Muutaman viime vuoden aikana Nintendo on aiemmista tavoistaan poiketen päättänyt tuottaa niin DLC-tavaraa kuin mobiilipelejäkin. Uusin panostus iOS- ja Android-laitteille on Dr. Mario World, joka on nimensä mukaisesti mobiilinen pulmapeli klassiseen Dr. Marion tyyliin. Peli palkitsee harkitsevan ja kärsivällisen pelaajan. Harmillisesti hyvin nintendomaisesti mukana on muutama suunnitteluratkaisu, jotka estävät peliä kohoamasta suuruuteen.
Nintendo on tehnyt Dr. Mario Worldin kanssa yhteistyötä LINE Corporationin ja NHN Entertainmentin kanssa, ja tuloksena on värikäs pulmapeli. Ideana on siirrellä ylhäältä alas putoavia kaksivärisiä pillereitä, joilla sitten tuhotaan ruudulla olevia viruksia kasaamalla kolme viruksen väriä vastaavaa pilleriä olion päälle. Tavoitteena on tietenkin tuhota kaikki virukset ennen pillereiden loppumista. Aikarajallisia tehtäviäkin on, mutta suurimmaksi osaksi omia peliliikkeitään voi punnita kaikessa rauhassa. Pelaaminen toimiikin pääasiassa oikein hyvin.
Pelaaja voi valita useammasta vaihtoehdosta oman lääkärin, ja jokaisella on oma erikoiskykynsä viruksien tuhoamisen auttamisessa. Käytin suurimman osan ajastani Dr. Peachin kanssa, jonka erikoiskyvyllä pystyi siivoamaan kokonaisen pystysuoran linjan yhdellä kertaa. Peliin saa aukaistua muitakin Marion maailmasta tuttuja hahmoja, jotka sitten vahvistavat valitun tohtorin erikoiskykyä. Nämä lisähahmot aukeavat ajan kanssa, kun vain jaksaa pelata. Näitä kertaluontoisia erikoiskykyjä ansaitaan pelaamalla, mutta niitä voi myös ostaa timanteilla (joita puolestaan ostetaan oikealla rahalla). Joskus kentän suorittaminen on erittäin helppoa, mutta hyvin nopeasti vaikeustaso kasvaa ja jyrkästi vieläpä.
Epäonnistumisen jälkeen voi yrittää uudelleen, mutta vain rajallisen määrän kertoja. Kun yritykset loppuvat, on edessä valinta: joko odottaa määrätyn ajan (30 minuuttia), tai kaivaa kuvetta. Ratkaisu ei ole optimaalinen, mutta ainakin yritysten loputtua voi vaihtaa PvP-pelaamiseen. Tällöin voi aikaansa viettää muiden ihmispelaajien kanssa Tetristä muistuttavassa pelimuodossa, jossa pillereiden selvittäminen lisää painetta vastustajan ruudulle. Verkkomatsit ovat nopeita ja hauskoja, ja ehdottomasti oma suosikkiosuuteni koko pelistä. Sisäinen ranking-järjestelmä laittaa vastaan samantasoisia pelaajia, mikä takaa tasaiset kohtaamiset. PvP:ssä ei ole lainkaan mikromaksuja tai aikarajoituksia.
Käytännössä pelaaminen siis vuorottelee aikarajallisen yksinpelin, ja rajattomasti tarjolla olevan moninpelin välillä. Toimiihan se näinkin, mutta Dr. Mario World olisi ollut parempi kokonaisuus ilman mikromaksuja ja aikarajoja. Kertamaksullinen versio olisi taannut sujuvamman pelikokemuksen, mutta tällaiseksi mobiilipelien maailma on mennyt.
On silti muistettava, että Dr. Mario World on free-to-play-peli, joten sen mikromaksuihin kannustavat suunnitteluratkaisut on ymmärrettävä siltä pohjalta. Kyseessä on onnistunut pulmapeli, jonka arvosanaa painavat alas jyrkkä vaikeustason nousu yksinpelissä, ja mikromaksuihin rohkaisevat free-to-play-ratkaisut. Olisin ollut itse enemmän kuin halukas maksamaan reilun kertamaksun, jotta voisin pelata ilman mikromaksuja junamatkan aikana. Mutta meneehän se näinkin.