Suomi
Gamereactor
arviot
Crysis Remastered

Crysis Remastered

Crytekin viidakkokirjan kohtuullinen uusintapainos

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vuonna 2007 ilmestynyt Crysis-sarjan avausosa on jäänyt avoimen maailman räiskintänsä lisäksi mieleen pelin hurjista laitteistovaatimuksista - monet kyseisenä aikana vaikuttaneet pc-pelaajat kuuluivat arvioineen oman tehomyllynsä numeronmurskaamista sen perusteella, miten hyvin tietokone jaksoi pyörittää Crysisiä. Kolmetoista vuotta myöhemmin päästään toistelemaan samaa polttelevaa kysymystä myös konsoleilla, sillä klassikkopelin Remastered-versio iskeytyi viime viikolla kaikille nykyalustoille.

Crysis ponnistaa käyntiin toimintaelokuvamaisen kornista mutta kieltämättä kiinnostavasti toteutetusta alkuasetelmasta. Suurehkolta filippiiniläissaarelta alkaa kuulua kummia juttuja, kun paikalla huseeraava arkeologiretkue on iskenyt lapionsa väärään kohtaan. Kauhuviestit tavoittavat myös pohjoiskorealaiset sotavoimat, jotka valloittavat koko saaren. Moista manööveriä ei katsota hyvällä, ja paikalle hälytetään nanopukuihin sonnustautunut erikoisjoukkio, jonka jäsenet lähtevät selvittämään arkeologien kohtaloa puhumattakaan saaren muista salaisuuksista. Pelaaja asettuu sotilaallisen saariseikkailun ajaksi Nomad-koodinimellä varustetun erikoissoltun nanonahkoihin.

Crysis RemasteredCrysis RemasteredCrysis Remastered
Tämä on mainos:

Aikoinaan pelaajien leukaperiä ja tietokoneiden suorituskapasiteetteja koetellut Crysis ei ole nykypäivänä tietenkään yhtä vallankumouksellisen nätti, mutta edelleen pääosin komeasti toimiva tekniikkapuoli tekee pelaajaan kyllä vaikutuksen ongelmista huolimatta. Auringon ja muiden valonlähteiden mukaan pelaajan kädessä kiiltelevät aseet ovat makeannäköisiä ilmestyksiä, ja trooppinen viidakko näyttää rantamaisemineen hemaisevan hyvältä. Yllättävän yksityiskohtaisesti päreiksi pistettävissä olevat peliympäristöt ansaitsevat muutenkin kiitosta ennen kaikkea munakkaiden tulitaistelujen keskellä, joiden tuhovoimaisuus pyyhkii pölyt komeasti 13-vuotiaan räiskintäklassikon hartioilta. Pidemmän päälle pelin viidakkovetoiset kentät alkavat vähän toistaa itseään, kun taas lopun tieteissepitteisemmät maisemat ovat erikoinen sivupolku tarinalle. Vihollissotilaiden ja juonen kannalta oleellisten tuttavuuksien hahmomallit ovat vähän karuhkon näköisiä ilmestyksiä.

PS4-version tekniikkapuoli jättää myös toivomisen varaa ajoittaisten ruudunpäivitysongelmien muodossa, joita esiintyy yllättävän paljon teini-ikään ehtineen Crysisin kanssa. Suurimmat nykimiset käynnistyvät erikoisesti silloin, kun pelaaja ylittää tarkistuspisteen, ja pelin pyörittämisen ja etenemisen tallentaminen tuntuu olevan haastava yhdistelmä, johon toivon julkaisua seuraavien päivitysten tarttuvan. Crysisin latausajat ovat kuitenkin varsin ripeät, ja kuolettavan lyijymyrkytyksen jälkeen onneaan pääsee koettamaan uudestaan ihailtavan sukkelaan tahtiin.

Crysis RemasteredCrysis RemasteredCrysis Remastered

Nomad saa siis liikuskella Crytekin käynnistämän Far Cry -sarjan hengessä vapaasti peliympäristössä ja lähestyä vihreällä valolla merkattuja juonitehtäviä miten haluaa - nanopuku mahdollistaa varsin nopean juoksentelun, johon huomasin turvautuvani kiikkerältä tuntuvaa autoilua useammin. Epäkäytännöllisesti kaaran taakse lukittu kamera tekee kaahailusta melkoisen hölmönnäköistä suhaamista, mutta kulkupelien katolla nököttävä konekivääripesäke houkuttelee överissä tuhovoimassaan. Edellä mainitun kamerasijoittelun kaltaiset, nykypäivänä kömpelöiltä tuntuvat suunnitteluratkaisut tekevät Crysisin pelaamisesta turhan vaivalloista: esimerkiksi kranaatit on piilotettu omaan pikku valikkoonsa, jonka räplääminen on työläydessään jopa hengenvaarallista tulitaisteluiden keskellä.

Tämä on mainos:

DualShockin L1- ja R1-painikkeet valtaavat häivetilat eivät tunnu löytävän kokonaisuudesta omaa paikkaansa. Lisäsuojaa tarjoava luotiliivi voi pelastaa henkitoreissaan olevan Nomadin, kun taas näkymättömyysviittamainen häivetilavaihtoehto on aika turhanoloinen lisä nopeasti kuluvan akkunsa takia. Toisaalta taas Crysisin haastavimmat vaikeusasteet tarjoavat kiinnostavaa lisäpuuhaa hiipparoinnista kiinnostuneelle pelaajalle - vaikeustason noustessa vihut juttelevat toisilleen koreaksi, jolloin vihollisretkueiden liikkeiden ennakoiminen muuttuu entistä vaikeammaksi. Mahdollisuus aseiden vapaaseen muokkaamiseen ansaitsee myös kunniamaininnan. DualShockin keskipainiketta napauttamalla pelaaja voi kiinnitellä Nomadin käsissä olevaan mutkaan uusia äänenvaimenninten, kiikaritähtäinten ja taskulamppujen kaltaisia osia.

Crysis pelittää edelleen sujuvan ja kiinnostavan toimintansa turvin. Kaiken kaikkiaan kyseessä on viihdyttävä mutta nykypelaajan makuun hivenen liian suoraviivainen räiskintäkokemus. PS4-käännös ei saa täysin puhtaita papereita huomattavien ruudunpäivityshaasteiden myötä, joihin yhdistetyt, aikansa eläneet suunnitteluratkaisut tekevät Crysisistä heikoimmillaan turhan epätasapainoisen viidakkovaelluksen.

Crysis RemasteredCrysis RemasteredCrysis Remastered
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Näyttävästi hajoavat ympäristöt, komea pelimaailma, hurja ja vauhdikas räiskintä, muokattavat aseet, kiinnostavasti haastavuudeltaan eroavat vaikeustasot
-
Huomattavat ruudunpäivitysongelmat tarkistuspisteissä, ruokkoamattoman näköiset hahmomallit, kömpelöltä tuntuva ajaminen, kranaattien vaivalloinen käyttäminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

GR Livessä tänään Crysis Remastered

GR Livessä tänään Crysis Remastered

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Crysis oli aikanaan se peli, jolla PC-pelaajat mittasivat myllyjensä mahtavuutta vuonna 2007. Nyt on saatu ulos Crysis Remastered, jonka Gamereactorin arvion voi lukea...



Ladataan seuraavaa sisältöä