Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (HBO Max)

Huonosti kerrottu mielenkiintoinen tositarina

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Jesse James (1847-1882) on eräs villin lännen tunnetuimpia lainsuojattomia. Hän otti osaa Yhdysvaltain sisällissotaan Etelävaltioiden puolella, eikä sota oikeastaan koskaan loppunut hänen mielestään. Varsinaisen sodan päätyttyä hän päätyi suorittamaan ryöstöjä ja ajoittaisia murhiakin saaden peräänsä mittavan joukon lainvalvojia. Lopulta hänen kohtalokseen koitui nuori mies Robert Ford (1862-1892), johon elokuva The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford paneutuu.

HQ

En muista, koska olisin katsellut yhtä huonosti nimettyä elokuvaa. Suomennos on sanatarkka "Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta", joka on kaiken huipuksi vielä kapulakielinen ilmaisu. Toisaalta on myönnettävä, että nimi on erittäin kuvaava, sillä se tiivistää elokuvan ytimen täydellisesti. Kun elokuva vuonna 2007 sai ensi-iltansa, muistan pitäneeni sitä vitsinä uskomattoman huonon nimensä vuoksi. Kyse on kuitenkin kaikkea muuta kuin vitsistä, sillä elokuva on hyvinkin verkkainen ja vakava villin lännen draama. Pohjana on käytetty Ron Hansenin vuonna 1983 julkaistua romaania, ja lyhyen taustatyöni perusteella uskon, että elokuva seurailee todellisia historiallisia tapahtumia hyvinkin tarkasti.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert FordThe Assassination of Jesse James by the Coward Robert FordThe Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Tämä on mainos:

Elokuvan ytimenä on kehitys, jossa Robert Fordin silmissä Jesse James muuttuu suorastaan jumaloidusta persoonasta henkeä mahdollisesti uhkaavaksi tuttavuudeksi, josta on päästävä eroon ennen kuin tapahtuu jotain vielä pahempaa. Näyttelijät hoitavat työnsä hienosti, ja mukana on varsin nimekäs joukko, tai ainakin myöhemmin nimekkäiksi kohoavia näyttelijöitä. Vähäeleinen ja uhkaava Jesse James on Brad Pitt, ja varsin säälittävänä Robert Fordina kunnostautuu myöhemmin Oscar-palkinnon saanut Casey Affleck. Yhdessä sivuroolissa nähdään Jeremy Renner, jonka nuorempi polvi muistaa ehkä parhaiten Marvelin Hawkeyen roolista.

Näyttelijöiden ohella kunnossa ovat myös lavastus, puvustus ja ennen kaikkea kuvaus. Villin lännen maisemat osataan todellakin ottaa haltuun, ja näin katsomisesta tulee visuaalinen kokemus. Elokuvan voi sanoa onnistuneen myös tunnelman luonnissa. Jokaista Jesse Jamesin kohtausta leimaa omanlaisensa uhkaava ja epämukava tunnelma, ja vastaavasti Robert Fordin kohtauksissa on läsnä jonkinlainen säälittävä ja vaivautunut yleistunnelma. Moinen on selvästi tarkoituksellista eikä ole mitenkään selvää, että elokuva pystyy tällaisia haluttuja tunnetiloja katsojalleen aiheuttamaan.

Elokuvan tien mestariteokseksi kampittaa peruuttamattomasti tapa, jolla tarina kerrotaan. Kyse on vain ja ainoastaan toisiaan seuraavista kohtauksista, jotka liittyvät toisiinsa joko huonosti tai hyvin huonosti. Syystä tai toisesta eri tilanteiden yhteen nivominen on jäänyt kokonaan tekemättä. Syyttävä sormi osoittaa yhteen ja samaan kohteeseen, sillä käsikirjoituksesta että ohjauksesta vastaa Andrew Dominik. Ansioluettelonsa mukaan hän ei ole montaa elokuvaa ohjannutkaan.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford on puutteistaan huolimatta suositeltavaa katsottavaa ainakin sellaiselle, joka on kiinnostunut villin lännen ajasta. Kaikille muille luvassa on turhan tylsä ja verkkainen kaksi ja puoli tuntia kestävä draama.

Tämä on mainos:
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä