Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Drive

Drive

Nicolas Winding Refn palaa uudessa elokuvassaan rikoksen pariin, mutta se on kenties enemmän sukua tämän eksistentiaaliselle viikinkitripille Valhalla Rising kuin Pusher-trilogialle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ryan Goslingin tulkitsema nimetön kuski tekee päivisin stuntteja Hollywoodin tarpeisiin ja ajaa öisin pakoautoja rikollisille. Hänen elämänsä on toiminnallista mutta suoraviivaista, kunnes hän tutustuu kauniiseen naapuriinsa ja ajautuu mutkan kautta kuvioihin joista onkin harvinaisen vaikea päästä eroon.

HQ
Drive

On myös harvinaisen vaikea uskoa ettei Drivea ole oikeasti tehty 1980-luvulla, ja ettei Michael Mann ole ollut missään tekemisissä sen kanssa. Alkutekstien fontti ja ranskalaisen Kavinskyn Giorgio Moroderista muistuttava avausraita Nightcall imaisevat katsojan aikamatkalle joka jatkuu katkeamattomana leffan loppuun saakka.

Drive on sangen eurocool, mutta samalla hyvin amerikkalainen. Elokuvan perusasetelma juontaa käytännössä juurensa Alan Laddin 1950-luvun länkkärimaisemaan, mutta yleisemmällä tasolla se muistuttaa minua etenkin William Friedkinin To Live and Die in L.A:n kuumeisesta fiiliksestä.

Drive
Tämä on mainos:

Ohjaaja Winding Refn on jo aiemminkin osoittanut monipuolisuutta hyppäämällä käsivaralta kuvatusta, lähes dokumentaarisesta Pusher-sarjasta äärimmäiseen tyyliteltyyn Valhalla Risingiin, mutta Drivessa nämä kaksi linjaa tavallaan yhdistyvät. Väkivalta elokuvassa on sangen veristä ja brutaalia, mutta se yhdistyy upeaan editointiin ja hiipivän painostavaan tunnelmaan.

Vaikka leffan nimi onkin Drive, siinä ajetaan yllättävän vähän. Autopätkät ovat silti todella tehokkaita, ja erityisesti alun ammattimainen ja harkittu pako rikospaikalta on toteutettu täysin omalla tyylillään, joka välittömästä erottaa Driven rikoselokuvien laajasta massasta.

Drive

Elokuvan kuski on vitsailevan toimintasankarin sijasta lähes täysin mykkä hahmo, mutta Gosling on selvästi sukeltanut syvälle tätä etsiessään. Tämän ilmeettömän hiljaisuuden takana piileskelevä räjähtävä väkivalta on epäilemättä ammentanut osansa Taksikuskista, ja kyseessä on kenties Goslingin paras roolisuoritus tähän mennessä. Toivon mukaan se rohkaisee tätä kokeellisempaan materiaaliin myös tulevaisuudessa.

Tämä on mainos:

Drivessä nähdään pahistelemassa mm. Albert Brooks ja Ron Perlman, ja esiintyypä siinä Breaking Badin ystävien iloksi myös Bryan Cranston. Carey Mulliganin naispääosa ei saa erityisen paljoa tilaa käsikirjoituksen puitteissa, mutta tämä antaa kuskin toimille uskottavaa pontta, ja edustaa hyvin sitä parempaa maailmaa jota tämä tavoittelee.

Drive

Jo mainitun Kavinskyn lisäksi leffassa kuullaan myös Desireä ja Collegea, mutta sen varsinaisesta musaraidasta vastaa Cliff Martinez tiukalla, kosketinpainotteisella elektrosetillä. Kyseessä on yksi säväyttävämpiä kokoelmia vähään aikaan, joka tuleekin hankittua lähes refleksinä leffan päätteeksi.

Drive on erikoislaatuinen elokuva jollaisia ei julkaista turhan usein. Se on yhtä aikaa retro ja moderni, ja on helppo ymmärtää kuinka se on alkanut nousta kulttiklassikon statukseen jo näinkin nopeasti. On sanomattakin selvää että Blu-ray on ainoa oikea tapa nauttia sen visuaalisesta annista, mutta on todellinen rikos ettei mukaan ole mahtunut minkäänlaisia ekstroja.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Drive

Drive

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Winding Refnin eurocool trilleri on kuin päähenkilönsä, hiljaa kytevä ja yllättävän väkivaltainen.



Ladataan seuraavaa sisältöä