Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
First Man

Ensimmäisenä Kuussa

Ryan Gosling yksinäisenä maassa ja avaruudessa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuoden 1969 kuulento on varmasti jokaiselle tuttu salaliittoteorioineen, mutta sitä edeltänyt aika ja Neil Armstrongin päätyminen Apollo 11 -lennolle tiiminsä kanssa nousee harvemmin historiasta esille. Mestarilliset Whiplash ja La La Land -Oscar-rohmut ohjannut Damien Chazelle tarttuu vuosikymmenensä yhteen suurimmista tapahtumista intensiivisesti, mutta silti persoonattomasti.

HQ

Neil Armstrong ei henkilönä ole erityisen räiskyvä, joten Ryan Goslingin tutun ilmeetön naama sopii kuvastamaan astronauttia mainiosti. Tyttären ja työkavereiden kuolemat ovat muovanneet Armstrongista sisäänpäin vetäytyneen ja lakonisen, joka uskaltaa surra vain yksin ollessaan.

Armstrongin hiljaisuudelle tasapainoa tuovat öykkärimäinen Buzz Aldrin (ilmetty Corey Stoll), Armstrongin pinnan alle edes hetkittäin pääsevä Ed White (Jason Clarke), sekä pahinta pelkäävä vaimo Janet (Claire Foy), jonka roolina on oikeastaan vain kärsiä miehensä puolesta ja puhumattomuudesta. Suoritukset ovat kautta linjan mainioita, mutta kovin syvälle ihmisten sisälle ei melankolisessa maailmassa päästä.

Elokuvan ahdinko ja kiristyneisyys ovat sen vahvuuksia varsinkin aikansa suurvaltojen kilpajuoksun kiirehtimien lentojen aikana. Harvoin avaruuslennot tuntuvat elokuvissa niin vaarallisilta kuin näissä ahtaissa ja rämisevissä kohtauksissa, joissa voi jopa tuntea kuoleman odottavan heti aluksen rämisevän terässeinän takana tai yhdenkin teknisen oikun johdattelemana.

Kansan ja median mielestä koko avaruuskilpa on vain verorahojen tuhlausta vailla onnistumisia Neuvostoliiton kiriessä jatkuvasti edelle. Oletettavasti osasyynä tämä kiire ja sen luoma paine johtivat aikanaan teknisiin epäonnistumisiin ja astronauttien kuolemiin.

Tämä on mainos:

Ensimmäisenä Kuussa on suurimmilta osin uskollinen tosielämän tapahtumille lukuun ottamatta joitakin osia Armstrongin omasta surutyöstä kuolleen tyttärensä vuoksi. Vaikka elokuva seuraakin tapahtumia Armstrongin kautta, ei häntä täysin ymmärrä reippaan kahden tunnin jälkeenkään. Historiallisena läpikäyntinä Ensimmäisenä Kuussa on kuitenkin mainio ja riittävän autenttinen.

Chazellelta olisi odottanut enemmänkin, tai pikemminkin jotain muuta. Elokuva on kuin mikä tahansa oppikirjamainen A-luokan amerikkalainen draama, eivätkä ohjaajan aiempien töiden rytmi, värikkyys tai mikään muukaan persoonallinen loista mukana. Siksi Ensimmäisenä Kuussa ansaitsee katselunsa ensisijaisesti historiallisena dramatisointina kuin draamallisena elokuvana.

Blu-ray-julkaisulla on pari poistettua kohtausta, puolisen tuntia making of -materiaalia NASAn kanssa kuvaamisesta ja kommenttiraidat.

First ManFirst ManFirst ManFirst Man
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä