Suomi
Gamereactor
artikkelit
Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077, kannattaako sitä pelata nyt Xbox Series X:llä?

Magnus odotti rauhassa päivitystä 1.06, ja aloitti vasta sitten pelaamaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemmat arviot PC:llä pääsee lukemaan täällä ja täällä.

Tällä hetkellä on vaikeaa keksiä mitään varsinaisesti uutta sanottavaa pelistä Cyberpunk 2077. Yksi viime aikojen hypetetyimmistä peleistä petti odotukset pahasti, ja oli keskeneräisyydessään enemmän skandaali kuin menestys. Polemiikki jatkuu vieläkin eri muodoissaan.

Maailmalla vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteisymmärrys siitä, että Cyberpunk 2077 kertoo mielenkiintoisen tarinan, ja suurikokoinen metropoli kutsuu tutkimaan itseään. Sen sijaan puolitiehen jääneet pelimekaniikat yhdessä teknisten ongelmien vuoksi ovat aivan omaa luokkaansa.

Tämä on mainos:

CD Projekt RED on lisännyt linjoille nopeasti päivityksiä, ja yhden isomman pitäisi saapua linjoille nyt tammikuussa, ja seuraavan sitten helmikuussa. Mikäli aloittaa nyt pelaamaan joko konsolilla tai PC:llä, on se viimeisin versio "Hotfix 1.06". Tämä korjaa ne kaikkein pahimmat puutteet, mutta vieläkään ei peliä voi valmiiksi kutsua.

Cyberpunk 2077

Nyt on siis aika katsoa, miltä näyttää Cyberpunk 2077 Hotfix 1.06 kanssa konsolilla Xbox Series X. Aiemmin en ole peliä pelannutkaan, koska halusin odottaa korjauksia. 35 pelitunnin jälkeen en ole törmännyt mittaviin teknisiin ongelmiin, joihin pelaamiseni olisi tyssännyt. Toistaiseksi siis kaikki hyvin, eikö?

Valitettavasti tähän ne positiiviset asiat päättyvätkin. Pelikokemusta ei voi suositella riippumatta siitä, pelaako sitä niin sanotussa Performance- vai Quality-tilassa.

Tämä on mainos:
Cyberpunk 2077

Koko pelaaminen tuntuu alusta loppuun hyvin epätasaiselta. Ruudunpäivitys pätkii, eikä eri hahmoilla tunnu olevan yhteyttä ympäristöönsä. Kaikki siis tuntuu enemmän tai vähemmän keinotekoiselta, ja fyysisyyden tuntu puuttuu kokonaan. Hyvä vertailukohta voisivat olla Bethesdan suuret roolipelit The Elder Scrolls V: Skyrim ja Fallout 4. Toki pelissä olevat fyysiset kohteet ovat ankkuroituja pelimaailmaan, mutta pelaajan vuorovaikutus niiden kanssa ei ole.

Jo mainittu ruudunpäivitys on paikoin kammottava. Performance-tilassa taso koettaa pysytellä lukemissa 60 fps, mutta silti pudotukset ovat yleisiä. Ajoittain koko peli näyttää liian kauaksi aikaa kylmään unohtuneelta älypuhelimelta, ja käyttöliittymä tuntuu raahaavan pikseleitä mukanaan ruudulla. Näkymä on häiritsevä, ja puolisoni sanoin jopa pahoinvointia aiheuttavaa.

Tekstuurit hyppäävät pahasti tyhjästä pelaajan eteen riippuen siitä, mihin suuntaan kamera osoittaa, ja mihin suuntaan pelaaja itse liikkuu. Lisäksi kuvan tarkentuminen ja sumentuminen on jatkuvaa. Yleensä peleissä on kahta erilaista kuvan tarkennusta: se tarkka kuva vetää pelaajan huomion puoleensa, kun taas epätarkka tausta on tarkoitus jättää sillä hetkellä huomiotta. Cyberpunkissa näiden kahden ero on liian selkeä.

On sanottava, ettei pelin ainutkaan tekninen osa-alue saavuta tyydyttävää tasoa. Ainutkaan yksittäinen bugi ei kaada peliä, mutta ajan kuluessa kaikki pienet häiriötekijät alkavat kasautumaan, eikä niitä silloin enää voi olla huomioimatta. Moinen rikkoo pahasti sen kuuluisan immersion, mitä peli koettaa niin kovasti rakentaa.

Cyberpunk 2077

Kokonaisuus tuottaa siis hyvin suuren pettymyksen. On sääli, että CD Projekt Red on asettanut itsensä tällaiseen tilanteeseen, sillä esimerkiksi teknisistä ongelmista huolimatta peleissä Fallout: New Vegas, Battlefield 4 ja The Witcher 3: Wild Hunt siellä bugien alla oli aidosti mahtava peli. Cyberpunk 2077 osaa olla mahtava, mutta en voi suositella sitä pelattavaksi tällä hetkellä. Kyseessä on ehkä pahin esimerkki toimintatavasta "julkaise nyt, korjaa myöhemmin" sitten Fallout 76 -pelin. Kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut, että näistä kahdesta pelistä voidaan puhua samassa yhteydessä?

Teknisistä ongelmista puhuminen on usein vaikeaa, sillä tavallisesti kohdattavat ongelmat ovat harvinaisia, eikä pelaajien valtaosa niitä koskaan kohtaa. Oli miten oli, en kuitenkaan suosittele pelaamaan Cyberpunk 2077 -peliä toistaiseksi Xbox Series X -konsolilla. Kannattaa vielä odottaa.

HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä