Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
No mires arriba

Don't Look Up (Netflix)

Adam McKayn uusi elokuva saa omatunnon vapisemaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Adam McKay on tehnyt sen aiemminkin. Päällisin puolin katsoja on seurannut hauskaa satiiria, mutta silti elokuvan katsomisen jälkeen mieleen jää selvä varoitus yhteiskunnan nykytilasta ja sen alamäestä. Ja siitä on syytä olla huolissaan. Joko McKay tiesi ennakolta, miten ihmiset elävät koronapandemian aikana, tai sitten hän vain heitti kaikki yhteiskunnan mädät ainekset yhteen ja samaan keitokseen elokuvassaan Don't Look Up.

Tällä kertaa maailmanlopun katastrofin aiheuttajana ei ole virus, vaan taivaalta syöksyvä komeetta, joka tuhoaa kaiken elämän seuraavan puolen vuoden kuluttua. Mutta kuinka ihmiset reagoivatkaan? Kieltävät koko asian, poliittiset toimet jäävät tekemättä, hyvä mieli ja korrekti ote ovat oikeita uutisia tärkeämpiä, valeuutisia, huijauksia, sosiaalisen median addiktoivaa vaikutusta, populismia, itsekkyyttä, radikalismia ja tietenkin luonnonvarojen häikäilemätöntä riistoa seurauksista välittämättä. Niin ja ei myöskään sovi unohtaa korruptiota, teknologian ja tieteen asettamista ainoastaan liiketoiminnan palvelukseen ja kansakunnan tietoista jakamista kahtia. Kaiken päälle vielä runsaasti kaikenlaista taustahälyä, jolloin sen olennaisen asian erottaminen joukosta on alati vaikeampaa.

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta Don't Look Up tuntuu ennen kaikkea juuri oikeaan aikaan julkaistulta elokuvalta koronapandemian jälkipuoliskolla, vaikka se onkin pääasiassa tehty jo ennen koronaviruksen jylläyksen alkamista. Kokonaisuus toimii parhaiten humoristisen ensimmäisen kolmanneksen aikana, ja puolessa välissä taso laskee loppuratkaisun jäädessä harmillisen epätyydyttäväksi.

HQ

Pääasiassa Don't Look Up on absurdiudestaan huolimatta niin uskottavan tuntuinen, että se on suorastaan pelottavaa. Ensimmäisen kolmanneksen aikana astronomi Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) yhdessä väitöskirjaopiskelija Kate Dibiaskyn (Jennifer Lawrence) kanssa ovat niin ahdistuneita yrittäessään vakuuttaa ihmisiä uhkaavasta tuhosta, että se on jo suorastaan tarttuvaa. Tämä havainnollistuu ehkä parhaiten kohtauksessa, jossa Yhdysvaltain presidenttinä Meryl Streep ei ota kuuleviin korviinsa tutkijoiden tietoja. Näin yksi ainoa kohtaus saa katsojan sekä nauramaan että raivostumaan.

Tämä on mainos:

Elokuva on kokoelma toinen toistaan seuraavia absurdeja hetkiä, mutta mukana sekametelisopassa on onneksi kaksi tai kolme huippuhetkeä. Kaikki on viimeisen päälle amerikkalaista, mutta siitä huolimatta sanoma osuu pelottavan lähelle kohdettaan myös muualla maailmassa. Mielenkiintoinen hahmonkehitys nähdään Leonardo DiCaprion astronomissa, joka aloittaa epävarmana tiedemiehenä suurten poliitikkojen edessä, ja päätyy lopuksi messuamaan epätoivoisella deterministisyydellä kaikelle kansalle väistämätöntä tuhoa.

Don't Look Up on ehdottomasti tehokkaampi alussa kuin lopussa. Silti se saattaa katsojansa paitsi nauramaan, myös raivostumaan ja ennen kaikkea levottomana ajattelemaan. Kyseessä on yksi parhaista elokuvista vähään aikaan.

No mires arriba
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä