suhteen kuvaus ei sitä vastoin nouse yhtä kiintoisaksi kokonaisuudeksi, ja tähän kuplettiin jälkipuoliskollaan nojaava Eternals kompasteleekin näyttävistä lopputaistoistaan huolimatta.

Eternals
Tämä on mainos:

Eternalsin suurin ongelma liittyy nimittäin siihen, että kerronnallisista onnistumisistaan huolimatta kymmenen päähahmoa kahden ja puolen tunnin leffassa on aivan liikaa. Zhao joutuu käymään Ikuisten syntytarinan, edesottamukset ja rivien jakaantumisen läpi melkoisella vauhdilla, ja pian ollaankin jo Tyynellä valtamerellä tapahtuvan lopputaiston tyrskyissä. Tässä käsittelyssä esimerkiksi Ikariksen teot ja valinnat eivät tunnu aina järin perustelluilta tai pohjustetuilta, ja Thenan (Angelina Jolie) ja Druigin (Barry Keoghan) kiinnostavat hahmot pysyttelevät kyllä mukana, mutta jatko-osaa petaavassa lopussa korostuu, että katsoja ei ole päässyt kärryille siitä, mitä esimerkiksi nuo edellä mainitut hahmot meinaavat tai aikovat. Tulevaa kakkos-Eternalsia odotellessa Disney ja Marvel voisivat aivan hyvin tehdä esimerkiksi lyhyen sivuseikkailusarjan, jossa nyt vähemmälle käsittelylle jääneisiin ikuisiin päästäisiin tutustumaan paremmin. Eternalsin suurimpia häviäjiä leffan kiireen ja sisältörikkauden takia ovat kuitenkin deviaanit, jotka ovat johtajineen kirjaimellisesti pelkkiä heittopusseja näyttävässä ja mittavassa lopputappelussa Ikuisten nahistellessa keskenään.

Eternals on uusine hahmoineen ja teemoineen kiinnostava lisäys MCU-kaanoniin. Seuraavan elokuvan haasteena onkin syventää jäljellä olevien Ikuisten hahmoja ja perustella, miksi näistä sankareista pitäisi välittää, mutta tehosteiltaan ja taistelukohtauksiltaan näyttävää MCU-viihdettä kaipaavien ei tällä saralla tarvitse pettyä tähänkään supersankarispektaakkeliin. Kuvanlaadultaan skarpin Blu-ray-julkaisun mukana on riittoisa kattaus sankarijoukon sarjakuvahistoriaa avaavia minidokumentteja ja kommenttiraitoja.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Eternals

Eternals

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Petter Lundberg

Ikuisuussakin kovatahtinen kujanjuoksuLadataan seuraavaa sisältöä