Suomi
Gamereactor
ennakot
eFootball 2022

eFootball 2022, ensitunnelmat Playstation 5:llä

Gamereactor pääsi ennakkoon pelaamaan otteluita kokoonpanolla 1v1 ja 1vCPU. Konepellin alla on menossa yhtä jos toistakin kiintoisaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
eFootball 2022eFootball 2022eFootball 2022

Konami järjesti valikoidulle toimittajajoukolle paikan päällä ennakkotilaisuuden tulevasta uudesta jalkapallopelistään. eFootball 2022 on erittäin fyysinen peli pelattavuuden ja tuntuman suhteen. Tämän huomasin kahden testitunnin aikana.

Pelasin Playstation 5:llä "melkein valmista" versiota. Näin ollen peli näytti selvästi paremmalta kuin ne taannoiset videot, joita on nähty. Ilmaiseksi pääsee pelaava kansa palloilun lataamaan alkaen 30. syyskuuta. Valitettavasti kaikkia ominaisuuksia ei ole mukana heti julkaisussa.

eFootball 2022eFootball 2022eFootball 2022
Tämä on mainos:

eFootball ei toimi kuin PES

eFootball 2022 ei toimi samalla tavalla kuin muinaiset PES-pelit. On siis syytä opetella pelaamaan niin kuin peli haluaa itseään pelattavan. Tällä tavalla huomaa kokevansa uusia mielenkiintoisia asioita jokaisella pelikerralla. Näin varsinkin silloin, kun vastustajana on kokeneempi pelaaja.

Merkittävin ero entiseen on liipaisinten käytössä (L2 ja R2 Playstation 5:n Dualsense-ohjaimessa). Pallo ei enää ole liimattuna omiin kenkiin, ja näin ollen peliväline liikkuu aiempaa luonnollisemmin. Samalla pelaajan omat toimet ovat aiempaa luonnollisemman tuntuiset. Tuntuu hyvältä vain kävellä pallon kanssa, ja äkkiä painaa R2 suuntaa vaihtaen. Moinen tekeekin ihmeitä taitavampien pelaajien käsissä. Tällä kertaa on tärkeää tunnistaa joukosta ne pisimmät pelaajat, jotta L2 tulee hyvään käyttöön. Palloa voi suojata ja näin estää lähestyvän riistoyrityksen. Puolustaessa uusi suojaus ja fyysinen puolustus tuntuvat taivaan lahjoilta. Mieleen tulee pakostakin, miksei ominaisuuksia ollut mukana jo aiemmin.

Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea uutta voikaan tehdä L2:lla ja R2:lla (ja toki myös R3:lla), ja kerätä näin hyvää tuntumaa palloon ja pelaajiin. Fyysiset kohtaamiset ovat tällä kertaa aidosti totta. Kaiken lisäksi Dualsensen haptinen värinä tuo mukaan oman lisänsä. Valitettavasti julkaisussa ei vielä ole mukana sopeutuvia liipaisimia.

eFootball 2022eFootball 2022eFootball 2022
Tämä on mainos:

Pelaamisesta saa varsin nopeasti kiinni, mutta kuluu aikaa oppia kunnolla talon tavoille. Vanhoilla PES-faneilla on edessään joistakin vanhoista tavoista pois oppimista, kun edessä on pelin uudenlainen lukeminen ja etäisyyksien arviointi. Uudistettu pallofysiikka auttaa tässä, ja taitavat potkut käynnistävät omat valinnaiset liikeanimaationsa. Lisäksi uusi Duel Camera vaikuttaa hyvältä uudistukselta, sillä se zoomaa tilanteisiin karvauksen ollessa käynnissä.

Kun pääsin hiljakseen kiinni homman nimestä, siirsin huomioni kaksinkamppailuista joukkuetaktiikkaan. Pelaamisessa on hyvä kulku sikäli, että vain harvoin peli keskeytyy joko tuomarin pillistä tai muista syistä. Valittu tiimi vaikuttaa pelaamiseen varmaankin enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tekoälyyn luottavat taktiikat ovat aiempaa syvällisempiä, mutta samalla ne esitetään aiempaa yksinkertaisemmin uudessa pelisuunnitelmaruudussa. Huomasin selviä eroja siirtyessäni Manchester Unitedista Barçaan, edelleen Portugalin maajoukkueesta Juventukseen ja edelleen Arsenaliin. Jokaisen joukkueen pelityyli hahmottuu aiempaa paremmin.

Muiltakin osin kyseessä on odotettua hiotumpi ja viimeistellympi peli. Bugeja on vielä joukossa, mutta suurin osa niistä on jo tiedossa ja työn alla. Huomasin myös muutamia ruudunpäivityksen notkahduksia introvideoissa, ja välillä varjot piirtyivät kummallisesti. Mutta itse pelaamisen kannalta peli on jo riittävän hyvässä kunnossa. Pelaajien mallinnus näyttää hämmentävän aidolta.

eFootball 2022eFootball 2022eFootball 2022

Niin sanottu sotkuinen kursori on ominaisuus, joka osoittaa uusia liikkeitä, mutta sen voi kytkeä asetuksista kokonaan pois päältä. Sama koskee myös voimaosoitinta ja kestävyysmittaria. Pelin nopeuttakin voi säätää välillä -2 ja +2. Neuvoisin kuitenkin ensin totuttelemaan pelin uuteen kulkuun.

Huolenaiheeni pelattavuuden osalta on se aina vaikea tasapaino. On selvää, että Konamin on jatkettava tasapainon säätämistä ajan kuluessa niin ihmisten kuin tekoälynkin osalta. Sama pätee toki kaikkiin niin sanottuihin live service -peleihin.

Testaamassani versiossa oli mukana julkaisuversion tyyliin viisi eurooppalaista stadionia (Bayern München, ManU, Barcelona, Juve, Arsenal), ja sitten geneerisiä eFootball-stadioneita amerikkalaisille jalkapalloklubeille (Corinthians, Flamengo, Sao Paulo, River Plate). Ne oikeat stadionit näyttävät jo nyt erittäin vakuuttavilta luoden sitä niin sanottua siellä olemisen tuntua. On hauskaa vaihtaa stadionin valikossa vuorokaudenaikaa ja kokeilla, miten valaistuksen muuttuminen vaikuttaa tunnelmaan.

Pelin julkaisu tulee olemaan ikään kuin varsinaista kautta edeltävä tapahtuma. Kun sitten kaikki on saatu toimimaan ja pelaajat ovat oppineet tavoille, saadaan se syksyinen päivitys. Silloin on linjoilla se oikea jalkapallokokemus uusien joukkueiden ja pelimuotojen kera. Niin ja toki kaikenlaisia pelin sisäisiä ostoksia pääsee tekemään. Hienoa tietysti on, että kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan menoa alkaen 30. syyskuuta. Toki pelaajien palautteesta on mahdollisuus ottaa opiksi, ja uutta sisältöä lisätään mukaan säännöllisesti. Ajan kanssa pelin suosiolla on siis kaikki mahdollisuudet kasvaa.

HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä