Suomi
Gamereactor
arviot
Dirt 5

Dirt 5

Codemasters Cheshire tarjoilee vuoden pahimman pettymyksen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Codemasters on tunnettu siitä, että heidän pelinsä ovat laadultaan hyvin epätasaisia. Dirt Rally oli mahtava, Onrush oli keskinkertainen, Dirt Rally 2.0 oli mestarillinen ja Grid häkellyttävän huono. Nyt on vuorossa Dirt 5, joka on vuoden suurin pettymys. En ymmärrä, miten moinen on mahdollista. On selvää, että kehitystiimi on paiskinut lujasti töitä viimeiset kaksi vuotta saadakseen rallipelin valmiiksi. Sillä vain ei ole merkitystä, koskapa itse ajaminen on niin surkeaa.

Dirt 5:llä ei ole mitään yhteistä sarjan aiempien pelien kanssa. Codemasters Cheshire on valinnut tehdä pelin omalla pelimoottorillaan. Toisin sanoen he eivät ole käyttäneet hyväksi havaittua ja hiottua Ego-pelimoottoria. Rakenteeltaan Dirt 5 on hieman kuin Dirt 2, jossa vasta-alkaja saa apua päästäkseen kauden läpi kunnialla. Kaikki Dirt 2:n hyvät ominaisuudet loistavat kuitenkin poissaolollaan mukaan lukien se, että henkilöhahmot ovat kehnoja, ja aito tunnelma puuttuu kokonaan. Tilalla on pinkkiä, käsin piirrettyjä valikoita ja kertojaäänenä Troy Baker luomassa junttimaista tunnelmaa.

Dirt 5Dirt 5Dirt 5Dirt 5
Tämä on mainos:

Baker ei kuitenkaan onnistu. Kaikki tuntuu päälle liimatulta, jotta Dirt 5:ssä olisi edes vähän persoonaa. Ralleilu on jaettu useisiin kategorioihin. Vaikka autoissa hieman eroa onkin, on tavoitteena silti olla ensimmäisenä maaliviivan yli. Pisteitä keräämällä avataan sitten uusia kisoja. Varsin usein radat ovat vuoria ja mäkiä, joten ajaminen tapahtuu joko hurjasti mäkeä ylös, tai vauhdilla sellaista alas. Ajorata ja ennen kaikkea mutkat ovat liikaa käytössä oleville ajofysiikoille. Joka ainoa Dirt 5:n auto liikkuu hullusti. Mutkissa ajo on hankalaa, joten ratkaisuksi jää kova perinteinen jarrutus, tai käsijarrukäännös, eikö vain?

Väärin!

Niin sanottu driftaaminen on aina ollut iso osa Dirtiä, mutta nyt siitä lähinnä rangaistaan. Kyllähän se toki onnistuu, mutta samalla menetetään aivan liiaksi nopeutta. Vastaavasti tekoäly kurvaa ohitse sellaista vauhtia, ettei ole tosikaan vanhan kunnon "kuminauhatekoälyn" hengessä. Takana tuleva auto saattaa ampaista rakettimaiseen vauhtiin juuri ennen maaliviivaa ikään kuin jostain olisi löytynyt 600 ylimääräistä hevosvoimaa.

Dirt 5Dirt 5Dirt 5Dirt 5
Tämä on mainos:

Autojen ohjaus on karmea, ja lisäksi niistä puuttuu vääntöä tehden ajokokemuksesta turhauttavan. On melkein mahdotonta saada soralla kaikkia neljää pyörää pyörimään samaan aikaan, mikä on tietenkin naurettavaa. Lisäksi radat ovat isoja, ja niiden sivuilla näkyy paljon värejä ja katsojia. Ajamisen pitäisi siis olla hektistä ja kaoottisen nopeaa. Mutta näin ei ole, sillä autot ovat aivan liian hitaita.

Ulkoisesti Dirt 5 on ruma. Radat ovat sumeita, ruskeita, ja autojen mallinnus on alta riman. Joitakin hienoja valaistustehosteita on mukana, mutta peli ei ole uuden konsolisukupolven tasolla. Kaksi vuotta vanha Dirt Rally 2.0 näyttää paremmalta.

Dirt 5Dirt 5Dirt 5Dirt 5

Dirt 5 ei onnistu tarjoamaan mitään sellaista ominaisuutta, joka onnistuisi tekemään vaikutuksen. Latausajat ovat liian pitkät, ajaminen on tylsää, autovalikoima ei tee vaikutusta, äänimaailma on kehno, ja autojen fysiikkamallinnus on ala-arvoista. Jaetun ruudun pelaaminen toimii varsin hyvin. Se on kuitenkin laiha lohtu, kun itse ajaminen on niin tylsää. Ikävintä on, että Dirt, Dirt 2 ja Dirt 3 ovat kaikki hyviä rallipelejä, ja Codemasters pystyy parempaankin. Heidän täytyy vain löytää keino tuottaa tasaisen laadukkaita pelejä.

Dirt 5Dirt 5Dirt 5Dirt 5
HQ
03 Gamereactor Suomi
3 / 10
+
Nopeat valikot, hyvä musiikki, paljon klassisia ralliautoja
-
Hidas ja raskas ajofysiikka, kamala törmäysmallinnus, huonot äänitehosteet, tylsät radat, musiikki kuuluu kummallisen PA-systeemin kautta, ruma ulkoasu, latausajat edellistä sukupolvea
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä