Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Shadow of a Doubt

Epäilyksen varjo (4K)

Alfred Hitchcockin suosikki omista elokuvistaan tavoitti tihenevän jännityksen tunnelman jo vuonna 1943.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Shadow of a DoubtShadow of a DoubtShadow of a DoubtShadow of a Doubt

Alfred Hitchcock (1899-1980) muistetaan elokuvista Psyko, Linnut ja Takaikkuna. Jälkipolvet ovat antaneet miehelle liikanimen jännityksen mestari. Vielä nykyäänkin niin sanotuissa jännityselokuvissa on ajoittain selvästi vaikeuksia tavoittaa se hitaasti tihenevän jännityksen tunnelma. Hitchcock itse onnistui tässä jo vuoden 1943 elokuvassa Shadow of a Doubt, joka on suomennettu nimellä Epäilyksen varjo.

HQ

Elokuva käsittelee sittemmin suorastaan kliseeksi muodostunutta asetelmaa, jossa tavalliseen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin ilmaantuu muukalainen, joka onkin sitten jotain muuta kuin aluksi näyttää. Hitchcock oli ennen muuttoaan Kaliforniaan luonut jo varsin loisteliaan uran Britanniassa, ja Epäilyksen varjo onkin ohjaajansa ensimmäinen aidosti amerikkalainen elokuva. Se on myös ohjaajan suosikki koko hänen omasta tuotannostaan. Syytä tälle en saanut selville.

Newtonin perhe saa vieraakseen Kaliforniaan itärannikolta perheen äidin veljen, joka on suorastaan hurmaava ilmestys. Ajan kanssa alkaa kuitenkin ilmetä kummallisia asioita, joiden perusteella itärannikon eno ei ehkä olekaan niin hyveellinen kuin miltä näyttää. Kasvot pikkukaupungin yhteisön silmissä olisi ehdottomasti säilytettävä, mutta toisaalta rikollinen olisi saatettava poliisin huostaan teoistaan. Vai onko itärannikon eno sittenkään syyllinen?

Tämä on mainos:
Shadow of a DoubtShadow of a DoubtShadow of a DoubtShadow of a Doubt

Jo aiemmin mainitsemani tihentyvä jännitys luodaan siten, että hitaasti erilaisista merkeistä niin katsoja kuin elokuvan henkilöhahmotkin ymmärtävät, mistä on kyse. Kiirettä ei pidetä missään vaiheessa, mikä tuntuu olevan Hitchcockin elokuville ominaista. Tarina kerrotaan kaikin tavoin ammattitaidolla ja verkkaisesti, ja näyttelijät selvästi osaavat asiansa. Mieleen jää erityisesti Joseph Cotten hämäränä itärannikon enona, jonka hurmaavan kuoren alta paljastuu jotain ihan muuta.

Katselukokemus on ennen kaikkea nostalginen ja menneisiin aikoihin johdattava. Toisaalta on mukavaa katsella elokuvaa, joka kertoo oman itsenäisen tarinansa yrittämättä kalastella jatko-osia. Mitenkään erityisen vaikuttavasta elämyksestä ei ole kyse, mutta tässä lienee eräs elokuvahistorian merkkipaalu siinä, miten katsojalle luodaan tihentyvä jännitys elokuvallisin keinoin. 4K-julkaisu on kuvaltaan kirkas, ja kirkas monoääni tekee kuuntelemisesta helppoa.

Lisämateriaaleina on hieman yli puolen tunnin mittainen katsaus elokuvan tekemiseen, jossa äänessä ovat lähinnä Hitchcockin oma tytär ja työryhmän tekoajankohdan kaikkein nuorimmat jäsenet. Mitään mullistavaa ei ilmene, mutta toisaalta dokumentti auttaa katsojaa sijoittamaan elokuvan siihen historialliseen kehykseen, jossa se syntyi.

Tämä on mainos:

Epäilyksen varjo on kaikin puolin onnistunut teos, joka ei enää ehkä tunnu järin tuoreelta, mutta ei se myöskään täysin aikansa elänyt ole.

Shadow of a Doubt
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Epäilyksen varjo (4K)

Epäilyksen varjo (4K)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Alfred Hitchcockin suosikki omista elokuvistaan tavoitti tihenevän jännityksen tunnelman jo vuonna 1943.Ladataan seuraavaa sisältöä