Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Persian Lessons

Persian oppitunnit

Ahdistavan tunnelman luova draama keskitysleiriltä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Persian LessonsPersian Lessons

Ukrainalaisen Vadim Perelmanin elokuva Persian oppitunnit perustuu saksalaisen Wolfgang Kohlhaasen novelliin Erfindung einer Sprache. Tarinassa Hollannin juutalainen Gilles (Nahuel Pérez Biscayart) saa vuonna 1942 neronleimauksen väittää olevansa juutalaisen sijasta persialainen, ja näin hän välttää täpärästi teloituksen. Läheisen keskitysleirin ruokahuollosta vastaava upseeri Klaus Koch (Lars Eidinger) haaveilee ravintolan avaamisesta Iranin Teheraniin, ja haluaa siksi oppia jo valmiiksi paikallista kieltä. Gilles ei tietenkään osaa oikeasti sanaakaan farsin kieltä, joten hänen on lennosta kehitettävä kokonaan oma kieli hengissä säilyäkseen.

Elokuvan keskiössä on kieli, ja sitä todellakin riittää monipuolisesti. Saksalaiset puhuvat saksaa, Ranskassa puhutaan toki ranskaa, amerikkalaiset englantia ja italialaiset vangit vielä italiaa. Mahdollisesti mukana on muitakin kieliä, mutta niitä en tunnistanut. Niin ja toki vielä kirsikkana kakussa se kokonaan keksitty kieli, joka sekin kuulostaa hyvin uskottavalta. Tekstityksen seuraaminen on siis pakollista, ellei sitten satu olemaan poikkeuksellisen taitava puolen tusinassa erilaisia kieliä.

Tarina ei perustu todellisiin tapahtumiin, mutta ympäristö luodaan silti hyvinkin todentuntuiseksi. Budjettia ei ole tekijöillä liikaa ollut, mutta pääasiassa se on osattu kohdistaa oikeisiin asioihin. Lähinnä budjetin huomaa lavasteiden pienenä kokona ja avustajien vähäisenä lukumääränä. Puvustus ja ajanmukaiset esineet, autot ja aseet kuljettavat katsojan toisen maailmansodan miehitettyyn Ranskaan, ja valitut näyttelijät ovat rooleihinsa uskottavan ikäisiä ja näköisiä.

Tämä on mainos:
Persian LessonsPersian LessonsPersian Lessons

Juutalaisvangin ja natsiupseerin ohella mukana on kourallinen muitakin henkilöhahmoja, joista suurin osa on saksalaisia suorittamassa sotapalvelustaan leirillä. Merkittävän osan ajasta saksalaiset esitetään osana suurempaa koneistoa, joilla ei välttämättä ole mitään henkilökohtaista juutalaisia vastaan. Mutta sitten kerronta luiskahtaa pahuuden puolelle, kun vartijat, keittäjät ja kirjurit päättävät purkaa turhautumistaan vankeihin väkivallalla.

Elokuvan tunnelma on kautta linjan ahdistava, sillä katsoja jännittää päähenkilön lailla, kuka selviytyy hengissä ja millä tavalla. Loppuratkaisu on pääasiassa tyydyttävä, mutta samalla joidenkin henkilöhahmojen kohtalo jää ratkaisemattomaksi. Katsomiskokemus on kokonaisuutena intensiivinen, joten tekijät ovat onnistuneet välittämään haluamansa tunnelman katsojalle asti.

Huonoksi puoleksi voi mainita pienen budjetin ajoittaisen näkymisen ohella sen, että sisätiloissa tehdyissä kohtauksissa ovet ja puulattiat paukkuvat turhan äänekkäästi kuin teatterin lavalla ikään. Elokuvia katsoessa harva on moiseen tottunut, joten tällaisina hetkinä kohtaus tuo todellakin mieleen teatteriesityksen sen sijaan, että oltaisiin aidosti Ranskassa natsien keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana.

Tämä on mainos:

Persian oppitunnit on suositeltava elokuva sellaisille katsojille, jotka haluavat kokea jotain hidastempoisempaa, ja ovat kiinnostuneita historiasta erilaisia kieliä unohtamatta.

Persian LessonsPersian Lessons
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä