Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Dracula Untold

Dracula Untold

Vampyyrien ruhtinas on hyvä jätkä ja vielä supersankarikin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Klassisia tarinoita sovitellaan nyt kovaa kyytiä uusiin kuoseihin, joista mestarietsivä Sherlock Holmes on saanut jo useita käsittelyjä. Toinen kiintoisa trendi on nähdä perinteiset pahikset olosuhteiden uhreina ja ehkä jopa hyviksinä. Prinsessa Ruusunen toisesta näkökulmasta oli nimeltään Maleficent, ja nyt oikeuden puolustajien joukkoon pääsee vampyyriherra Dracula.

HQ

Tarina on puitteiltaan innoittunut historiasta. Wallachian ruhtinas Vlad III joutuu puolustautumaan nykyisen Romanian alueella turkkilaisia vastaan 1400-luvun jälkipuoliskolla. Murskaavan ylivoiman edessä ei Jumalastakaan tunnu olevan apua, joten jeesiä on pakko hakea sieltä toisesta suunnasta. Läheisen luolan pimeyteen sidottu kuolematon mestarivampyyri houkuttelee ruhtinasta tekemään diilin: sulle supervoimat, mulle vapaus ikuisen elämän kiroista. Kaikella on kuitenkin hintansa, ja vähänkään klassista Draculan tarinaa tunteva arvaa jo osapuolilleen, millaisen hinnan ruhtinas Vlad III joutuu valinnastaan maksamaan.

Dracula Untold

Siniverisen uudet voimat käsitellään kuin supersankarielokuvissa. Voimaa ja nopeutta riittää, näkö kantaa tavallista kuolevaista kauemmaksi ja lentämäänkin päästään lepakkopilvessä. Vahvasti Teräsmiestä muistuttava kykykokoelma kruunataan nimeämällä hopea Draculan miltei ainoaksi heikkoudeksi. Lisämateriaaleissa elokuvan keskushahmoa verrataan peräti kahdesti Teräsmieheen.

Elokuva on tehty rivakasti eteneväksi 90 minuutin rykäisyksi, joka tässä tapauksessa toimii hieman itseään vastaan. Lähdemateriaalia olisi piisannut niin historiasta, kirjallisuudesta kuin elokuvistakin. Näin ollen härski virtaviivaistaminen tekee väistämättä väkivaltaa hahmolle, jossa olisi ainesta paljon monipuolisempaankin elokuvalliseen käsittelyyn.

Tämä on mainos:

Leffa on pitkälti päätähti Luke Evansin soolosuoritus. Hänen otteissaan julmasta Vlad Seivästäjästä muovautuu sympaattinen kotiaan ja kansaansa puolustava aristokraatti. Hyvästä työskentelystä huolimatta Walesista kotoisin oleva näyttelijä on hieman liian brittiläisen oloinen itäeurooppalaiseksi ruhtinaaksi. Muut näyttelijät eivät pääse lähellekään Evansin karismaa, mikä on sääli. Varsinkin turkkilaisia miehitysjoukkoja komentava sotapäällikkö olisi vaatinut sellaisen näyttelijän, joka ottaa tilan haltuun pelkällä olemuksellaan. Ei tehtävään pestattu Dominic Cooper missään nimessä huono ole, muttei myöskään kykene nousemaan Draculan arvoiseksi vastavoimaksi. Vanhan ajan arvokkuutta ruudulle tuo mestarivampyyriä näyttelevä Charles Dance, jonka nörtteilevä kansanosa muistaa parhaiten Alien 3:n Ripleyä hoitavana lääkärinä.

Toteutus on kaikin puolin korkeatasoinen ja onnistunut. Budjetissa on ilmeisesti säästetty lähinnä näyttelijöiden palkoista, sillä Evansia lukuun ottamatta ei muita nimekkäitä tähtiä ruudulla nähdä. Ratkaisu on kannattanut, sillä tällainen toimintapätkä olisi päätynyt pannukakuksi ilman merkittävää panostusta tehosteisiin. Leffa näyttäisi olevan Gray Shoren ensimmäisen täyspitkäohjaus. Ennustankin Shorelle pitkää ja menestyksekästä uraa valitsemallaan tiellä, koskapa jo ensiaskeleet ovat näin vakuuttavia.

Lisämateriaaleissa luodaan perinteiset katsaukset elokuvan tekemiseen. Poikkeuksellista on ehkä se, että erillisen kertojan sijasta lyhyen matkan oppaana toimii itse Luke Evans. Kaikkein kiinnostavin on selvitys historiallisesta Wallachian ruhtinaasta, mutta siihenkin sotketaan aivan liikaa juuri nähdyn elokuvan juonikuvioita. Lopulta katsojalle jää täysin epäselväksi, missä aito historia loppuu ja elokuvan draama alkaa. Jos tarkoituksena on ollut innostaa perehtymään enemmän aikakauden todellisiin tapahtumiin, ei sitä näin pitäisi tehdä.

Dracula Untold on nopeasti etenevä toimintaelokuva, joka maalaa vampyyrien ruhtinaasta hyvän jätkän supervoimien kera. Aihepiiri olisi kestänyt syvällisemmänkin käsittelyn lähdemateriaalin paljouden ansiosta. Kelpaahan tämä näinkin, mutta sulavan toiminnan rinnalla muu sisältö jää valitettavan pintapuoliseksi.

Tämä on mainos:
Dracula UntoldDracula Untold
Dracula Untold
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Dracula Untold

Dracula Untold

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Vampyyrien ruhtinas on hyvä jätkä ja vielä supersankarikin.Ladataan seuraavaa sisältöä