Suomi
Gamereactor
arviot
Dead Rising 4

Dead Rising 4: Frank's Big Package

Zombeja... niin paljon zombeja. Dead Risingin uusivanha seikkailu on Playstation 4:lläkin sarjan heikoin osa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Dead Rising saavutti vuosi sitten neljännen sarjanumeronsa, kun Dead Rising 4 pamahti Xbox Onelle ja PC:lle. Puolittainen yksinoikeus Xboxilla kesti sen tutun vuoden verran, ja nyt zombitappaja Frankin paluu Willametten ostarille ilmestyi myös Playstation 4:lle lisänimellä Frank's Big Package.

"Frankin iso paketti" on nimenä hieman harhaanjohtava. Mukana on toki peliin julkaisun jälkeen ilmestynyt ladattava lisämateriaali, mutta suurin osa tästä on vain hassuja asuja, aseita ja naamareita. Erityisesti mukana on Capcomin pelien sankareiden asusteita, joten jos olet koskaan halunnut nähdä Frankin Street Fighter -pelien mimmien kuteissa, niin tässäpä on siihen mahdollisuus. Asut ovat suhteellisen tarpeettomia lisukkeita, mutta onneksi mukana on myös tuntuvampaa sisältöä muun muassa moninpelissä minigolfin merkeissä ja pelitilassa, jossa pääsee pelaamaan epäkuolleella versiolla Frankistä. Merkittävin osa paketissa lienee kuitenkin viimeisin lisäri Capcom Heroes, joissa asusteiden lisäksi Frank saa myös Capcom-hahmojen kykyjä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Devil May Cry'n Dante, Megaman X ja tusinan verran muita. Osa näistä on aika höhliä, mutta sentään tarjoavat kivasti vaihtelua. Moodin ongelma on vain se, että yksinpelikampanjan rakenne ja sisältö ovat samat. Jos siis hulluttelu ei kiinnosta ja pelin on jo kertaalleen vetänyt läpi, tuntuu pelimuoto auttamattoman päälle liimatulta.

Dead Rising 4Dead Rising 4Dead Rising 4Dead Rising 4

Dead Rising 4: Frank's Big Package on ristiriitainen setti arvioitavaksi. Kuten jo arvioissa vuosi sitten tuli esille, on peli harmittavan keskinkertainen. Suurin ongelma on, että se ei tarjoa loppujen lopuksi riittävästi uutta pelisarjaan. Zombit ovat pahasti läpikulutettu teema videopeleissä, eikä Dead Rising 4 lisää sarjan tuttuun kaavaan sellaista, joka nostaisi sen ylös massasta. Uutuudet tuntuvat edellä mainittujen asujen tapaan pahasti pinnallisilta. Uudella EXO-puvulla voi silloin tällöin käyttää entistä jyräävämpiä aseita, ja sekopäisiä aseyhdistelmiä sekä vihollisia on enemmän. Tarina on kuitenkin lineaarisempi kuin koskaan ja kameralla paikoitellen vedettävät tutkimuskohtaukset eivät päästä eteenpäin ennen kuin kaikki on löydetty. Aikarajoitukset ja valintojen tekeminen oli ensimmäisissä sarjan peleissä merkittävä ominaisuus, joka on nyt poistettu kokonaan. Juoni etenee siten raiteilla, vaikka avointa maailmaa saa toki tutkia nyt omaan rauhalliseen tahtiin.

Tämä on mainos:

Sapiskaa DR4 ansaitsee lisäksi audiovisuaalisesta ilmeestä. Graafisesti se on vaisu, ja hahmomallit näyttävät olevan jäänne edelliseltä konsolisukupolvelta. Samoin tekstuurit ja ympäristöt eivät ole kummoisia. Ei tämä ole tietty täysin negatiivinen asia, sillä ainakaan peli ei yski vaikka kuinka paljon kalmoja kävelisi ruudulla samaan aikaan. Silti on pakko marmattaa, että rumat NPC-hahmot pistivät silmään vähän väliä.

Niin se vain valitettavasti on, että Dead Rising 4 on sarjan heikoin edustaja. Jotenkin tuntuu tekijöiden missanneen ne asiat, jotka tekivät ensimmäistä osista kulttisuosikin. Osasyy on monta vuotta kestänyt zombi- ja selviytymispelien ylitarjonta markkinoilla. Uusia ideoita vaikea keksiä ja se näkyy DR4:ssä. Peli ei ole huono, mutta tuntuu ahdistavan monessa mielessä perusmätöltä. Siihen eivät auta hassut asut, sekopäiset aseet tai pöhköt moninpelimuodot. Ei enää zombipelejä vähään aikaan, eihän. Kiitos.

Dead Rising 4Dead Rising 4Dead Rising 4Dead Rising 4
HQ
Tämä on mainos:
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Viihdyttävät aseyhdistelmät, zombilaumat, kaikki sisältö yhdessä paketissa (niin kuin pitäisikin)
-
Väsynyt konsepti, tuttu tarina, komedia ja tapahtumat huonossa tasapainossa, suuri osa DLC:stä on höttöä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Leevi Rantala

Xboxin omistajat saivat vuoden mittaisen varaslähdön Frankin viimeisimpään seikkailuun, mutta nyt zombeja pääsee lanaamaan myös Sonyn konsolilla. Nimensä mukaisesti kyseessä ei ole pelkkä peruspelin käännös, vaan mukaan on pakattu kaikki mahdollinen lisäsisältö sekä uusi pelimuoto. Siinä laahustavia aivokuolleita pääsee mäiskimään Capcomin pelisarjoista tutuilla ikonisilla sankareilla.

Edellisen kerran mäiskin zombeja kumoon sadoittain vuonna 2010, jolloin nähtiin Dead Rising -sarjan toinen osa. Peliä tuli hakattua kyllästymiseen asti, joten useamman vuoden tauko oli paikallaan. Saatuani mahdollisuuden tutustua sarjan neljänteen osaan en epäröinyt hetkeäkään, sillä olin jälleen valmis ampumaan, räjäyttelemään, mäjäyttelemään ja ylipäätään tuhoamaan zombeja.

Toiminta rullaa tutulla tavalla Frankin pyyhältäessä tehtävästä toiseen maailmassa, joka on todellakin täynnä zombeja. Niistä ei ole vastusta kuin suuremmissa joukoissa ja silloinkin Frank on vahvoilla, kunhan käsissä on vain leka, viidakkoveitsi tai jokin muu väkivallan väline. Välillä vastaan tulee myös vaarallisempia ja nopeampia zombeja, joita vastaan tuliaseet tarjoavat paremman suojan hipiänsä koskemattomuuden säilyttämiseen. Kaikista vaarallisimmat vastustajat löytyvät kuitenkin ihmisistä, sillä Willametten kaupungissa voi törmätä ryöstelijöihin, armeijan erikoisjoukkoihin ja äärimmäisen vaarallisiin sekopäihin. Viimeisimmät ovat kuin turboahdettuja Duracell-pupuja, joiden nopeus ja hyökkäysten voima ovat omaa luokkaansa. Heitä vastaan ei kannata sännätä kuin hampaisiin asti aseistettuna.

Jo alkumetreillä on selvää, että Dead Rising 4 ei tee suurta eroa edeltäjiinsä. Tämä on sekä hyvä että huono asia. Toisaalta pelaajat tietävät saavansa käsiinsä samanlaista huumorilla ja hurmeella höystettyä toimintaa kuin aikaisemmin, ja toisaalta taas peli tuntuu kierrättävän liikaa vanhoja ideoita. Vaikka meno on hauskaa tuhansine zombeineen ja Frankin huonoine läppineen, tuntuu peli silti hieman ikääntyneeltä. Kuvakulma on taistelijan suurin vihollinen, sillä näkökentän ulkopuolelta satelee usein iskuja ja luotikuuroja ilman että niitä voi havaita mitenkään ennakkoon. Pelin ideat tuntuvat myös kuluneilta, eikä kehittäjiä voi kiitellä innovaatioista.

Uusien ideoiden puutteesta huolimatta Dead Rising 4 onnistuu kuitenkin viihdyttämään. Avoimessa maailmassa riittää lääniä tutkittavaksi ja keräilystä kiinnostuneille löytyy krääsää etsittäväksi. Valtavien zombilaumojen harventaminen jäämiekalla punaiseen villapaitaan ja kuningas Arthurin kypärään sonnustautuneena on parhaimmillaan hauskaa ja jopa rentouttavaa. Tosin pitkissä pätkissä meno voi tuntua hieman itseään toistavalta.

6/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Capcom Vancouver sulkee ovensa

Capcom Vancouver sulkee ovensa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Capcom sulkee kokonaan Dead Rising -sarjasta vastanneen Vancouverin studionsa, ja työnsä menettää 158 ihmistä. Capcom Vancouver tunnettiin ennen nimellä Blue Castle...Ladataan seuraavaa sisältöä