Seitsemän vuoden tauon jälkeen Ragnar Tørnquist on koonnut The Longest Journeyn ja Dreamfallin tekijät yhteen yksinkertainen tavoite mielessään: auki jääneelle The Longest Journey -saagalle on saatava kunniakas lopetus 2014.
Tørnquist, joka on sarjan alkuperäinen luoja, ei enää kuitenkaan työskentele Funcomilla, vaan on perustanut oman studionsa Red Thread Gamesin. Norjan elokuvainstituutti myönsi poppoolle tukirahoja esituotannon käynnistämiseksi, mutta kokonaisen pelin tekemiseen ja tavoitteen täyttämiseen tarvittiin enemmän rahaa. Ja siinä Red Thread Games, kuten niin monet muutkin indie-studiot nykyään, kääntyi joukkorahoituksen puoleen. Kickstarterissa käynnistetty varainkeruu tuotti nopeasti tulosta, sillä 850 000 dollarin tavoitesumma täyttyi ensimmäisen viikon aikana.
Kickstarter-kampanjan aattona Red Thread Games järjesti lehdistötapaamisen Oslossa Bar Babylonissa, jossa studio esitteli projektin. Myös Gamereactor pistäytyi aistimassa tunnelmia.
Tapahtuman ilmapiiri oli varsin rento, eikä Kickstarter-jännistystä ollut havaittavissa. Kehittäjät tervehtivät paikalle vaivautuneet vieraat ja tuossa tuokiossa esittely pistettiin käyntiin. Puheensorina vaimeni ja kaikki huomio oli Tørnquistissa ja tämän taakse seinälle heijastetussa videopätkässä.
Myyntipuheen viesti oli selvä: Red Thread Games aikoo päättää tarinan, joka alkoi lähes 14 vuotta sitten PC-seikkailu The Longest Journeystä. Tørnquist on luottavainen, että sarjalla on yhä paljon uskollisia faneja, ja jos mediahuomiosta ja Kickstarter-menestyksestä voi mitään päätellä, hän näyttää olevan oikeassa. Aikaa on toki kulunut paljon, mutta Red Thread Games aikoo luoda jotain, joka on odotuksen arvoista.
Kickstarterin kautta lahjoitettuja varoja käytetään palkkojen maksuun, välineiden hankintaan, ohjelmistoihin - toisin sanoen siis kaikkeen siihen, mitä tarvitaan pelipajan pyörittämiseen ja pelin luomiseen. Mitä enemmän rahaa saadaan kokoon, sitä enemmän studio pystyy kehittämään hahmoja, luomaan isompia alueita tutkittavaksi ja rakentamaan pelimekaniikkoja käytettäväksi. Tukijoille tarjotaan jatkuvasti päivityksiä kehityksen edistymisestä. Peli on itse asiassa jo pelattavissa: maailmassa voi käyskennellä ja esineiden ja hahmojen kanssa voi olla vuorovaikutuksessa. Silti paljon on vielä tehtävää ja hiottavaa, ennen kuin tuote on julkaisukunnossa. Studio ennakoi tämän vievän vielä puolitoista vuotta.
Mutta miksi juuri nyt? Miksei jo aiemmin? Ajankohta on seurausta useista syistä, joihin kuuluvat muun muassa Kickstarter-palvelun nousu, hiljattain päättyneet kehitystyöt sekä Funcomin organisaatiouudistukset. Vanha pelimaailma on luhistumassa ja suuret yhtiöt ovat vaikeuksissa. Joukkorahoitus on siitä oiva keksintö, että se auttaa leikkaamaan välikädet kehittäjien ja kuluttajien väliltä. Sen sijaan, että studiot tekisivät pelejä jonkin julkaisijan ehdoilla, ne voivat nyt keskittyä tekemään mieleisiään pelejä suoraan pelaajille, jotka haluavat niitä pelata.
Kickstarter antaa siis myös pelaajille valtaa päättää, mitä peli-ideoita viedään eteenpäin ja mitä ei. Joskus se tarkoittaa rahoitusta peleille, jotka eivät perinteisessä julkaisumallissa tahdo löytää julkaisijaa. Joskus sillä voidaan välttää toteuttamasta pelejä, joille löytyy kyllä julkaisija, mutta ei ostajia.
Tørnquist kollegoineen lensi vastikään ulos MMO-bisneksestä The Secret Worldin flopattua ja haluaa nyt keskittyä hahmo- ja tarinavetoisiin peleihin.
"MMO:t kuten The Secret World ovat olleet todella hauskoja tehdä, mutta myös erittäin aikaa vieviä, turhauttavia ja riskialttiita", Ragnar Tørnquist sanoi.
"En kadu tekemäämme työtä ja olen ylpeä lopputuloksesta. MMO:t ovat hauskoja, mutta sydämeni on tarinankerronnassa ja yksinpelikokemuksissa. The Secret World oli tavallaan vallankumouksellinen ja väärinymmärretty. Nyt se on alkanut tehdä paluuta, kun ihmiset viimein käsittävät, mistä siinä on kyse."
