Suomi
Gamereactor
arviot
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King

Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King

Dragon Quest VIII oli yksi PS2-aikakauden tunnetuimpia roolipelejä. Vuosikymmen myöhemmin se on löytänyt tiensä Nintendon käsikonsolille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kun Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King aikoinaan julkaistiin lännessä vuonna 2006 Playstation 2:lle, oli se Dragon Quest -sarjan merkkipaalu. Se oli ensimmäinen Euroopan maat tavoittanut sarjan osa, ja oli jo aikakin: Japanissa Dragon Quest on Final Fantasyakin suositumpi.

Nykyään Square Enix omistaa molempien sarjojen oikeudet, ja ne edustavat kumpikin eri päätä JRPG-pelien lajityypissä. Final Fantasyssa jokainen uusi osa koettaa tehdä ainakin jotain uutta. Toisaalta taas Dragon Quest pyrkii tietoisesti pitäytymään perinteissä, ja tuomaan kuluttajille tutun kokemuksen kerta toisensa jälkeen. Toki pieniä muutoksia tehdään, mutta ei mitenkään merkittävässä määrin. Eniten pysyvyyttä huomaa visuaalisessa tyylissä, jossa on alusta asti näkynyt Dragon Ballin luojan Akira Toriyaman kädenjälki.

Toisin sanoen ostaessaan Dragon Questin tietää suurimmaksi osaksi jo valmiiksi, mitä paketista paljastuu: klassinen japanilainen roolipeli hirviöineen, vuoropohjaisine taisteluineen, luolastoineen ja tietysti kaupunkeineen. Hyvät hahmot ovat todella hyviä, ja pahiksista se pahuus suorastaan loistaa. Kaikki esitetään samalla visuaalisella tyylillä, jota nähtiin jo alkuperäisessä Dragon Ballissa. Musiikista vastaa veteraanisäveltäjä Koichi Sugiyama. Jos edellä mainittu ei ole aiemmin tuntunut kiinnostavalta, ei Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King muuta mielipidettä miksikään. Jos taas klassinen JRPG-kaava kiinnostaa, on Dragon Quest VIII oiva paikka aloittaa. Kymmenen vuoden iästään huolimatta aika on kohdellut peliä hyvin, ja nyt se on myös mukana kulkeva onnistunut roolipeli.

Pelaaja omaksuu jälleen kerran nimettömän sankarin roolin. Tässä tapauksessa kyse on Trodaine-linnan entisestä vartijasta, joka selviää ainoana hengissä pahan velho Dhoulmaguksen hyökkäyksestä. Kuningas muuttuu samassa rytäkässä vihreäksi hirviöksi, ja kuningatar hevoseksi. Yhdessä tämän ratsun kera matkataan maan ääriin etsimään (ja tietysti tuhoamaan) pahaa velho Dhoulmagusta. Seuraan liittyy hyväsydäminen soturi Yangus, ja myöhemmin muitakin liittolaisia seuraa perässä.

Tämä on mainos:

Dragon Quest VIII ei ota itseään liian vakavasti, vaan säilyttää koko ajan kepeän huumoritunnelman. tarinassa on tietenkin myös vakavia ja surullisia hetkiä. Esimerkiksi ihmisiä kuolee matkan varrella, mikä tuottaa ajoittain aitoa surun tunnetta pelaajalle. Kokonaisuutena kerronta on ehkä hieman liian yksinkertaista, mutta se on silti onnistuttu kertomaan kiinnostavalla tavalla. Henkilöhahmot ovat selvästi liioiteltuja, ja tämä pätee varsinkin pääpahis Dhoulmagukseen.

Toisin kuin alkuperäisessä pelissä, hirviöt voi ennakolta nähdä kartalla ja yleensä paikoissa, joissa valitsee liikkua. Tämä tietysti helpottaa sen valintaa koska haluaa taistella, ja koska välttää kahinointia. Taistelu on hyvinkin perinteistä vuoropohjaista menoa ja siten helposti ymmärrettävissä. Kaikki osanottajat pystyvät hyökkäämään, käyttämään taikaa tai puolustautumaan. Dragon Quest VIII:n ominaispiirre on "psyche up": oman vuoron voi antaa mennä ohitse, mutta samalla hyökkäyksen voima nousee. Riittävän monen kerran jälkeen hyökkäyksiä saa tehdä useamman kerralla. Konsti on näppärä, mutta toisaalta vihollisilla on täsmälleen sama keino käytössään.

Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King

Muutamia Nintendon 3DS:lle tyypillisiä ratkaisuja lukuun ottamatta Dragon Quest VIII ei sisällä mitään erityisiä lisäominaisuuksia alkuperäiseen verrattuna. Enemmänkin kyse on pienistä tuunauksista. Alkuperäisen pelin ystävät arvostanevat sitä, että matkaan voi nyt liittyä kaksi uutta hahmoa, joista kumpikin on ennalta tuttu. Toinen uudistus on mahdollisuus ottaa kuvia ihmisistä tai pelin kohteista. Tämä rohkaisee ympäristön havainnointiin, ja on muutenkin hauskempi lisäys kuin miltä ensin vaikuttaa.

Tämä on mainos:

Dragon Quest VIII soveltuu hienosti sellaiseksi, jota pelataan matkalla johonkin. Rento tempo, tuttu pelimekaniikka, yksinkertainen ja toimiva musiikki yhdessä taiteellisen ulkoasun kanssa luovat onnistuneen käsikonsolikokemuksen. Kepeys ja rauhallisuus ovat selviä erotuksia muihin viime aikojen JRPG-peleihin, joissa meno äityy ajoittain hyvinkin intensiiviseksi. Toivottavasti muutkin PS2-ajan klassikot saavat tulevaisuudessa samanlaisen käsikonsolikäsittelyn.

Ei Dragon Quest VIII tietenkään täydellinen ole varsinkaan ulkonäkönsä puolesta. Nopea vertailu osoittaa sen, ettei uusittu 3DS-versio näytä lainkaan paremmalta alkuperäiseen PS2-julkaisuun verrattuna. Itse asiassa päinvastoin: 3DS:n grafiikka on huonompaa. Dragon Quest VIII ei myöskään hyödynnä lainkaan Nintendon käsikonsolin 3D-ominaisuuksia. Musiikkia on paranneltu, mutta samaa ei voi sanoa ääninäyttelystä. VIII oli aikoinaan sarjan ensimmäinen peli, joka oli ääninäytelty. Valitettavasti se myös näkyy.

3DS-versio olisi voinut viipyä työstön alla hieman pidempäänkin, mutta se on siitä huolimatta hyvä peli. Lajityypin veteraaneille Dragon Quest VIII on paluu niin sanotun vanhan kunnon JRPG-toiminnan pariin. Ummikoille se tarjoaa hyvän lähtökohdan tutustumiseen.

HQ
HQ
HQ
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Ei ota itseään liian vakavasti, henkilöhahmot, taiteellinen tyyli
-
Kehno ääninäyttely, ajoittain hidas tempo, ei 3D-ominaisuuksia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä