Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

Epätavallinen elämänkertaelokuva ei välttele rankkoja aiheita.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

John Callahan ei ole Suomessa erityisen tunnettu kaveri, joten kerrataan hieman. Callahan oli amerikkalainen poliittisesti epäkorrekti sarjakuvapiirtäjä ja taiteilija, joka löysi oman alansa vasta jouduttuaan 21-vuotiaana auto-onnettomuuteen, jossa hän neliraajahalvaantui.

HQ

Callahan oli myös kovan luokan alkoholisti, ja tämä, taiteilijan omaelämänkertaan pohjaava elokuva käsittelee mittavasti hänen painiaan viinapirun kanssa. Näistä lähtökohdista voisi saada aikaiseksi vaikka perinteisen suomalaisen elämänkertaleffan, mutta kun puikoissa on Gus Van Sant, on lopputulos jotain aivan muuta.

Van Sant ei väistele Callahanin elämän varjopuolia, joita olisikin toki hankala välttää, kun päähenkilönä on räävitön, usein kännissä oleva pyörätuolihurjastelija. Tässä ei kuitenkaan olla kurjuuden markkinoilla, koska leffassa on myös todella paljon lämpöä. Callahanilla oli onni törmätä moniin omalaatuisiin ihmisiin, jotka auttoivat hänet takaisin valoon, ja nämä saavat elokuvassa runsaasti ruutuaikaa. Tämän lämmön taustalla saattoi olla Robin Williams, joka alunperin osti oikeudet elämänkertaan ja kehitteli elokuvaa Gus Van Santin kanssa ennen itsemurhaansa.

Vaikka ohjaaja onkin vaarassa mennä siirapin puolelle, pysyy hän vielä kohtuuden puolella. Todella värikäs hahmogalleria auttaa tässä, ja esimerkiksi AA:n raskaskätisen uskonnollinen viesti suodattuu ruudulle virkistävän vinosta näkökulmasta. Van Sant osaa muutenkin välttää ilmeisiä kliseitä, tai ainakin säätää niitä oman tyylinsä mukaisiksi.

Van Santin käsikirjoitus on hyvää settiä, mutta hyvä on näyttelijägalleriakin. Joaquin Phoenix on jälleen kerran paikallaan pääosassa, eikä kellekään pitäisi tulla yllätyksenä, että tämä osaa olla sekä bailumies että syvien syövereiden ruoppaaja. Jonah Hill on erinomainen Callahanin AA-sponsorina, ja tämä lienee ensimmäinen leffa pitkään aikaan, jossa Jack Black vetää oikeasti koskettavan suorituksen, ainakin sen jälkeen, kun hän lakkaa esittämästä Jack Blackia. Vilahtaapa ruudulla myös Udo Kier, joskin enimmäkseen tuolinlämmittäjänä.

Tämä on mainos:

Lopputuloksena on vaihteeksi tuore elämänkertaleffa, jonka näyttelijänsuoritukset antavat syytä toisellekin katsomiskerralle.

Don't Worry, He Won't Get Far on FootDon't Worry, He Won't Get Far on FootDon't Worry, He Won't Get Far on Foot
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä