Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Cruella (Disney+)

Cruella

Pukuloistoa riittää ammattitaidolla tehdyssä elokuvassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Cruella (Disney+)Cruella (Disney+)

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Ennakkotietoni Disneyn animaatiosta 101 dalmatialaista ovat hyvin rajalliset. Muistan katselleeni sitä lapsena naapurin VHS-kasetilta nimellä Lupsakkaat luppakorvat, mutta pilkullisten koirien lisäksi en muista tarinasta mitään. Nyt kuitenkin tarinan pahis Cruella de Vil on saanut oman elokuvansa. Mitään en odottanut, sillä en selvästikään kuulu tällaisen muotiin ja naisten väliseen kilpailuun keskittyvän elokuvan kohderyhmään. Osaan kuitenkin arvostaa ammattitaidolla tehtyä elokuvaa, jolla on vieläpä ihan hyvä tarinakin kerrottavanaan.

Huonoista oloista lähtöisin oleva Estella (Emma Stone) kokee lapsesta asti itsensä poikkeukselliseksi, eikä yhteisten sääntöjen noudattaminen ole koskaan sujunut hyvin. Hän varttuu aikuiseksi Lontoon kaduilla varastellen Horacen (Paul Walter Hauser) ja Jasperin (Joel Fry) kanssa henkensä pitimiksi. Estella on kuitenkin aina ollut kiinnostunut muodista, ja pääseekin koko Lontoon tunnetuimman muotimogulin The Baronessin (Emma Thompson) palvelukseen. Aluksi kuuraamaan lattioita, mutta lopuksi suunnittelemaan vaatteitakin. Varjoissa elely ei kuitenkaan ole Estellalle koskaan riittänyt, joten hän luo itselleen alter egon Cruella, ja ryhtyy toimiin The Baronessin aseman kaappaamiseksi Lontoon muotimaailmassa.

Tämä on mainos:

Tarinaa olisi voitu käyttää silkkana tekosyynä komeiden maisemien ja vielä näyttävämpien pukujen esittelyyn, mutta Cruellalla on ihan aidosti se tarinakin kerrottavana. Pääosassa ovat toki ne vaatteet ja kahden keskenään mittelevän muotigurun oikkujen esittely, mutta missään vaiheessa ei sitä juontakaan unohdeta. Mukana on myös iso juonenkäänne elokuvan loppupuolella, joka kieltämättä selittää kätevästi montakin matkan varrella nähtyä asiaa. Henkilöhahmot itse jopa noteeraavat saman asian, ehkä jopa tarpeettoman alleviivaavasti.

Jos jotain selvästi huonoa on mainittava, on elokuva liian pitkä. Mittaa on vartin verran yli kaksi tuntia, mutta tarina olisi saatu kerrotuksi vähintään puoli tuntia lyhyemmässäkin ajassa. Silloin hienojen vaatteiden ja muun väriloiston esittelyyn ei olisi jäänyt yhtä paljon aikaa, mutta samalla lyhyempi kesto olisi palvellut tarinaa paremmin.

Varsinainen toteutus on kaikin puolin juuri niin ammattitaitoinen kuin vain toivoa sopii. Povaan ainakin Oscar-ehdokkuutta niin lavastajalle kuin pukusuunnittelijallekin. Myös ohjaaja tuntuu olevan kaiken aikaa tilanteen tasalla, ja avainkaksikko Emma Stone ja Emma Thompson kilpailevat parrasvaloista ja ruutuajasta. Yllättävää kyllä, tämä jännite toimii loistavasti, koska juuri tästä kaksinkamppailusta on tarinassakin kyse. Muutkin näyttelijät hoitavat työnsä juuri niin hyvin kuin vain olla pitää. Vaikka siis aihepiiri sinänsä ei kiinnostaisikaan, katsoo leffan ihan vain kyseisen taiteenlajin ammattitaidon näytteenä.

Lisämateriaalit ovat pettymys, sillä ne ovat vain kourallinen odotettuja katsauksia kulissien taakse. Se kiinnostavin anti on saatu mukaan haastattelemalla tuotantosuunnittelijaa kuvauspaikoista, ja pukusuunnittelijaa ajatuksistaan mielikuvituksellisten asujen taustalla.

Tämä on mainos:

Cruellalle on jo luvattu jatkoa, enkä ihmettele sitä lainkaan. Toivottavasti myös jatko-osassa tekijät muistavat, että kaiken keskiössä on se hyvä tarina.

Cruella (Disney+)
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Cruella

Cruella

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Pukuloistoa riittää ammattitaidolla tehdyssä elokuvassa.Ladataan seuraavaa sisältöä