Dreamfall Chaptersin ohella Red Thread Gamesillä on muitakin projekteja, joita mielittäisiin sorviin, mutta toistaiseksi kaikki panokset ovat DC:n valmistumisessa. Peli julkaistaan aluksi tietokoneille (PC, Mac, Linux), mutta koska se kehitetään Unity-moottorilla, eivät käännökset muille alustoille ole mahdottomia.
Kysyin Tørnquistilta, millainen peli oikeasti on. Hän vastasi, luonnollisesti, puhumalla tarinasta:
"Dreamfall Chapters alkaa siitä, mihin Dreamfall päättyi. Zoë on edelleen koomassa, vangittuna unimaailmaan nimeltä Storytime. Pelin alku keskittyy Zoën auttamiseen ulos unesta, takaisin elämään, syntymään uudelleen."
"Uudelleensyntymä on keskeinen teema. Se on punainen lanka, joka kulkee läpi pelin samaan tapaan kuin toivo ja usko edellisessä pelissä. Teemana on myös muutos. Elämän aikana kuljetaan läpi eri vaiheiden. Pelin nimi heijastelee sen tapahtumia. Kaikki vastaan tulevat hahmot ovat tärkeässä vaiheessa elämässään ja kamppailevat päästäkseen seuraavaan vaiheeseen. Muutos, kasvu, oppiminen tuntemaan itsensä, sellaiseksi persoonaksi tuleminen kuin oli tarkoitettu - siitä Dreamfall Chaptersissa on kyse."
"Mutta vaikka uudelleensyntymä on tässä keskeinen teema, se ei välttämättä tarkoita, että näemme lisää April Ryania. On tärkeää, ettei sanomisiamme ylianalysoida", Tørnquist kiirehti huomauttamaan.
Viittasin traileriin, jossa Dag Scheve sanoo "April Ryan on ilmeisesti kuollut", mutta Tørnquist vastasi nopeasti, että kyse on studion valitsemasta lähestymistavasta. Muut hahmot uskovat Aprilin kuolleen. Enempää hän ei suostunut aiheesta kertomaan. "Totuuden selvittämiseksi sinun täytyy vain tukea kampanjaa ja pelata peliä", hän virnisti.
Dreamfall Chapters on varmuudella Zoën tarinan ja "unisyklin" päätös. Sitä, onko se koko sarjan päätös, ei vielä tiedetä. Pelin maailmassa on enemmänkin tarinoita kerrottavana ja ratkaisemattomia mysteerejä selvitettävänä, jos jatkoa halutaan tehdä.
"Kianin tarinaa riittää kerrottavaksi, mutta sitä onko Red Thread Games kertojana, en voi paljastaa tässä vaiheessa", Tørnquist sanoi, kun tuttu Azadi-apostoli tuli puheeksi.
Monet tutut hahmot näyttäytyvät Dreamfall Chaptersissa. Fanit ovat epäilemättä iloissaan siitä, että Crow on mukana. Pelissä kosketetaan sekä The Longest Journeystä että Dreamfallista tuttujen hahmojen tarinoita, samalla kun siinä tutustutaan myös täysin uusiin hahmoihin. Tarinaa ei kuitenkaan haluta spoilata liikaa, joten tarkemmat yksityiskohdat siitä antavat odottaa itseään.
Vuosien odotuksen jälkeen kehittäjillä ei näyttänyt olevan vaikeuksia tunnustaa, että kaikki ei aiemmissa osissa ollut kohdallaan. Chapters poikkeaa Dreamfallista siinä, ettei mukana ole taistelu- tai hiippailukohtauksia. Tørnquistin mukaan aiempi - "ei niin loistava" - taistelusysteemi on poistettu kokonaan.
"Taistelusysteemi oli virhe. Sen olisi pitänyt olla erilainen, mutta emme vain saaneet sitä toimimaan. Dreamfall Chapters yhdistää parhaat puolet The Longest Journeystä ja Dreamfallista. Käyttöliittymä perustuu osoita ja klikkaa -mekaniikkaan, mutta peli tapahtuu 3D-ympäristössä, jossa voi kulkea ympäriinsä, tutkia, puhua hahmoille ja jota voi tarkastella useista kuvakulmista."
"Se on eräällä tavalla hybridi, jossa fokus on seikkailussa ja tutkimisessa. Ja tarinaa voi seurata ja maailmaa tutkia omaan tahtiin. Se on leveämpi, suurempi ja avoimempi kuin Dreamfall."
Red Thread Gamesillä on paljon suunnitelmia lähiviikoille. Studio aikoo julkaista uusia kuvia, tarjota lisätietoa hahmoista ja paikoista sekä esitellä uuden käyttöliittymän. Peleistä kiinnostuneille on siis mitä odottaa.
Keskustelu kehitystiimin kanssa jätti vahvan vaikutelman siitä, että peliä kehitetään suurella sydämellä. Kaikki näyttivät olevan halukkaita antamaan kaikkensa, jotta saaga saisi arvoisensa loppuratkaisun.
Pelin Kickstarter-kampanjasivu löytyy tästä.