Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Scream (2022)

Scream (2022) 4K

Moderni ja progressiivinen oman aikansa tuote, kuten kaikki edeltäjänsäkin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Scream (2022)Scream (2022)Scream (2022)

Vuoden 2022 tammikuussa julkaistiin kiillotettuna 4K-painoksena se ensimmäinen Scream vuodelta 1996. Arvioni pääsee lukemaan täällä. Julkaisun ajankohta oli osuvasti valittu, sillä järjestyksessä se viides Scream saatiin elokuvateattereihin katsottavaksi. Nimenä on erittäin harhaanjohtavasti vain "Scream". Logiikka on siinä, että vaikka wanha kansa heiluu mukana toiminnassa, on tarkoituksena siirtää naamiomurhaajan kirous seuraavalle sukupolvelle. Lopputuloksena saadaan moderni ja progressiivinen oman aikansa tuote tavalla ja toisella. Toisaalta juuri sellaisia kaikki aiemmatkin Scream-elokuvat ovat olleet.

Woodsboron pikkukaupunki on tullut kuuluisaksi siitä, että aika ajoin joku leffafani pimahtaa pukeutuen naamiomurhaajaksi ryhtyen puukottamaan paikallisia teinejä tiettyjen sääntöjen puitteissa. Tällä kertaa moisen terrorin kohteeksi joutuu uusi sukupolvi, joka on liitoksissa siihen ensimmäiseen murha-aaltoon. Tämän seurauksena vanhat kehäraakit Sidney Prescott (Neve Campbell), Gale Weathers (Courteney Cox) ja Dewey Riley (David Arquette) ovat rinta rinnan nuorempiensa kanssa pohtimassa, kuka tai ketkä ovatkaan tällä kertaa murhaajia.

Viides Scream noudattaa hyvinkin tarkasti ensimmäisen elokuvan rakennetta ja juonenkäänteitä. Tässä vaiheessa katsojakunta on jo tottunut tietynlaiseen Scream-kaavaan, ja jopa henkilöhahmot itse tiedostavat tämän. Näin ilmiselvä toisto ei tunnu tylsältä, vaan itsetietoisuus muuttuu osaksi elokuvan viehätysvoimaa. En luonnollisestikaan aio paljastaa juonikuviota tässä, koska muuta mietittävää koko leffassa ei olekaan.

Tämä on mainos:
Scream (2022)Scream (2022)Scream (2022)Scream (2022)

Kuten jo mainitsin, Scream on aina ollut oman aikansa tuote, ja sama pätee korostetusti myös tähän uuteen elokuvaan. Ihmiset soittavat sujuvasti niin oikeita puheluita kuin käyttävät erilaisia älylaitteiden chat-sovelluksiakin. Kodin turvajärjestelyjä ohjataan kännykällä, ja GPS-vehkeillä voidaan toinen käyttäjä paikallistaa naapurustossa. Vastaavia teknisiä viittauksia nykyaikaan on useita, ja näin havainnollistuu se, että Screamin kauhu toimii aikakaudesta riippumatta.

Modernit ja progressiiviset tuulahdukset huomioidaan erittäin tietoisesti ja vahvasti myös näyttelijävalinnoissa. Ennen kaikkea tämä liittyy heidän rotuunsa ja sukupuoleensa. Myös lyhyt - ja tarinan kannalta tyystin tarpeeton - viittaus seksuaalivähemmistöihin on katsottu tarpeelliseksi sisällyttää mukaan. Epäuskottavan puolelle horjahdetaan useaan otteeseen. Henkilöhahmot nimittäin säilyttävät hämmentävän hyvin toimintakykynsä niin ammuttuna kuin puukotettunakin. Toisekseen tiettyjen henkilöhahmojen fyysinen raaka voima on aivan liian suuri verrattuna siihen, mitä heidän lihasmassansa ja kokonsa voisivat antaa olettaa. Kyse on tietenkin vain viihteellisestä kauhuelokuvasta, mutta siitä huolimatta riittävä ripaus uskottavuutta olisi tehnyt hyvää.

4K-julkaisun kyljessä on mukana myös Blu-ray-versio, ja molemmat toimivat tietenkin hyvin. Yllättäen lisämateriaaleja ei ole lainkaan. Ehkäpä niitä ei katsottu tarpeellisiksi, sillä se menneisyyden hehkutus tulee itse elokuvassa jo riittävän hyvin esille. Raina on omistettu ensimmäisen Scream-elokuvan ohjaajalle Wes Cravenille (1939-2015).

Tämä on mainos:

Vuoden 2022 Scream on toimiva jatko-osa, joka tiedostaa niin aikakautensa kuin paikkansa osana isompaa kauhuelokuvasarjaa.

Scream (2022)Scream (2022)Scream (2022)
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Scream (2022) 4K

Scream (2022) 4K

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Moderni ja progressiivinen oman aikansa tuote, kuten kaikki edeltäjänsäkin.



Ladataan seuraavaa sisältöä