LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Suomi
      Gamereactor
      ennakot
      Mafia III

      Mafia III -ennakko

      Eli miltä uusi Mafia tuntui kolmen tunnin pelitestin jälkeen?

      Tilaa uutiskirjeemme tästä!

      * Pakollinen tieto
      HQ

      Mafia-pelisarjan kolmas sukupolvi jättää organisoidun rikollistoiminnan pyörittämisen vähemmälle ja keskittyy enemmän yhden miehen taisteluun jengien ravistelemassa kaupungissa. Pelin elokuvamainen epälineaarisesti kerrottu tarina ja pelaamista sekä välivideoita saumattomasti yhdistelevä kerronta mahdollistavat intensiivisen pelikokemuksen, josta olin varsin otettu. Lontoossa pidetyssä, yli neljän tunnin mittaisessa pelisessiossa, kostoretkeni pitkin pelin sotatantereena toimivaa, Yhdysvaltojen etelään sijoittuvaa kuumaa New Bordeauxia, oli vakuuttava ja ennen kaikkea hauska kokemus.

      Pelin päähahmo Lincoln Clay palaa vuonna 1968 Vietnamin sodasta kotikaupunkiinsa New Bordeauxiin hyvästelemään läheisimmät tuttunsa, koska tarkoitus olisi siirtyä Kalifornian lämpöön sotakaverin tarjoaman työn perässä. Perillä kuitenkin Lincolnille selviää, että hänen läheisimmät ystävänsä ovat ongelmissa paikallisen jengin takia. Toiminnan miehenä Lincoln ei katso asiaa hyvällä, vaan päättää auttaa kaverinsa pulasta. Unelmat rennosta Kalifornian lämmöstä muuttuvat veriseksi välienselvittelyksi kuumassa etelässä, Lincolnin upotessa yhä syvemmälle organisoidun rikollisuuden välienselvittelyyn.

      Ensimmäisenä pelistä nousee esiin sen vahva, elokuvainen tunnelma. Hillitty epälineaarinen kerronta vahvistaa nokkelasti tarinaa ripotellen yksityiskohtia tapahtumista ja henkilöistä pelaajalle. Yleisestikin hieno grafiikka nousee huippuunsa pelimoottorilla toteutettujen välivideoiden aikana, jotka ovat saumattomasti yhdistetty osaksi pelikokemusta. Tapahtumat ja dialogi muuttuvat pelaajan valintojen mukaan ja pelimaailman hahmot reagoivat toimintaan, joten immersio on vahva.

      Mafia IIIMafia III
      Tämä on mainos:

      Tunnelman kohottajana toimii pelin runsas musiikkitarjonta, joka koostuu lukuisista 60-luvun listahiteistä. Näitä ralleja käytetään niin taustalla kahvion radiosta kuultuna, kuin vahvistamaan ajojahdin tuntua esimerkiksi poliisipartioiden jahdatessa pelaajaa viemäreissä kilpaveneillä. Hymy nousi huulille lukuisia kertoja muun muassa Rolling Stonesin ja Little Richardin rokkirallien pärähtäessä soimaan kesken hurjien toimintakohtausten.

      Vaikka pelin graafinen ilme ei ole mullistavaa, on se silti tyyliteltyä ja varsin yksityiskohtaista. Pelimaailma on erittäin eloisa ja siellä oleilevat ihmiset interaktiivisia. Koska kyseessä ei ollut valmis versio pelistä, on vaikea vielä sanoa löytyvätkö muun muassa pientä ihmetystä aiheuttaneet heijastamattomat peilit ja hajoamattomat autot lopullisesta pelistä. Hahmoanimaatio oli kuitenkin todella monipuolista ja elävää. Varsinkin kasvojen animointi hahmojen puhuessa ja tunteita tulkitessa oli todella uskottavaa jo pelin tässä versiossa.

      Tyypillisen hiekkalaatikkopelin mukaisesti peliä pelataan kolmannesta persoonasta. Peli kattaa perinteisen liikkumisen, ampumisen ja käsitappelun yhdistävän toiminnan ja lisää siihen mukavan rennon ajomallinnuksen erilaisilla kulkuneuvoilla. Mukaan monipuolistamaan toimintaa on peliin laitettu myös vähän turhalta tuntuva tiirikointitoiminta sekä pahisten kuulusteluoptio, mutta vain tarinan sitä vaatiessa. Bonuksena pelistä löytyy vihollisen kerrasta lopettava yllätyshyökkäys käsin tai teräaseella sekä hiiviskelymahdollisuus. Pelaaja voi siis itse päättää kuinka äänekkäästi ja verisesti haluaa siivota katuja rikollisista. Omalla peliajallani en vielä kuitenkaan huomannut oliko valinnoilla vaikutusta pelin tapahtumiin.

      Pelin sijoittaminen New Orleansista vaikutteita ottaneeseen etelävaltion kaupunkiin ei tunnu kovin tyypilliselle organisoidun rikollisuuden kehdolle. Tuttu Mafia-pelien rikollistoiminnan harjoittaminen tuntuukin olevan Mafia III:ssa pienemmässä roolissa. Varsinkin ensimmäisen kahden tunnin aikana tuntui enemmänkin pelaavansa uutta GTA:ta kuin Mafia-peliä. Suoraviivaisesti etenevä tarina kattaa tuttuun tapaan tehtäviä ammuskelun, suojelun ja varastamisen merkeissä mainitsematta liiketoiminnan pyörittämisestä. Noin kahden tunnin jälkeen tämä optio avautuu pelaajalle ja se sisältää tyypilliseen tapaan yritysten valtausta, ylläpitoa ja suojelua, jotta rahaa virtaa pelaajan kirstuun ja uskottavuus kadulla säilyy. Valitettavasti aikani ei riittänyt tutustua pelin tähän puoleen juuri ollenkaan.

      Tämä on mainos:

      Pelin hahmoihin on panostettu huolella. Jokainen esitelty hahmo tuntuu aidolle, huolella mietityn dialogin ja ruudussa näkyvien tapahtumien ulkopuolellekin kirjoitetun historiansa ansiosta. Uskottavan taustatyön ja elollisen animoinnin ansiosta hahmoista oppii tykkäämään nopeasti ja välittämään heidän kohtaloistaan. Päähahmo Lincoln tuntuu alkuun varsin kylmälle ja luotaantyöntävältä hahmolta mutta ottaen huomioon hänen taustansa sodan runtelemana veteraanina, ensivaikutelma on ymmärrettävissä. Kun pelaaja pääsee jakamaan miehen kohtalot, hahmosta alkaa välittää ihan eri tasolla ja miehen teoista ja valinnoista tulee merkittäviä.

      Pelin maailmana toimivan New Bordeauxin kaupunki tarjoilee ison läänin pelaajan rikollistoimintaan. Kaupunginosia on lukuisia ja tehtävien määrä lupailee pelattavaa kymmeniksi tunneiksi. Päätehtävien lisäksi kartalta löytyy sivutehtäviä sekä keräiltäviä esineitä Playboy lehdistä älppäreihin yllin kyllin. Keräiltävien esineiden tarkoitus jäi vähän epäselväksi. Vaikka aikaa voi kuluttaa kruisailemalla näyttävillä amerikanraudoilla pitkin laskevan auringon kellertämiä katuja, isossa maailmassa harhailua on pyritty vähentämään selkeällä viestinnällä seuraavasta tavoitteesta ja etenemissuunnasta.

      Mafia III vaikuttaa erittäin lupaavalta hiekkalaatikkopeliltä tämän hetkisessä pelitarjonnassa. Yliampuvan Just Cause 3:n ja Humoristisen GTA V:n välistä löytyvä peli on realistinen ja synkkä. Vahvojen hahmojen, sujuvan tarinan, kerronnan ja upean tunnelman ansiosta peli tuntuu erittäin viihdyttävältä kokemukselta uskottavassa ajankuvassa. Rikollisorganisaation bisnesten hoitaminen tuo omaperäisyyttä perinteiseen ammuskeluun. Ja jos sitä osuutta on pelistä typistetty, en ainakaan itse kokenut sitä huonona asiana vaan fokusointina menevämpään kokonaisuuteen. Suurena hiekkalaatikkopelifanina odotan innolla lokakuun 7. päivää, kun Mafia III iskee virallisesti oman vakuuttavan kädenjälkensä tyylilajiin.

      HQ
      HQ
      HQ
      Mafia IIIMafia IIIMafia IIIMafia III

      Aiheeseen liittyviä tekstejä



      Ladataan seuraavaa sisältöä