Suomi
Gamereactor
arviot
Dead Space Remake

Dead Space Remake on niitä parhaita uusintaversioita

Paluu USG Ishimuralle on varsin onnistunut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Uusiksi tehtävät remake-versiot ovat muuttumassa koko ajan tavallisemmiksi. Siitä huolimatta olen ollut kiinnostunut EA:n Dead Space Remakesta jo hyvän tovin. Kyseessä on hyvin tehty uusintaversio. Suurin piirtein kaikki tehdään oikein, oli sitten kysymys teknisestä suoriutumisesta, pelin yleisestä hiomisesta, uusista lisäyksistä tai uskollisuudesta lähdemateriaalille. Huonojakin puolia on.

HQ

Termi "selviytymiskauhu" ei enää ole kuvaava Dead Space Remakelle. Esimerkiksi Resident Evilissä aidosti paetaan takaa-ajavia pahiksia, mutta Dead Space hoitaa homman eri tavalla. Kauhu on mukana edelleen, mutta ytimeltään kyse on toimintapelistä, jonka teemana on epätoivo. Pääosassa nähtävä Isaac Clarke ei koskaan tunnu olevan aidosti vaarassa. Hän on toimintasankari, joka pyssyttelee tiensä voittoon hiiviskelyn ja pakenemisen sijasta.

Tämä on mainos:

Toki Dead Spacessa uhkaa välillä happi loppua, mutta muuten ei pelissä juuri erikseen selviydytä. Isaac Clarken suurin haaste on pitää mukanaan riittävästi ammuksia, joita saa poimittua mukaan laatikoista ja kaadetuilta vihollisilta puhumattakaan kauppapisteistä ostamalla. Homma toimii, mutta ei tunnu erityisen palkitsevalta. Dead Space antaa pelaajalleen runsaasti sisäistä credit-valuuttaa, jota sitten kulutetaan kaupoissa enimmäkseen ammuksia ostellen. Miksi ostaa päivitystä aseelle, jos ei ole ammuksia käyttää kyseistä asetta?

On siis aika lopettaa Dead Spacen kaltaisten pelien tarkasteleminen selviytymiskauhuna, sillä ne eivät ole kumpaakaan. EA Motive on kuitenkin onnistunut kohottamaan merkittävästi sitä kauhutunnelmaa.

Dead Space RemakeDead Space Remake

Audiovisuaalisella puolella Dead Space Remake on aika lailla parasta tähän asti. Graafisesti peli näyttää mahtavalta, ja sumu yhdessä höyryn kanssa saavat Ishimuran avaruusaluksen vaikuttamaan uhkaavalta. Mukana on tietysti 3D-ääni, joten kannattaa pelata kuulokkeet päässä. Nekromorfit loikkaavat kimppuun joka puolelta, ja äänen suunnan tunnistaminen on siksi tärkeää. Dead Space Remake tuntuukin enemmän kuin pelkältä uusintaversiolta. Kyseessä on ihan uudenlainen ote tuttuun tieteissarjaan, ja suosittelen pelaamaan hieman vähäisemmällä kirkkaudella. Tunnelma kohoaa merkittävästi, kun aidosti ei näe kunnolla edessään olevia paikkoja.

Tämä on mainos:

EA Motive on tehnyt Dead Space Remakesta saumattoman kokemuksen. Selkeitä latausruutuja ei ole, joten pelimäinen tunne on siksi vähäisempi. Lisäksi sinne tänne liikutaan painottomassa tilassa, ja lähemmäksi voi zoomata. Dead Space Remake tuntuu siis modernilta ja tuoreelta, vaikka tarina ja sen kertominen ovat samanlaiset kuin silloin joskus vuonna 2008.

Dead Space RemakeDead Space Remake

Huonojakin puolia on. Keskustellessaan Isaac Clarke ei tunnu koskaan kiinnittävän huomiota edessään olevaan keskustelukumppaniin, mikä on kummallista katsottavaa. Nekromorfien rakenteeseen on panostettu, mutta tätä on hankala arvostaa, sillä pahiksista hankkiudutaan eroon samalla tavalla kuin aina ennenkin eli ampumalla raajat irti. Raakuudet ovat aiempaa kauniimman näköisiä, mutta eivät juuri muuta. Suurimman osan ajasta se paras asevalinta on edelleen perinteinen Plasma Cutter, eikä muita aseita ole välttämättä pakko käyttää lainkaan. Ajatuksena on ehkä ollut grillata ensin liekinheittimellä alkuun, ja viimeistellä työ Plasma Cutterilla, mutta tarvetta sellaiselle ei ole.

Tallennuspisteet ovat muisto menneisyydestä, sillä peli tallentaa automaattisesti muutenkin, joskaan ei kovin usein. Kannattaa siis varmuuden vuoksi tallentaa aina itse(kin). Lisäongelmana on, että painottomassa tilassa toimiessa suuntavaisto katoaa varsin nopeasti. Moinen on ehkä realistista, mutta peliympäristössä se on turhauttavaa.

Dead Space Remake on kuitenkin yksi niistä parhaista uusiksi tehdyistä remake-versioista. Parannukset niin grafiikassa, äänessä ja muussa teknologiassa tekevät ihmeitä siellä olemisen tunnulle. Peli on myös loppuun saakka hiottu, mitä ei voi sanoa nykyään monestakaan julkaisusta uutuuspelistä. Jos siis Dead Space jäi aikoinaan välistä, tai uusintakierros kiinnostaa, on tässä oiva peli pelattavaksi.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Valmiiksi hiottu, mahtava äänimaailma, grafiikka, pelattavuus, edelleen hyvin kerrottu tarina, niitä parhaita uusiksi tehtyjä remake-pelejä
-
Taistelumekaniikkaa ei hyödynnetä kovinkaan monipuolisesti, pelaajan omaehtoinen tallentaminen on vanhanaikaista, painottoman tilan toiminnassa suuntavaisto katoaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä