Suomi
Gamereactor
laitearviot

Creative Vado HD

Samaan aikaan kun ammattikäyttöön suunnitellut HD-videokamerat kasvavat kokoa ja näköä niin tallennuksen kuin optiikkansa puolesta, kuluttajamarkkinoille tarkoitetut laitteet pienenevät ja muuttuvat jatkuvasti helppokäyttöisemmiksi. Creative Vado HD on malliesimerkki laitteesta joka kulkee mukavasti mukana, eikä ole vaikea käyttää edes niinä huuruisempina iltoina.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Avatessa myyntipakkauksesta paljastuu pienikokoinen videokamera, joka muistuttaa niin kokonsa kuin näkönsä puolesta alkuperäistä Vadoa. Suurimpina eroina ovat uudelleenaseteltu mikki, sekä tyylikkään musta pinnoite jota suojaa erillinen silikonikotelo. Pakkaukseen kuuluu myös HDMI-johto, jonka avulla videoita voi toistaa suoraan esimerkiksi LCD-televisiossa tai tietokoneen näytöllä.

HQ

Creativen insinöörit ovat myös kuunnelleet kuluttajien valituksia, ja nyt Vadossa on pieni usb-plugi, joka taittuu kameran sisään. Enää ei siis tarvitse kävellä johtohelvetti laukussaan, kun haluaa nopeaa toimintaa.

Toiminta Creative Vado HD:ssa on muiltakin osin nopeaa. Käynnistysaika on noin kaksi sekuntia ja laite siirtyy suoraan kuvaustilaan. Antiglare-näyttö ei ota kovinkaan helposti heijastuksia auringonvalosta, joten kuvaaja näkee ruudun tapahtumat myös kirkkaalla säällä. Sisäisen kahdeksan gigatavun kiintolevyn ei luulisi myöskään heti loppuvan kesken, varsinkin kun Vadossa on mahdollisuus myös kuvata videot VGA-tarkkuudella, joka vie merkittävästi vähemmän tilaa. Laite on helppo tyhjätä, sillä Windows-laitteet tunnistavat kameran ilman ajureita ja muistin siirtäminen koneelle tapahtuu yksinkertaisella leikkaa-liimaa -klikkailulla.

Vadon HD ei luonnollisestikaan ole aitoa natiivia HD-kuvaa, mistä antaa viitteitä jo CMOS-kennolla toimiva kamera sekä pikkuruinen optiikka. Tarkoitus ei ole kuitenkaan varsinainen terävätarkkuuden kuvaus, vaan mahdollisuus katsoa videoita jotka täyttävät koko ruudun postimerkin kokoisen tilan sijasta. Tässä tehtävässä Vado suoriutui mainiosti.

Kuvausta harjoitettiin laitteella niin sisätiloissa kuin ulkonakin, pimeällä sekä valoisalla säällä. Creative Vado HD suoriutui koettelemuksistaan aina kohtalaisesta erinomaiseen asti. Kirkkaalla säällä kuvassa ei ollut muuta valittamista kuin laitteelle ominainen lattea värimaailma. Muuten kaikki toistui tarkasti, eikä liikkuvissa kohteissa ollut havaittavissa minkäänlaista häntimistä, joka on yleinen taskukameroiden vaiva. Mikki oli täysin riittävä peruspuheeseen, vaikkakin hiukankin kovempi taustahäly puuroutui täysin ja sotki ikävästi myös oikean puheen.

Tämä on mainos:

Hämärämmissä kuvauspaikoissa Vado toimi kohtalaisesti. Kameran ohjelmisto osasi kyllä korjata valotusta auttavasti, mutta valkotasapaino häiriintyi ajoittain ja vääristi joitakin värejä, kuten värjäämällä hehkulampun loisteen vihertäväksi. Vika ei ollut häiritsevä, mutta silti mainitsemisen arvoinen. Artefakteja esiintyi luonnollisesti pimeässä kuvatessa, mutta vähemmän kuin tällaiselta kameralta voisi olettaa.

Kaiken kaikkiaan Creative Vado HD oli miellyttävä tuttavuus. Sen kuvanlaatu oli oletettua parempaa. Moni ystäväni varmasti tulee inhoamaan minua kuvaamieni testivideoiden takia, eikä vähiten siksi, että videot voi ladata suoraan Youtube-palveluun. Tietyissä tilanteissa tällainen ominaisuus on syytä muistaa ja jättää kamera kotiin.

Laitteen ainoa suurempi miinuspuoli on hinta, joka tällä hetkellä pyörii vielä noin 229 euron tuntumassa. Muita vastaavia laitteita kuten MinoHD:ta kaupataan alle kahteen sataan.

Creative Vado
Tämä on mainos:
Creative Vado
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Nopea käyttää, mini-hdmi, sisäärakennettu usb, kuvanlaatu
-
väritoisto, hinta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Creative Vado HD

Creative Vado HD

LAITEARVIO. Kirjoittaja Heikki Takala

Creativen kuluttajatason videokamera on kätevästi taskukokoinen. Miten se muuten pärjää mukana matkassa?Ladataan seuraavaa sisältöä