Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Dracula (1931)

Dracula (1931)

Elokuvallinen tarinankerronta ei ollut vielä kehittynyt kovinkaan pitkälle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Vuoden 1931 Dracula ei ollut ensimmäinen filmatisointi vampyyriherran tarinasta, mutta se on edelleen ehkä se kaikkein tunnetuin. Elokuva aloitti samalla vajaa 20 vuotta kestäneen Universalin hirviöelokuvien sarjan, joten teos on joka tapauksessa merkityksellinen. Selkeästi on kuitenkin nähtävissä, ettei elokuvallinen tarinankerronta ollut vielä kehittynyt kovinkaan pitkälle.

HQ
Dracula (1931)Dracula (1931)Dracula (1931)

Karpaattien vuoristossa elävä kreivi Dracula (Bela Lugosi) päättää matkustaa Englantiin, ja hänen perille päästyään alkaa tapahtua kummia. Professori Van Helsing (Edward Van Sloan) tietää mistä on kyse, ja saa hämmentävän helposti vakuutettua kaikki ympärillään olevat Draculan vampyyriudesta ja epäkuolleisuudesta. Sitten isketään puuvaaja rintaan, ja tarina on ohi.

Tarina perustuu tietenkin Bram Stokerin varsin mittavaan romaaniin Dracula (1897), mutta elokuva käyttää lähtökohtanaan teoksesta tehtyä näytelmää. Ja se myös näkyy. Oikeastaan kaikki tarinaan liittyvät avainasiat kerrotaan dialogin avulla sen sijaan, että niitä näytettäisiin katsojalle. Ymmärrän ratkaisun näyttämölle sovittamisen näkökulmasta, mutta runsaasti lähikuvia käyttävässä elokuvassa pelkkään dialogiin luottaminen on huono ratkaisu. Toinen huomio on, ettei kuvausta osata käyttää tehokeinona, vaan kamera on ainoastaan paikalla tallentamassa tilanteet. Selvää siis on, ettei vuonna 1931 elokuvallinen kerronta ollut vielä kehittynyt kovinkaan pitkälle. Tarina kerrotaan kaiken kaikkiaan muutenkin hyvin rikkonaisesti ja tiivistetysti. Jos en olisi valmiiksi lukenut pohjana toimivaa romaania, en olisi päässyt kärryille juuri muusta kuin Draculasta itsestään.

Dracula (1931)Dracula (1931)Dracula (1931)
Tämä on mainos:

Yllättävintä on, että ne vähät käytetyt erikoistehosteet ovat kestäneet aikaa oikein hyvin. Mustavalkoisuuden ansiosta on varsin hankalaa erottaa, mikä on taustalla oleva maalaus, ja mikä taas oikea maisema tai lavaste. Jostain ihmeellisestä syystä musiikki puuttuu käytännössä kokonaan. Ensimmäisen vartin ajan moinen tuntuu tehokeinolta, mutta loppua kohti musiikin puuttuminen tuntuu vain huonolta ratkaisulta. Ehkä tässäkin nähdään muisto näyttämölle sovittamisesta, koska tuskin teatterissakaan mahtavaa musiikkia tuohon aikaan kuultiin.

Vuoden 1931 Dracula on ehdottomasti elokuvataiteen suuri klassikko. Samalla se kuitenkin osoittaa selvästi, miten pitkälle elokuva on kehittynyt jo pelkästään tarinankerronnan välineenä.

Dracula (1931)Dracula (1931)Dracula (1931)
Dracula (1931)Dracula (1931)
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Dracula (1931)

Dracula (1931)

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Elokuvallinen tarinankerronta ei ollut vielä kehittynyt kovinkaan pitkälleLadataan seuraavaa sisältöä