Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Autómata

Autómata

Lohduton tulevaisuudenkuva kertoo oman versionsa siitä, kun kone saavuttaa tietoisuuden.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Autómata

Se kaikkein tunnetuin elokuva koneiden saavuttamasta tietoisuudesta on varmaankin James Cameronin ohjaama Terminator vuodelta 1984. Teemaa on käsitelty populaarikulttuurissa varsin paljon, ja yhdenlaisen version kertoo nyt Gabe Ibáñezin ohjaama ja käsikirjoittama Automata. Tällä kertaa se uhka tulee kuitenkin ihmisten itsensä suunnasta.

HQ

Tulevaisuudessa suurin osa maapallon väestöstä on kuollut, ja samalla suurin osa maa-alueista on muuttunut elämälle mahdottomaksi. Tai siis orgaaniselle elämälle mahdottomaksi. Ihmiset ovat kehittäneet avukseen robotteja, jotka tekevät yhtä jos toistakin työtä. Näitä robotteja ei kuitenkaan saa millään tavalla muuttaa, mutta tietenkään kielto ei estä tekemästä muutoksia. Antonio Banderas esittää vakuutusvirkailijaa, joka selvittää työkseen, onko vialliseksi ilmoitettua robottia menty muuttamaan. Hän törmää työssään eräänä päivänä niin itseään korjaavaan kuin itsemurhankin tekevään robottiin. Kummankaan näistä toimista ei pitäisi olla mahdollista.

Elokuvan perusideaa ei voi edellä kuvattua enempää kertoa paljastamatta samalla koko tarinan keskeistä pointtia. Joka tapauksessa juoni on ihan mielenkiintoinen, joskaan sitä ei ole osattu kertoa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Roboteista ja niiden tarkoitusperistä olisi voinut saada enemmänkin irti, ja ehkä budjettisyistä luotu maailma tuntuu ajoittain liian ahtaalta. Toisinaan autiomaata ja lohduttoman futuristista kaupunkimaisemaa tuntuu jatkuvan loputtomiin, ja taas seuraavassa hetkessä tunnutaan liikkuvan ahtaassa käytävässä, joka vain esittää jotain isompaa paikkaa.

Tämä on mainos:

Tarinan alusta asti käy selväksi, että se varsinainen uhka ovat ihmiset eivätkä robotit. Mutta miksi poliisit ja muut virkamiehet ryhtyvät suorastaan murhaavan väkivaltaisiksi loppua kohti? Se ei minulle ainakaan ensimmäisellä katsomiskerralla selvinnyt. Ymmärrän sen, että tarina vaatii konfliktiasetelman ollakseen mielenkiintoinen, mutta Automatassa vastakkainasettelu tuntuu keinotekoiselta. Mukana on niin ikään asetelmia, jotka vain ohitetaan nopeasti, vaikka niiden käsittely vaatisi selvästi paljon enemmän ruutuaikaa. Yksi tällainen on juonenkäänne, jossa paikalliset poliisit palkkaavat ehkä 10-vuotiaita lapsia tappamaan Banderaksen esittämän vakuutusvirkailijan. Jostain syystä ohjaaja on katsonut, ettei tällaista asiaa tarvitse yhtä nopeaa kohtausta enempää käsitellä.

Elokuvan tähti on tietenkin Antonio Banderas, ja hänen suorituksensa voimalla elokuva kantaa loppuun saakka. Muutama sivuosassa patsasteleva näyttelijä on huomattavan kankea, mutta pääasiassa kaikki hoitavat työnsä ainakin riittävän hyvin.

Lisämateriaaleja ei ole lainkaan, mutta tuskin tällainen olisi sellaisia kaivannutkaan. Automata kertoo oman versionsa aika ajoin kerrotusta tarinasta, ja tekee sen ihan kelvollisesti.

AutómataAutómata
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Autómata

Autómata

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Lohduton tulevaisuudenkuva kertoo oman versionsa siitä, kun kone saavuttaa tietoisuuden.

0
Autómata

Autómata

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Espanjalainen I, Robot on vähemmän kuin osiensa summa.



Ladataan seuraavaa sisältöä