Creative Zen Vision:M on edelleen paras mediatoistin, mikä taskuani on kuluttanut. Se osaa toistaa suurimman osan ääni- ja videotiedostoista, se on toiminut reissuilla loistavasti S-video ja RCA-kaapeliensa takia ja on pelastanut monta tylsää iltaa mökillä tai sukulaisissa. Siksi olin innoissani uudesta X-Fi mallista, johon on päivitetty muun muassa pikaviestiyhteydet ja median toisto langattoman lähiverkon kautta. Olisiko vihdoinkin syytä päivittää soittimeni uuteen?
Creative Zen X-Fi on pieni ja kaunis. Se on noin luottokortin kokoinen ja varustettu 2,5 tuuman näytöllä, joka osaa toistaa jopa 16 miljoonaa väriä. Myyntipakkauksen mukana tulevat luonnollisesti myös tarvittavat ohjelmistot ja usb-johto. Positiivisena yllätyksenä Creative tarjoaa kaupan päälle myös kohtuullisen laadukkaat tulppakuulokkeet, jotka lähtisivät kaupasta muuten mukaan kolmella kympillä.
Käyttöönotto on vaivatonta. Windows-järjestelmät tunnistavat Zenin heti ulkoisena muistilaitteena, ja albumit on mahdollista siirtää soittimelle suoraan drag&drop -tyyliin. Tämä on hyvä, sillä Creativen omassa hallintaohjelmistossa on huomattavasti toivomisen varaa. Sen käyttöliittymä on epäselvä ja jostain syystä musiikin siirto laitteelle sen kautta kestää kolme kertaa kauemmin kuin Windowsin kautta. Onneksi ohjelmiston käytön voi tyystin unohtaa, ellei kaipaa Outlook yhteystietojen synkronointia mediasoittimeen tai muita melko eksoottisia toimintoja.
Creative on uudistanut uuden malliston kunniaksi myös käyttöliittymän. Nyt näytön vierestä löytyy hieman kännykkää vastaava näppäimistö sekä tutut toisto- takaisin- ja valikkonapit. Laitteen koosta johtuen näppäimet ovat melko pieniä, ja juuri siinä rajalla onko niitä mukava käyttää. Omilla lapiokäsilläni virheiskuja tuli tiuhaan. Armahdan kuitenkin tässä tapauksessa, sillä muiden testissä näppäinten pienuus ei ollut yhtä suuri ongelma.
Musiikkitesteissä laite suoriutui. Valmistajan lupaamat 25 tunnin musiikkitoisto ja 5 tunnin videotoisto pitivät paikkansa kohtalaisen tarkasti. Pakkauksen mukana toimitetut tulppakuulokkeet tuntuivat hyviltä korvissa niin äänellisesti kuin fyysisesti, vaikkakin ne toistavat bassoja hieman tuhdisti. Creativen äänenparannusalgoritmit toimivat joissakin tapauksissa hyvin, joissakin hyvin huonosti. Se periaatteessa pakkaa laulun lennossa uudestaan, ja vahvistaa tiettyjä musiikin osia, leikaten tietyn rajan yli menevät äänet kokonaan. On hyvin yksilöllistä, haluaako toiminnon pitää päällä vai ei. Omasta mielestäni sointi muuttui laulusta riippuen joko hieman tunkkaiseksi tai yliheleäksi. On hyvä muistaa, että äänenparannus vaatii melkoisesti prosessointitehoa toimiakseen, joten toiminnon hyödyllisyyttä ei kannattane rinnastaa esimerkiksi Creativen X-Fi -äänikortteihin. Ilman äänenparannusta Creativen äänenlaatu sen sijaan kiitettävän hyvää. Sisäinen kaiutin on mukava lisä etenkin videotoistossa.
Videotoisto on rajoitettu 320 x 240 kuvasuhteeseen, mikä käytännössä tarkoittaa esimerkiksi Youtubesta tai vastaavista videopalveluista ladattuja videoita, tai käyttäjän itse oikeaan kuvasuhteeseen muuntamia pätkiä. Toisto on pettymys siinä mielessä, että Zen X-Fi ei tue minkäänlaisia tv-ulostuloja, eikä näin ollen sovellu samalla tavalla kannettavaksi medialaitteeksi kuin Zen Vision:M, joka osaa toistaa suuremmilla tarkkuuksilla tv:n kautta myös kokoillan elokuvia. 2,5 tuuman näytöltä on kuitenkin miellyttävää katsella vaikkapa musiikkivideoita ja verkossa vapaasti levitettävää materiaalia. Häntimistä ei näy, ja värit toistuvat kauniisti.
Zen pitää sisällään myös muistikorttipaikan, jolla teoriassa pystyy laajentamaan laitteen muistikapasiteettia. Tämän toteutus on syvältä ja poikittain. Muistikortti ei integroidu osaksi Zenin muistia, eikä sillä olevia kappaleita pysty laittamaan kirjanmerkkeihin, saati lisäämään soittolistoille. Myöskään tietokone ei tunnista muistikorttia sen ollessa kiinni Zenissä, joten kopioimisen helppouden voi unohtaa. Ainoa hyödyllinen ominaisuus lienee muistikortin tyhjentäminen Zenin kiintolevylle. Mutta tällöin tiedostot siirtyvät "transferred files" kategoriaan, jonka kautta pystyy katsomaan ainoastaan kuvia. Äkkiä ajatellen kenties digikameran muistin tyhjennys olisi soveliain käyttötarkoitus tälle ominaisuudelle, muuta järkevää en kuollaksenikaan keksi.
Pikaviestiominaisuudet ovat Creative Zen X-Fin toinen innovaatio, minkä mahdollistaa langattomien verkkojen tuki. Se on myös selkeästi huonoiten toteutettu ominaisuus soittimessa. Kun laitteen näppäimistöä katsoo, luulisi viestittelyn toimivan samaan tapaan kuin kännykässä. Näin ei kuitenkaan ole. Jostain täysin käsittämättömästä syystä käyttäjä joutuu liikkumaan näytöllä olevalla virtuaalisella näppäimistöllä, jolloin Zenin napit toimivat ainoastaan suuntanäppäiminä ja keskimmäinen nappi valitsee kirjaimen. Sama pätee myös soittolistojen nimeämiseen ja kaikkeen muuhun kirjoittamiseen. Menettely on karmea, ja sen pitäisi olla ensimmäisenä listalla Creativen suunnitellessa seuraavaa ohjelmistopäivitystä. Itse pikaviestin on myös keskeneräinen. Tällä hetkellä ainoastaan Creativen oma ohjelmisto toimii pikaviestimenä, jonka kautta käyttäjä joutuu kirjautumaan MSN:n ja Yahoon palveluihin. Muita soitin ei vielä tue, vaikka Creative varmasti yrittää kasvattaa listaa jatkuvasti. Elättelin toiveita Gtalkista ystävien kesken sisäänrakennetun mikin ja ulkoisen kaiuttimen kautta. Ehkä sitten joskus myöhemmin.
Kenties tärkein langatonta verkkoa hyödyntävä ominaisuus on median toisto lähiverkosta. Soitin on helppo liittää verkkoon, ja se löytää miltei heti mediaa jakavat laitteet. Ongelma on se, että median muokattavuus on samaa luokkaa muistikortin kanssa. Lauluja voi ainoastaan kuunnella, ja siinäpä se. Ominaisuus on varmasti hyödyllinen suuremmassa kämpässä, mutta poikamiesyksiössä en keksinyt mitään syytä kuunnella musiikkia Zenin kautta, kun kaiuttimet ovat vieressä. Julkisilla paikoilla mediapalvelimet taas ovat harvassa. Albumeita on toki mahdollista myös ladata lähiverkon kautta soittimeen, mutta se on hidasta. Helpommalla pääsee kytkemällä usb-johdon koneeseen ja sohimalla hiirellä. Videoiden toisto on myös toiminto, mutta tämä vaatii edelleen oikeat kuvasuhteet. Langaton verkko myös syö akun tyhjiin hälyttävän nopeasti, noin kahdessa tunnissa.
Creative on luonut Zenin käyttäjille myös Mediabox palvelun, jonka sisältö on vielä laihanlainen. Podcasteja pystyy kuuntelemaan ja lataamaan soittimeen. Toivottavasti palveluun saadaan pian lisäsisältöä, sillä tämä tuntui ehdottomasti parhaalta langatonta verkkoa hyödyntävältä toiminnolta. Ei tuntuisi ollenkaan huonolta ajatukselta kuunnella uusimpia podcasteja soittimen kautta työpäivän lomassa muuten hiljaisuutta vaativissa paikoissa.
Zen X-Fi on hyvä mutta puutteellinen lisä tuoteperheeseen. Pääasiat, eli videotoisto ja äänenlaatu ovat mallikkaasti hoidettu. Uusien toimintojen toteutus on kuitenkin keskeneräistä. Suurin pettymys on pikaviestin, mutta ohjelmiston päivitykset saattavat korjata ongelmat ja ehkä muitakin soittimeen eksyneitä lapsuksia. Noottia on silti annettava, sillä soittimen ongelmat eivät varmasti ole jääneet Creativelta huomaamatta. Nyt on vain kysymys siitä, millä aikataululla ne korjataan.