Suomi
Gamereactor
arviot
Devil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD Collection

Teräväpiirtoon päivitettyjä kokoelmia menneen sukupolven peleistä on nähty jo useita. Viimeisin tulokas on Capcomin Devil May Cry HD Collection, joka pakkaa samalle levylle sarjan kolme ensimmäistä peliä. Kokoelma on kiinnostava otos 2000-luvun alun pelisuunnitteluun, ja joillekin nostalginen matka wanhojen pariin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

En koskaan pelannut edellisen konsolipolven Devil May Cry -pelejä. Tämä lähinnä siksi, että tarina tuntui käsittämättömältä ja päähenkilö Dante ylimaallisen coolilta. Taistelujärjestelmäkin oli häiritsevän erilainen Ninja Gaideniin ja God of Wariin tottuneelle. Devil May Cry HD Collection tarjoaa siis oivan mahdollisuuden paikata aukko sivistyksessä.

Pelisarja ei ole koskaan tarinankerronnalla pröystäillyt, joten mätkinnän alettua syy tappelemiselle ei kauheasti kiinnosta. Joskus muinoin demoni nimeltä Sparda asettui vastarintaan muita demoneja vastaan ihmiskuntaa puolustamaan. Pelien päähenkilönä on hänen poikansa Dante, joka on melkoinen peto laittamaan piruja halki, poikki ja pinoon. Ja sitä hutkimista sitten todellakin riittää. Taistelujärjestelmä on pysynyt lähes identtisenä halki kaikkien pelien, minkä ansiosta uuden osan aloittaminen on helppoa edellyttäen, että aiemmat on kokeiltu. Taistelut koostuvat miekan heiluttelun lisäksi tuliaseiden käytöstä, ja avain voittoon on hurjan loikkimisen lisäksi taito yhdistellä terä- ja tuliaseiden käyttöä luovasti. Henkilökohtaisesti pidän enemmän Ninja Gaidenin taistelujärjestelmästä mutta myönnän silti, ettei Devil May Cry ole yhtään huonompi: ainoastaan erilainen.

Audiovisuaalisesti pelisarja koki verrattain pieniä muutoksia vuosien kuluessa. Graafiset yksityiskohdat lisääntyivät ja Dante muuttui koko ajan komeammaksi ja lihaksikkaammaksi. Persoonakin jalostui: ensimmäisen osan Dante löysi jatko-osassa cooliutensa, mikä kolmannessa osassa äityi jo suorastaan mehusteluksi. Äänisuunnittelussa taidettiin ottaa rokulipäiviä, sillä kaiuttimista kaikuvat rusahdukset ja sivallukset eivät juuri muuttuneet kolmen pelin aikana. Musiikki sen sijaan on todella kovaa vieläkin. Kivana bonuksena ääniraitoja voi kuunnella erikseen kokoelman alkuvalikossa. Mahtipontiset rokahdukset tuovat omalla tavalla mieleen Konamin Castlevania-sarjan, joka myös tunnetaan korkealaatuisesta musiikistaan.

Devil May Cry HD Collection
Tämä on mainos:

Kokoelmaa voi myös katsoa hieman kauempaa, ja nähdä sen mielenkiintoisena katsauksena pelisuunnittelun kehitykseen vuosituhannen alussa. Vuoden 2001 Devil May Cry tuo vahvasti mieleen ensimmäiset Resident Evilit. Kamera on kiinteä, huoneet ahtaita ja painopiste on taistelun sijaan ongelmanratkaisussa. Jatko-osa vuodelta 2003 on selvästi heikoin peli. Kamera on edelleen kiinteä, mutta seuraa nyt jo aiempaa dynaamisemmin pelaajan tekemisiä. Pelialueet ovat tuhottoman laajoja, mutta samalla hyvin tyhjiä. Pelaaminen on lähinnä paikasta toiseen juoksentelua, ja välillä tapellaan jos jonkinlaisia örvöjä vastaan. Kaikesta jää vaikutelma, etteivät tekijät vielä oikein olleet sisäistäneet kolmiulotteisen pelisuunnittelun saloja. Devil May Cry 3 vuodelta 2005 on selvästi modernein osa kokoelmaa. Kameraa voi pyörittää ja pelialueissa on aiempaa paremmin vaihtelua. Pomotaistot ovat yleensä eeppisiä kahinoita talonkokoisia hirviöitä vastaan.

Sarjaan vasta nyt tutustuville suurin koukku voisi olla yliampuva taistelujärjestelmä ja omalaatuinen päähenkilö Dante. Harmillisesti pelisarjan maailma on niin ohut ja juonikuviot kummalliset, ettei niistä nykymittapuulla paljoa käteen jää. Danten saappaissa viihtyneille veteraaneille olisi puolestaan tarjolla nostalginen matka menneisiin aikoihin. Hankkimista kannattaa kuitenkin harkita uudestaan, jos kokoelman pelit on jo takavuosina pelattu puhki; mitään tajuntaa laajentavia uudistuksia ei mukaan ole saatu eivätkä lisämateriaalitkaan ole kummoisia. Mieleen jääkin lopulta epäilys siitä, kenelle kokoelma on tarkoitettu.

Devil May Cry HD Collection
Devil May Cry HD Collection
Tämä on mainos:
Devil May Cry HD Collection
Devil May Cry HD Collection
Devil May Cry HD Collection
Devil May Cry HD Collection
Devil May Cry HD Collection
Devil May Cry HD Collection
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Taistelujärjestelmä, musiikki, havaittava videopelien kehitys, Dante
-
Kehno kerronta, ei välttämättä tavoita kohderyhmäänsä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Devil May Cry HD CollectionScore

Devil May Cry HD Collection

ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Teräväpiirtoon päivitettyjä kokoelmia menneen sukupolven peleistä on nähty jo useita. Viimeisin tulokas on Capcomin Devil May Cry HD Collection, joka pakkaa samalle levylle sarjan kolme ensimmäistä peliä. Kokoelma on kiinnostava otos 2000-luvun alun pelisuunnitteluun, ja joillekin nostalginen matka wanhojen pariin.Ladataan seuraavaa sisältöä