Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow (4K)

Hyvin kerrottu tieteistarina on enemmänkin sotaelokuva.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Edge of TomorrowEdge of Tomorrow

Doug Limanin ohjaama Edge of Tomorrow perustuu japanilaisen Hiroshi Sakurazakan tarinaan All You Need Is Kill. Elokuva saatiin ulos vuonna 2014, ja sitä tähdittivät Tom Cruise ja Emily Blunt. Nyt leffa on saanut 4K-painoksen, ja mukana on tutusti myös Blu-ray-versio lisämateriaaleineen.

HQ

Avaruusoliot ovat hyökänneet Maahan, ja ihmiset ovat hätää kärsimässä. Enemmänkin propagandistina kunnostautunut majuri Cage (Cruise) saa epämiellyttävän komennuksen osallistua maihinnousuun Ranskan rannikolle. Hyökkäys epäonnistuu täydellisesti, sillä avaruusmöröt tuntuvat tietävän jo ennakkoon kaiken, mitä ihmiset aikovat tehdä. Sotamieheksi alennettu Cage kaatuu taistelussa, mutta herääkin säpsähtäen unestaan ennen kohtalokasta hyökkäystä. Alkaa saman prosessin toistaminen uudestaan ja uudestaan. Tarkoituksena on tietenkin paitsi säilyä hengissä, myös päihittää avaruusoliot.

Edge of Tomorrow'n tähdeksi on noussut sotilaiden käyttämä niin sanottu eksopuku, joka tekee tietyin ehdoin ihmisestä tulivoimaisemman ja kestävämmän. Onnistuneesta toteutuksesta huolimatta en kuitenkaan nostaisi tätä eksopukua elokuvan suurimmaksi ansioksi. Erikoinen tieteismaailma kaikkine mielenkiintoisine vehkeineen on paikallaan palvelemassa tarinaa. Toistoon perustuvasta teemastaan huolimatta ohjaaja onnistuu luomaan jatkuvasti etenevän tarinan, jossa Cruisen esittämä Cage oppii pelaamaan tilanteen vaatimilla säännöillä yhdessä katsojan lisääntyvän ymmärryksen kanssa.

Tämä on mainos:

Tylsiä hetkiä ei ole, sillä tarinan lopputulos ei tunnu mitenkään itsestään selvältä. Onneksi ratkaisu kuitenkin saavutetaan, ja lopputekstien rullatessa tarina on kerrottu tyydyttävällä tavalla loppuun. Keskivaiheilla tempo hieman laskee lyhyeksi aikaa, mutta pian ollaan taas taistossa niin totta vie.

Edge of TomorrowEdge of Tomorrow

Cruisen taistelijapariksi päätyy jo aiemmin epätavallisen paljon kunnostautunut Rita (Blunt), joka tietää itsekin, ettei menestys johtunut hänen poikkeuksellisen hyvistä kyvyistään sotilaana, eikä myöskään onnesta. Tämän kaksikon keskinäinen suhde on melkein se ainoa asia, joka kehittyy muun maailman pyörittäessä samaa levyä yhä uudestaan ja uudestaan. Iso osa Edge of Tomorrow'n viehätyksestä tulee juuri Cruisen ja Bluntin keskinäisestä kemiasta. Huonoksi puoleksi voi laskea avaruusoliot, sillä vastaavanlaisia lonkerohirviöitä on nähty eri muodoissaan jo vuosikymmenet. Toisaalta tuskin olisin itsekään parempaa mörköä pystynyt suunnittelemaan.

Lisämateriaaleja on ehkä tunnin verran, ja niissä käydään tuotannon eri vaiheita ansiokkaasti läpi. Jostain syystä lisämateriaaleissa keskiössä on näyttelijöiden käyttämä eksopuku. Toisaalta ymmärrän asian niin, että kuvausprosessissa juuri kyseinen puku eri puolineen on vaatinut eniten huomiota. Se varsinainen tarina kun muovataan paikoilleen vasta jälkituotantovaiheessa.

Tämä on mainos:

Edge of Tomorrow on 4K-painoksena odotetun laadukas, ja mukana on myös Blu-ray-levy. Jostain syystä ne lisämateriaalit on laitettu vain Blu-ray-versioon, eikä suomeksi tehtyä tekstitystä ole kuin itse elokuvassa.

Edge of TomorrowEdge of Tomorrow
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Viihdyttävä toimintapläjäys, joka yhdistelee näppärästi tuttuja tieteisteemoja ja murmelipäiviä.Ladataan seuraavaa sisältöä